Το σιδηρομετάλλευμα παραμένει σε ανοδική τροχιά για περισσότερο από δύο χρόνια και η τάση αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

«Θα ήταν λάθος να πει κανείς ότι η ανοδική αγορά του σιδηρομεταλλεύματος βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή της,» δήλωσε ο Νίκολας Σνόουντον, της επενδυτικής τράπεζας για να προσθέσει ότι το εμπόρευμα απλά θα επιστρέψει σε μια άνετα επίπεδα από το 2023.

Η ανοδική πορεία του σιδηρομεταλλεύματος άρχισε με την σοβαρή έλλειψη που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Μπρουμαντίνιο στη Βραζιλία το 2019, η οποία επηρέασε την εταιρεία εξόρυξης Vale. Οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη και σήμερα διατηρούντα υψηλά από την πολύ έντονη ζήτηση και τα πολύ χαμηλά επίπεδα των αποθεμάτων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς της Κίνας, που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Ντάλιαν, για παράδοση Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στα 192 δολάρια, με κέρδη 1,88% από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα –πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα- ήταν ισχυρή και η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί στη διάρκεια του έτους, με τη ζήτηση από την Κίνα να βρίσκεται επικεφαλής αυτής της τάσης. «Παρότι η Κίνα δείχνει κάποια σημάδια επιβράδυνσης, η ζήτηση χάλυβα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2022 από την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο είναι εξαιρετικά ισχυρή,» δήλωσε ο Σνόουντον για να προσθέσει ότι η υψηλή ζήτηση συνδέεται με τα προγράμματα για κατασκευή πράσινων υποδομών.

Ο Ρόχαν Κένταλ, επικεφαλής έρευνας στην Wood Mackenzie, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Οι Αυστραλοί παραγωγοί έχουν ξεπεράσει τη ικανότητά τους, γιαυτό και δεν μπορούν να επεκταθούν περισσότερο,» δήλωσε. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή από την βραζιλιάνικη Vale αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη καθώς η εταιρεία προσπαθεί να λύσει προβλήματα που της άφησε η καταστροφή του φράγματος πριν δύο χρόνια. Ο Κένταλ υποστήριξε ότι τα προβλήματα της εταιρείας μπορεί να χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να ξεπερασθούν.

Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος δεν πρόκειται να μείνουν πάνω από τα 200 δολάρια ο τόνος, με την αγορά να προβλέπει μια υποχώρηση στα επίπεδα των 100-150 δολαρίων. Η αγορά πάντως δεν προβλέπει κατάρρευση των τιμών –τουλάχιστον στους προσεχείς 12 μήνες.

Μια ανοδική αγορά τυπικά ολοκληρώνεται όταν οι τιμές ενός προϊόντος υποχωρούν 20% από τα υψηλά τους επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders