Η κλιματική κρίση δεν θα συμβεί. Συμβαίνει τώρα (!). Οκτώ λέξεις. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί τα τελευταία 30 plus χρόνια για να αναλύσουν το πρόβλημα που περιγράφουν αυτές οι οκτώ λέξεις. Εκατομμύρια (και βάλε…) άρθρα, βιβλία, διατριβές έχουν δημοσιευτεί και εκπονηθεί για να προειδοποιήσουν για  τις αλλαγές που έρχονται (ήρθαν) στη ζωή όλων μας.

Η γροθιά στο στομάχι όμως έρχεται με τις εικόνες. Tότε, ο πόνος είναι πολύ δυνατός. Γιατί πολλές είναι και οι γροθιές. Πολλές είναι οι εικόνες με τους ισχυρούς (Γερμανία, Βέλγιο) να λυγίζουν από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις πλημμύρες, τις  βιβλικές καταστροφές. Πολλές είναι οι εικόνες με τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. Που; Στην καρδιά των ισχυρών. Στην καρδιά του πολιτισμένου κόσμου. Στη Δυτική Ευρώπη…

Στο τέλος της ημέρας όλοι θα πληρώσουν…

Ποιο το συμπέρασμα; «Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως στο τέλος της ημέρας όλοι θα πληρώσουν αν δεν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να ανακοπεί η κλιματική κρίση», μου λέει ο υπεύθυνος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τάκης Γρηγορίου.

Τι είπαμε; Η κλιματική κρίση συμβαίνει. Προσέξτε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μόνο μέρες: καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Δυτική Ευρώπη. Νεκροί από κατολισθήσεις στην Ινδία. Ξηρασία στον Ιράν  – η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 χρόνων (!).

-«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου.

-Το σκηνικό πώς διαμορφώνεται από εδώ και πέρα;

-«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και τα  άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα, ενώ σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας  θα προκαλούν πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και περιορισμό των υδάτινων πόρων σε πολλές περιοχές. Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης θα πλήττονται όλο και πιο συχνά από καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες, ενώ  στις Μεσογειακές χώρες η διαδικασία ερημοποίησης  θα αυξάνεται συνεχώς με συνέπεια να αυξάνονται οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών», συμπληρώνει ο Τάκης Γρηγορίου.

Πραγματικά δεν ξέρω… 

-Και τι κάνουμε;

-«Μια χιλιοειπωμένη ερώτηση που έχει απαντηθεί και απαντηθεί εκατομμύρια φορές. Μια απάντηση με δυο σκέλη: τι πρέπει να κάνουμε και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε θα γίνει. Η επιστήμη λέει πως πρέπει να πετύχουμε μειώσεις των ανθρωπογενών Αερίων του Θερμοκηπίου κατά 7,6% ετησίως από σήμερα μέχρι το 2030, με απώτερο στόχο την εκμηδένισή τους πριν από το 2050. Θα το πετύχουμε; Πραγματικά δεν το ξέρω…».

Όπου φτωχός και η μοίρα του… 

  Όπως μου εξηγεί, ο Τάκης Γρηγορίου, πολλές φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί συχνά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό τους περιβάλλον και διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή», λέει

Και ξαφνικά μείναμε από νερό… 

Διαβάζουμε, ακούμε συνεχώς από τους ειδικούς για ακραία καιρικά φαινόμενα και για καύσωνες. Δεν είναι όμως τα μόνα. Στον κατάλογο μπαίνει δυναμικά και η έλλειψη νερού. Ενδεικτική είναι η προαναφερόμενη περίπτωση του Ιράν όπου (πριν από μερικές μέρες) ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τις ελλείψεις νερού στο νοτιοδυτικό Ιράν. Η κρίση έχει ήδη επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών, έχει πλήξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ έχει οδηγήσει σε διακοπές υδροδότησης.

Ενας στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό στο σπίτι 

Κατά τους ειδικούς, οι κρίσεις που εγκυμονεί η έλλειψη νερού κατατάσσονται ως παγκόσμιος κίνδυνος, πιο ψηλά κι από τους πολέμους. Από την Καλιφόρνια έως τη Μέση Ανατολή, τεράστιες εκτάσεις στερεύουν από νερό, ενώ άλλες κινδυνεύουν με ξηρασία. ‘Οπως μου επισημαίνει , ο Τάκης Γρηγορίου, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό στο σπίτι, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 στους  4 ανθρώπους παγκοσμίως. Τι ίδια ώρα, 663 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση. Καμία, πουθενά…

Είπαμε: κανείς δεν πρόκειται να μείνει αλώβητος από την κλιματική κρίση. Και το …πορτοφόλι (όσο γεμάτο κι αν είναι) δεν πρόκειται να σώσει κανένα.

ΥΓ: Μπορεί  να του προσφέρει καλύτερη… περίθαλψη, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα