Ποιος ελέγχει την κυπριακή Ελληνική Τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχει από εδώ και πέρα η Eurobank;

Αν ξετυλίξει κανείς το μετοχικό νήμα της βασικής μετόχου της τράπεζας- οι μετοχές της οποίας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου- θα καταλήξουμε στην άκρη του σε ένα φυσικό πρόσωπο.

Ας το επιχειρήσουμε: Βασικός μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι η επίσης εισηγμένη στο ΧΑΚ εταιρεία συμμετοχών Δήμητρα Επενδυτική. Ο μεγάλος μέτοχος της είναι η επίσης εισηγμένη εταιρεία Logicom, στην οποία κυριαρχεί η παρουσία και δράση του Βαρνάβα Ειρήναρχου. Στην ετήσια έκθεση του ΔΣ της Δήμητρα Επενδυτική για την Εταιρική Διακυβέρνηση διαβάζω: «Ο κ. Βαρνάβας Ειρήναρχος γεννήθηκε στον Αγρό το 1958. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και έλαβε δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων. Ακολούθως παρακολούθησε μεταπτυχιακά στο ίδιο Πανεπιστήμιο στον κλάδο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία άρχισε το 1983 με διευθυντική και στη συνέχεια μετοχική συμμετοχή σε εταιρεία πώλησης προϊόντων πληροφορικής. Συνίδρυσε το 1986 την εταιρεία Logicom Limited που μέχρι το 1992 ασχολείτο αποκλειστικά με την εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 1992 απέκτησε εξ ολοκλήρου το μετοχικό κεφάλαιο της και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, τις δραστηριότητες της οποίας οδήγησε στο χώρο της διανομής προϊόντων τεχνολογίας, της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, λογισμικού, δικτύων και τηλεπικοινωνιών και επενδύσεων. Αφ΄ότου η εταιρεία Logicom Public Ltd κατέστη δημόσια το 1999, κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντα Διοικητικού Συμβούλου».

Η Δήμητρα Επενδυτική και Wargaming Group Limited αποτελούν τους μετόχους με το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα, κατέχοντας το 21,00% (86,72 εκατομμύρια μετοχές) και 20,60% (85,06 εκ. μετοχές), αντίστοιχα, του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση  που εξέδωσε, μέσω Χρηματιστηρίου, η Ελληνική Τράπεζα με ημερομηνία αναφοράς την 6η Ιουλίου του 2020, σε σχέση με την κατάσταση διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της, τρίτος στη σειρά μέτοχος με το μεγαλύτερο μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας είναι η POPPY SARL με 17,30% (71,42 εκ. μετοχές). Ακολουθούν η Third Point Hellenic Recovery Fud LP με 12,59% (51,99 εκ. μετοχές), το Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου με 6,26% (25,85 εκ. μετοχές) και το Συγκρότημα SENVEST με 5,06% (20,91 εκ. μετοχές).

Οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας κατέχουν συνολικά το 0,25% (1,06 εκ. μετοχές) του μετοχικού κεφαλαίου και το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων του ομίλου της Ελληνικής το 0,22% (946.000 μετοχές), ενώ στο ευρύ κοινό βρίσκεται το 16,66% (68,77 εκ. μετοχές).

———————————

Η Εξαγορά (το γεγονός)

Μόλις χτες με επίσημη ανακοίνωση η Eurobank, θυγατρική της εισηγμένης Eurobank Holdings ενημέρωσε το επενδυτικό και μετοχικό κοινό ότι απέκτησε ποσοστό 9,9% στη κυπριακή Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία.

——————————

Η Εξαγορά (η συνέχεια)

Επιπλέον, της συγκεκριμένης εξαγοράς ποσοστού η Eurobank ανακοίνωσε σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Η συμφωνία αυτή σημαίνει στη πράξη ότι μετά την ολοκλήρωση της υπό το SPA αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6%.

Η Third Point Hellenic Recovery Fund LP – ο 4ος κατά σειρά μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας- είναι ένα hedge fund, το οποίο διαχειριστής είναι η Third Point με καταγωγή τα νησιά Cayman στην Καραϊβική ( για την ακρίβεια του πράγματος ο Όμιλος της Third Point ανήκει στα συμφέροντα του Νεοϋρκέζου 62χρονους επενδυτή Dan Loeb.

Το ποσοστό που εξαγόραςε η Eurobank προέρχεται από το hedge fund όπως και εκείνο που …αναμένεται από την συμφωνία. Με λίγα λόγια, ο συνιδρυτής της Logicom δεν ήταν μέρος της συμφωνίας και κανείς δεν γνωρίζει (επισήμως) τα συναισθήματα του για αυτή την εξέλιξη.

———————————–

Η Εξαγορά (τα μεγέθη)

Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική.

———————————–

Η Νέμεση

Με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβληθεί ένα «τσουχτερό» για τα ελληνικά δεδομένα πρόστιμο σε πρόσωπα που άσκησαν ή συμμετείχαν στη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας MLS Πληροφορική από την Θεσσαλονίκη – με πρώτο και καλύτερο, τον ιδρυτή της Ιωάννη Καματάκη- φαίνεται πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος ανοχής απέναντι σε φαινόμενα που πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού και εναντιώνονται στη πράξη σε κάθε έννοια υπεύθυνης Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Τα ονόματα και τις ιδιότητες τους – μαζί και με το μερίδιο της ευθύνης τους- μπορεί κανείς να τα βρει και να τα διαβάσει στο site της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε από την ανακοίνωση είναι το σκεπτικό της απόφασης: «(…)την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους € 425.000 σε δώδεκα φυσικά πρόσωπα για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως η χειραγώγηση αγοράς ορίζεται από το άρθρο 12, παράγραφος 1(γ) του Κανονισμού αυτού, μέσω των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. για τη χρήση 2018, που δημοσιοποιήθηκαν στις 24.4.2019. Συγκεκριμένα επιβάλλεται: – στον κ. Ιωάννη Καματάκη, υπό την ιδιότητα του Προέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου, πρόστιμο € 150.000 (εκ των οποίων € 50.000 για παράβαση του άρθρου 26 παρ. 4β του ν. 3556/2007)(…)».

Η εισηγμένη εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα φάνταζε «ακυβέρνητο καράβι» με τον ιδρυτή και την κατά καιρούς διευθυντική ομάδα να «ρίχνουν» όλο το φταίξιμο στην πανδημία και την καραντίνα!

————————————————–

Τα σενάρια

Σενάρια επί σεναρίων για την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το τι ακριβώς θα συμβεί ουδείς προς το παρόν γνωρίζει αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουν μια παραδοσιακή εξαγορά μετοχών. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δυστυχώς για το δημόσιο συμφέρον κουβαλά μαζί της την «παράξενη» κληρονομιά της σχέσης της (έστω και έμμεσα) με τις εταιρείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μια βασανιστική ιστορία που ξεκινά κάπου εκεί στα χρόνια του Μνημονίου… Οι τελευταίες πληροφορίες για τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι κάνουν λόγο για εναλλακτικές προτάσεις που ξεκινούν από πωλήσεις θυγατρικών ή και η εισαγωγή ενός ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories