Ο επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου τα έχει πει εγκαίρως παρουσία ακροατηρίου.

Η εκτιμώμενη συνολική καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της Lamda το 2025 θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή εκτιμάται ότι το NAV της Εταιρείας σχεδόν θα τριπλασιαστεί κατά την πρώτη 5ετία. Και το πιο σημαντικό, υπάρχουν θετικές ταμειακές ροές πριν ακόμα αρχίσει το έργο με το ασύλληπτο – για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα – επίπεδο των προπωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμφωνημένες προπωλήσεις κατοικιών και πωλήσεις οικοπέδων ανέρχονται ήδη σε 0,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει εκτίμηση ότι οι προπωλήσεις και πωλήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν στα 1.2 δις ευρώ. Επιπλέον, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες/καταστηματάρχες για το Vouliagmenis Mall ανέρχεται σε 60% πριν καν γίνει η επίσημη παρουσίαση του project.

—————————

Το ποσοστό

Σε ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας Eurobank Holdings – στην οποία ανήκει η τράπεζα Eurobank- διαβάζω τα εξής: «(…) η Odyssey Reinsurance Company ανήκει κατά 100% στην Odyssey Group Holdings Inc., η Odyssey Group Holdings Inc. ανήκει κατά 100% στην Odyssey US Holdings Inc., η Odyssey US Holdings Inc. ανήκει κατά 100% στην Fairfax (US) Inc.».

Η Odyssey Reinsurance Company είναι μία από τις 29 ελεγχόμενες από την Fairfax νομικές οντότητες που κατέχουν άμεσα το σύνολο της συμμετοχής της στην Eurobank Holdings . Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 33,47 % και η Odyssey Reinsurance Company κατέχει από τα μεγαλύτερα μερίδια (6,89 %). Αξιοσημείωτες λόγω μεριδίων παρουσία έχουν και η Allied World Assurance Company με 3,63 %,  η United States Fire Insurance Company με 3,42%, η    Wentworth Insurance Company Ltd με 3,40%  και η Fairfax (US) Inc. με 3,26% και  η Greystone Insurance Company με 2,51 %.

Η Fairfax Financial Holdings Limited που αποτελεί και την holding company  ιδρύθηκε το 1985 από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Prem Watsa.

—————————-

Η πρόφαση

Ξέρετε ποια ήταν η βασική πρόφαση που μεταξύ άλλων επικαλέστηκε το περιβάλλον Ερντογάν για να δικαιολογήσει τη μη επίσκεψη του στην Αμμόχωστο; Ο… καύσωνας. Ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά είναι αληθινό. Και κάπως έτσι περιορίστηκε να κάνει τις όποιες ανακοινώσεις του για την περίκλειστη πόλη από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

—————————

Η Μετακίνηση

Ο μέχρι σήμερα πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο επιστρέφει στην Αθήνα κι αναλαμβάνει χρέη προσωπάρχη στο ΥΠΕΞ. Ο σημερινός προσωπάρχης μετατίθεται στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμες κινήσεις, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

—————————

Η Απόφαση

Η κυβέρνηση θα κάνει αμέσως αποδεκτή τυχόν εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12 εως 15 ετών. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει τη ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ο Στόχος: Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.

Το Παρασκήνιο: Η Μύκονος εντάχθηκε στην κόκκινη κατηγορία κυρίως επειδή δεν έγινε η πρόβλεψη για τη λειτουργία ξενοδοχείου Covid κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

—————————–

Η Σκέψη

Το Μέγαρο Μαξίμου μελετά, μεταξύ άλλων, μια πρόταση που υποστηρίζει ότι από εδώ και στο εξής στο Δημόσιο θα προσλαμβάνονται αποκλειστικά εμβολιασμένοι. Αφού το πρόβλημα ήρθε για να μείνει, οι λύσεις θα πρέπει να είναι και περισσότερο μακροπρόθεσμες.

—————————

Η Επίσκεψη

Εξαιρετικά πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν στη Σύνοδο των 7 χωρών του ευρωπαϊκού νότου που θα γίνει στα Χανιά τον Σεπτέμβριο. Ήδη στο ξενοδοχείο που θα τον φιλοξενήσει (αν έρθει τελικά), στο Κολυμπάρι Κισσάμου, γίνονται τα πρώτα τεστ ασφαλείας.

—————————

Τα Δάνεια

Εως το τέλος του έτους αναμένεται η εκταμίευση και των πρώτων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω τραπεζών. Από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Η σχετική προετοιμασία από τις τελευταίες έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα Πακέτα: Οι τράπεζες που θα συνεργαστούν με το Ταμείο Ανάκαμψης θα λαμβάνουν πακέτα των 200-300 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν με το καλό θα φθάνουν να έχουν συμβασιοποιήσει το 70 % του ποσού του πακέτου θα μπορούν να επιστρέφουν στο Ταμείο και να ζητούν το επόμενο…

Το Θέμα: Αντικειμενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματοδότησης θα το αντιμετωπίσουν οι ΜΜΕ λόγω πιστοληπτικής ικανότητας.

————————–

Η Χρηματοδότηση

Αξίζει να διαβαστεί η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου της της Alpha Βασίλη Ψάλτη σε διαδικτυακή εκδήλωση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με θέμα «Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έξοδος από την πανδημία».

Τα όσα επισήμανε  για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις χρηματοδοτήσεις του ιδιωτικού τομέα ας μην τα προσπεράσουμε με ευκολία μιας και αποδίδουν τις πραγματικότητες στην αγορά.

Έχουμε και λέμε: «Η αποτελεσματική αξιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο όχι μόνον για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και για την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην χώρα μας», επεσήμανε ο CEO του ομίλου της Alpha Bank, «εκτιμώντας πως στην επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις καθαρές νέες πιστώσεις 33 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με την διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, ο Βασίλης Ψάλτης σημείωσε «πως ενώ οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν την οργάνωση και τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για την υλοποίηση απαιτητικών επενδυτικών πλάνων, το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί συνολικά η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».  Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, «ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή ευκαιρία, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος».

——————————

Οι συνεργασίες

Όποιος έχει την άνεση του χρόνου αλλά και αυξημένο το αίσθημα της περιέργειας θα βρει ανάμεσα στις δράσεις του Ελλάδα 2.0 για την Έρευνα και τη Καινοτομία το μυστικό της νέας μεγάλης συνεργασίας που ετοιμάζει η διοίκηση του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – μια συνεργασία με φορείς από τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, άρχισαν τα «οικοδομικά» στην Αγία Παρασκευή (που χρηματοδοτούνται από το 25ετές δάνειο που έλαβε ο Δημόκριτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών) και έπεσαν οι υπογραφές για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και Vodafone Ελλάδας για τη δημιουργία του Giga Campus, που ορίζεται ως κοιτίδας καινοτομίας για την στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα από το Internet of Thinks (IoT) και το 5G.

—————————

Ο γαύρος και η σαρδέλα

 Διαβάζω: «Στη Μαραθόπολη, ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι στη Μεσσηνία, με θέα τη θρυλική – από τις ιστορίες πειρατών – νήσο Πρώτη, δραστηριοποιείται από το 2004 η εταιρεία Stella mare στο χονδρικό εμπόριο νωπών αλιευμάτων». Μια από τις παραγωγικές μονάδες που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μεσσηνία. Τα βασικά προϊόντα της βραβευμένης εταιρείας βασίζονται στα ταπεινά ψαράκια των ελληνικών θαλασσών – τον γαύρο και τη σαρδέλα.

—————————

Το Αλουμίνιο

Δεν ήξερα ότι ο κλάδος του αλουμινίου είναι ο 2ος εξαγωγικός κλάδος της χώρα μας. Το διάβασα -και το συγκράτησα- σε μια ανακοίνωση για την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Ικανοτήτων με τη συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2.8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της σχετικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Το Κέντρο που θα λειτουργεί με τη μορφή της ΙΚΕ – «Κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του κλάδου του αλουμινίου με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη Βιομηχανία 4.0»- θα έρθει για να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας.

Στη σύμπραξη μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν συνολικά άλλοι 8 φορείς με πυρήνα τις βιομηχανίες αλουμινίου Alumil και GLM Hellas S.A.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού
Inside Stories |

Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού

Έκλεισε και με τη βούλα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco για την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ αν και δεν έχουν γίνει οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπει η σύμβαση του 2016.

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης

Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης συμμετείχε πρόσφατα σε κλειστή συνάντηση - συζήτηση, με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους του.

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων
Inside Stories |

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων

Ο Ελληνοαμερικανός Τζώρτζ Τσούνις, που σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΡ είναι το φαβορί για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ως υποψήφιος για ανάλογη θέση.

Ο ανάδοχος για το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ, η χρήση νέων κεφαλαίων, οι πράσινες επενδύσεις και τα βιοκλιματικά κτήρια και ο σταθμός του υδρογόνου
Inside Stories |

Ο ανάδοχος για το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ, η χρήση νέων κεφαλαίων, οι πράσινες επενδύσεις και τα βιοκλιματικά κτήρια και ο σταθμός του υδρογόνου

Ακόμη και ο Ουμπέρτο Έκο θα άλλαζε άποψη – θα αναθεωρούσε εκείνο το απόφθεγμα που έμελλε να γίνει και τίτλος βιβλίου:

Το hedge fund από τα Cayman Islands και η εξαγορά μετοχικού πακέτου στην Ελληνική Τράπεζα, η νέμεση για την MLS και τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Inside Stories |

Το hedge fund από τα Cayman Islands και η εξαγορά μετοχικού πακέτου στην Ελληνική Τράπεζα, η νέμεση για την MLS και τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας

 Ποιος ελέγχει την κυπριακή Ελληνική Τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχει από εδώ και πέρα η Eurobank;

Το λιμάνι της αγωνίας για τους Αμερικανούς, τo spray ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους, ο κυματισμός της Marina Galleria από την… Ιαπωνία και το νέο deal που έρχεται
Inside Stories |

Το λιμάνι της αγωνίας για τους Αμερικανούς, τo spray ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους, ο κυματισμός της Marina Galleria από την… Ιαπωνία και το νέο deal που έρχεται

Τι σχέση έχει ο Κυματισμός -το κεντρικό στοιχείο του οράματος του Kengo Kuma, με έμπνευση την ελληνική θάλασσα- που κυριαρχεί στη Marina Galleria του Ελληνικού με το Japan National Stadium που θα δούμε στις οθόνες μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιαπωνικής πρωτεύουσας;

Το τίμημα της ΜΕΒΓΑΛ, τα ακίνητα του ΑΔΜΗΕ και η επόμενη μεγάλη αποκρατικοποίηση
Inside Stories |

Το τίμημα της ΜΕΒΓΑΛ, τα ακίνητα του ΑΔΜΗΕ και η επόμενη μεγάλη αποκρατικοποίηση

To 43 % των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ πρέπει να κόστισε στους αγοραστές – την Μαίρη Χατζάκου, από την οικογένεια του ιδρυτή της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας που είχε και την ευθύνη του management και τον Χ-Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλος- κοντά στα 28 εκατομμύρια ευρώ.