Τι επιβεβαιώθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Ότι το υφιστάμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 δις, ως στήριξη κατά της πανδημίας, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Τι ακολουθεί : Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά θα καλύπτει την Ελλάδα. Εδώ να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 27 δισ ευρώ.

—————–

Η Διαφωνία

Τουλάχιστον τα μισά από τα ατακτοποίητα οικόπεδα που «έχει βγάλει» προς πώληση η Εκκλησία στα νότια προάστια της Αττικής, στη περιοχή του Δήμου των 3Β (Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης), αμφισβητούνται από τη διοίκηση του. Υπό την έννοια ότι αποτελούν αδόμητοι κοινόχρηστοι χώροι πράσινου.

Η Ουσία: Στην πραγματικότητα αμφισβητείται ευθέως η κυριότητα τους από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Δήμος θα αναλάβει νομικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, για να ακυρώσει την εν εξελίξει διαδικασία.

Το Αποτέλεσμα : Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα άλλα μισά, ό,τι κι αν γίνει, η Εκκλησία θα τα πουλήσει.

—————–

Η Εμπλοκή

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τον ίδιο Δήμο (Βάρης – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας) και με την οικιστική παρέμβαση «Project Voula», που ετοιμάζουν από κοινού στην περιοχή οι Hines και Henderson Αφορά σε τουριστικό – οικιστικό έργο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ που κατά τον Δήμο θα επιβαρύνει δυσανάλογα την περιοχή.

—————–

Η Αύξηση

Λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Η οποία θα είναι πολλαπλά κρίσιμη, κυρίως για τον Άκτωρ. Το τελικό της ύψος θα διαμορφωθεί στα 120,5 εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν για:

α) να καλυφθούν ζημιές,

β) να πληρωθούν προμηθευτές και

γ) να χρηματοδοτηθούν έργα και

δ) να εξασφαλισθεί ευνοϊκότερη τραπεζική χρηματοδότηση στο μέλλον.

Το Διακύβευμα: Αλλιώς κινδυνεύει να τεθεί de facto εκτός αγοράς. Θα τα καταφέρει;

Η Απάντηση: Πιθανόν, αλλά, στο τέλος της ημέρας, τα 120 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να μην αποδειχθούν αρκετά…

Η Αποχώρηση: Στο μεταξύ, οριστική φαίνεται να είναι η αποχώρηση του Λεωνίδα Μπόμπολα από τον όμιλο που δημιούργησε η οικογένεια του.

—————–

Το Σχέδιο

Τοn σταδιακό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας όσων θα αρνούνται να εμβολιαστούν, θα υπηρετεί η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Το Μέσο: Μεταξύ άλλων, θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους στοιχεία που αφορούν στον εμβολιασμό τους.

Η Μετάφραση: Αυτή η εξέλιξη εμμέσως θα ανοίγει το δρόμο και για απολύσεις ανεμβολίαστων.

——————–

Των Ικάρων

Κάποτε ήταν διοικητής της Σχολής Ικάρων, σήμερα βρίσκεται στο ΔΣ της εισηγμένης Αεροπορία Αιγαίου, η γνωστή μας Aegean.

Πιο συγκεκριμένα, το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Κωνσταντίνος Καλαμάτας, αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας από την 5.4.2016 έως και σήμερα και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας από 10.5.2017. Επιπλέον, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος και αποστρατεύτηκε το 2010 με το βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Διετέλεσε Διοικητής της Σχολής Ικάρων και Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, έχων μεταξύ άλλων και την οικονομική εποπτεία της Διοίκησης αλλά και των υπ’ αυτήν δώδεκα ανεξάρτητων Σχολών και Μονάδων. Διετέλεσε Υπαρχηγός Επιτελείου ΓΕΕΘΑ, έχων στην αρμοδιότητα του την εποπτεία της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΕΘΑ. Σπούδασε Ασφάλεια πτήσεων-εδάφους και Management στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε πρόγραμμα της USAF.

————————

To Χρηματιστήριο

Tα πλεονεκτήματα της Εναλλακτικής Αγοράς και της αγοράς εταιρικών ομολόγων, τόνισε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΒ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν συνεργασίες που θα τους επιτρέψουν να μεγεθυνθούν ανταποκρινόμενες, με καλύτερους όρους στον διεθνή ανταγωνισμό. Ο ίδιος εστίασε στηδραστηριότητα της πρωτογενούς άντλησης κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου κατά το τελευταίο διάστημα ως άκρως ενδεικτικό στοιχείο της ικανότητας της χώρας να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.

———————–

Η Παρατήρηση

Με το νέο πολυτελές προεδρικό αεροσκάφος που του δώρισαν από το Κατάρ πήγε στα Κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν. Τη σκηνοθεσία της «εκδήλωσης» είχε τελικώς αναλάβει ο «mr Survivor», Ατζούν Ιλιτζαλί. Ο οποίος έφτασε στο σημείο να διοργανώσει, όντως, μέχρι και ποδοσφαιρικό αγώνα στα Κατεχόμενα προς… τιμήν του Ερντογάν.

————

Οι ΜμΕ

Στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank διαβάζω: «Μία θετική εξέλιξη που επέφερε η πανδημική κρίση ήταν η εκτεταμένη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών και υποδομών τις οποίες υιοθέτησαν και αξιοποίησαν και οι ΜμΕ. Σύμφωνα με την έρευνα του ELTRUN, το 2020, καταγράφηκε αυξητική τάση στα ηλεκτρονικά καταστήματα (17% των συμμετεχόντων το 2020, έναντι 14% το 2019), στις ψηφιακές καμπάνιες (από 32%, σε 36% το 2020), σε εργαλεία τηλεδιάσκεψης (από 34% σε 40%), αλλά και στις τηλεφωνικές παραγγελίες (48% των ερωτηθέντων), τις διαδικτυακές πωλήσεις (47%) και την τηλεργασία (50%). Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι, σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως λόγω έλλειψης πόρων, οι ΜμΕ επιλέγουν απλές, ελλιπείς ή ερασιτεχνικές ψηφιακές λύσεις»

——————

Η Αναβολή

Πώς και πώς αναμένονταν από τους fan του, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τελικώς, δεν θα γίνει.

Ο Λόγος: Η έξαρση της πανδημίας, ήταν η αιτία της αναβολής

Η Λεπτομέρεια: Ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επιβεβαιώσει ότι θα πήγαινε στην εκδήλωση.

—————————–

Η (ΘΕΤΙΚΗ) ΕΙΔΗΣΗ

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έρθει στην Ελλάδα η προκαταβολή της …προκαταβολής, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως γνωστόν, η χώρα έχει λαμβάνειν, με το «καλημέρα», 4 δις ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή.

Το Στοίχημα: Σε κύκλους των Βρυξελλών αλλά και σε παράγοντες του Βερολίνου αναπτύσσονται αμφιβολίες για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να τα απορροφήσει έγκαιρα και σωστά. Δύσκολο τεστ αλλά και για συσχετισμούς και ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories