Κατώτατος μισθός: Το 2023 οι ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης για συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Κατώτατος μισθός: Το 2023 οι ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές

«Πάγωμα» των αμοιβών το 2021, συμβολική αύξηση για το 2022, και ουσιαστικά αύξηση το 2023.

Τελικώς η κυβέρνηση επέλεξε για τον κατώτατο μισθό το σενάριο που είχε περιγράψει ο Ο.Τ. από τις 22 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο η ουσιαστική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση στην αγορά, δεν επέτρεπαν άλλες επιλογές, ούτε για το 2021, ούτε καν για το 2022.

Την προτροπή για «μικρό καλάθι», εξέπεμπαν καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας πως δεν θα «πρέπει να περιμένουμε σημαντικές βελτιώσεις», καθώς οι επιλογές «είναι περιορισμένες λόγω της κρίσης».

«Για το τρέχον έτος και για το επόμενο (2022) θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Η τελική απόφαση για αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2022 κινείται λίγο πάνω από τα όρια του πληθωρισμού και έγινε για να σηματοδοτήσει τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά και για να δώσει ένα μήνυμα στην αγορά.

Σηματοδοτεί, αφενός τη θετική της διάθεση για τη μελλοντική βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων, και αφετέρου το χαμηλό ύψος της αύξησης περιγράφει τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που εξακολουθούν να ισχύουν στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως τον Φεβρουάριο του 2022 θα έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Τότε θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών».

Βελτίωση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας και θα περιγράφει την ανάκαμψη της αγοράς».

Ο νέος αυτός μισθός θα ισχύσει από το 2023. «Του χρόνου θα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες και επιλογές» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Εργασίας.

Σημειωτέων πως οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (και οι προοπτικές της για ανάπτυξη) από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Περισσότερα από Εργασιακά – Ασφαλιστικά

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο