Βαρύ ήταν το πλήγμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την πανδημία του κορωνοϊού, με την αγορά να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση στη σεζόν 2019/2020.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13%, ή κατά 3,7 δισ. ευρώ, στα 25,2 δισ. ευρώ, καθώς παιγνίδια ματαιώθηκαν ή ακυρώθηκαν εν μέσω των μέτρων κοινωνικών αποστάσεων, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης επλήγησαν από την κρίση, με τα έσοδα του Big 5 να υποχωρούν κατά 11%.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε την κλίμακα του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας πάνω στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες,» ανέφερε ο Νταν Τζόουνς, της Deloitte. «Θα περάσουν χρόνια μέχρι να μάθουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο,» τόνισε.

Η σεζόν 2019/2020 ήταν μια περίοδος δοκιμασίας για το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη. Οι ομάδες απέφυγαν τα χειρότερα όταν τελικά οι περισσότερες χώρες επέτρεψαν τη διεξαγωγή αγώνων μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αν και κάποιες ομάδες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία έδωσαν πραγματική μάχη επιβίωσης καθώς οι διοργανώσεις διακόπηκαν οριστικά.

Οι ομάδες της Premier League, το μεγαλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συλλογική ζημιά στην ιστορία τους πέρυσι καθώς οι αγώνες διακόπηκαν και οι πωλήσεις εισιτηρίων εξαφανίσθηκαν.

Η τελευταία ποδοσφαιρική σεζόν, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, έγινε με ελάχιστους φιλάθλους στις κερκίδες, όταν συνήθως οι αγώνες γίνονταν παρουσία 40.000 φιλάθλων κατά μέσον όρο. Ηταν ένα τεράστιο πλήγμα για τις αγγλικές ομάδες, τα έσοδα των οποίων από εισιτήρια αντιστοιχούσαν στο 13% εσόδων τους πριν την πανδημία. Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες ήρθαν σε απόγνωση, βλέποντας ότι τα οικονομικά τους προβλήματα να διογκώνονται επικίνδυνα και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Λίγκας, ενός ανεξάρτητου πρωταθλήματος 11-12 ομάδων. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς κάτω από την πίεση των έντονων αντιδράσεων των φιλάθλων, κυρίως στην Αγγλία, αλλά και των κρατικών αρχών. Οπως εκτιμά η Deloitte, τα έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των ομάδων στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.

«Προβλέπουμε ότι τα έσοδα της Premier League θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τη σεζόν 2018/19,» εκτιμά ο Σαμ Μπουρ, της Deloitte για να προσθέσει: «Το 2021/22, πιστεύουμε ότι θα γίνει νέο ρεκόρ εσόδων για την Premier League κατά 5,5 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία
Business of Sport |

Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν στους «8» του Conference League και με βάση την φετινή τους πορεία από το καλοκαίρι και τα προκριματικά, αυτά είναι τα χρήματα που έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής.