Η La Liga, η διοργανώτρια αρχή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Ισπανία, ανακοίνωσε συμφωνία 2,7 δις ευρώ με την CVC Capital Partners, μια συμφωνία που σηματοδοτεί ακόμη μια προσπάθεια της βιομηχανίας private equity να επενδύσει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η συμφωνία, που πρέπει να επικυρωθεί από τις ομάδες, αποτιμά το ισπανικό πρωτάθλημα στα 24,2 δις ευρώ. Βάσει των όρων της συμφωνίας, η CVC θα αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο σε μια νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται τις μεταδόσεις, χορηγίες και ψηφιακά δικαιώματα της La Liga, η οποία διοργανώνει τα δύο βασικά πρωταθλήματα της χώρας, και η οποία θα διατηρήσει τον ρυθμιστικό έλεγχο του αθλήματος. Βάσει του σχεδίου, με την ονομασία “La Liga Impulso’, ποσό ελάχιστα μικρότερο των 2,5 δις ευρώ της επένδυσης θα διατεθεί άμεσα στις ομάδες σε περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα λάβουν από 260 εκατ ευρώ εκάστη, με τις δύο ομάδες να μην σχολιάζουν τις πληροφορίες. Οι ισπανικές ομάδες πιθανότατα θα κληθούν να ψηφίσουν για τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Η συμφωνία χρηματοδότησης έρχεται σε μια περίοδο που άλλες ευρωπαϊκές διοργανώτριες διέκοψαν συνομιλίες με εταιρείες private equity μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο για την μεταφορά του ελέγχου σε εξωτερικό όμιλο. Πέρυσι, η CVC κέρδισε την υποστήριξη κάποιων ομάδων της ιταλικής Serie A για μια παρόμοια συμφωνία όμως οι συνομιλίες αυτές σταμάτησαν λόγω της αντίθεσης κάποιων μεγάλων ομάδων.

Τον Μάιο, τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία της Γερμανίας ψήφισαν να αποσυρθούν από τις συνομιλίες με εταιρείες private equity σχετικά με την πώληση μεριδίου της Bundesliga. Η επένδυση της CVC στο ισπανικό πρωτάθλημα στοχεύει στο να βοηθήσει τις ομάδες να ανακάμψουν από το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, παρότι πηγές προσκείμενες στη διοργανώτρια αρχή επέμεινε ότι η χρηματοδότηση δεν έχει τον χαρακτήρα της διάσωσης. Επίσης, θα συμβάλει στην προσέλκυση μεγαλύτερου διεθνούς κοινού, να βελτιώσει την τεχνολογία και να ρίξει χρήματα στις ακαδημίες ποδοσφαίρου. Η CVC δεν σχολίασε την πληροφορία.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για αν η συμφωνία να γίνει αποδεκτή. Οι δύο ομάδες έχουν αντιπαρατεθεί με την La Liga για την συμμετοχή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Super League, της διοργάνωσης που εγγυάτο στα ιδρυτικά μέλη της εισαγωγικό μπόνους 200-300 εκατ ευρώ. Παρότι οι περισσότεροι υποστηρικτές της ESL αποσύρθηκαν από το σχέδιο μέσα σε μερικές ημέρες από την παρουσίασή του, υπό την πίεση των αντιδράσεων από φιλάθλους, τα δύο μεγάλα ισπανικά σωματεία εξακολουθούν να μάχονται για το μέλλον της, παρά την αντίδραση από την UEFA και τη La Liga.

Oι επενδυτές κυνηγούν αθλητικές συμφωνίες στη διάρκεια της πανδημίας καθώς πρωταθλήματα και ομάδες δυσκολεύθηκαν να ανακάμψουν από τις απώλειες εσόδων που υπέστησαν από τις αναβολές των αγώνων ή τη διεξαγωγή τους σε άδεια γήπεδα. Εταιρείες private equity έχουν ήδη αποκτήσει μερίδια σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η επένδυση της Silver Lake στην ιδιοκτήτρια της Μάντσεστερ Σίτι, City Football Group, πολλές στοχεύουν σε στοιχήματα μικρότερο ρίσκου όπως οι διοργανώτριες αρχές. Η CVC, που ήταν ιδιοκτήτης της Formula One και του MotoGP, αγόρασε μερίδια σε διοργανώσεις ράγκμπι και στη Διεθνή Ομοσπονδία Βόλει, ενώ σχεδιάζει συμφωνία 600 εκατ δολαρίων στο τένις.

Οι 20 ομάδες της La Liga ανακοίνωσαν συνολικά έσοδα 3,1 δις ευρώ την περίοδο 2019/2020, που διακόπηκε από την πανδημία, μια πτώση της τάξης του 8% από το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την Deloitte. Η ανταγωνίστριά της, η αγγλική Premier League ανακοίνωσε έσοδα 5,1 δις ευρώ.

Πρόσφατα Άρθρα
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι