Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν «μια απόδειξη νίκης απέναντι στον κορωνοϊό» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα. Τώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν προς το τέλος, ο Σούγκα θα πρέπει να αποδείξει κατά πόσο ισχύουν τα λόγια του. Πριν από τους Ολυμπιακούς είχε υποσχεθεί: «Θα προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια του ιαπωνικού λαού». Λίγο πριν από την τελετή λήξης των Ολυμπιακών τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 5.000. Ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεπεράσουν τις 10.000.Η Ολυμπιακή φλόγα θα σβήσει, όχι όμως και η ανησυχία των πολιτών.

«Όσοι ανήκουν στον οργανωτικό κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ισχυριστούν ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ότι μόνο μια χώρα, όπως η Ιαπωνία, θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει έτσι» παρατηρεί ο Κοΐτσι Νακάνο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Σοφία του Τόκιο επικαλούμενος δήλωση μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που είχε κάνει λόγο για «παράλληλους κόσμους». Με αυτό εννοούσε ότι η «ολυμπιακή φούσκα» δεν αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Πράγματι μεταξύ των συμμετεχόντων δεν καταγράφηκαν πολλά κρούσματα. Ωστόσο ο Νακάνο θεωρεί ότι η έννοια των «παράλληλων κόσμων» δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα των Ολυμπιακών.

Δόθηκε η εικόνα ότι ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι σοβαρό;

Οι επικριτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο διαμαρτύρονται ότι η εικόνα που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα οδήγησε πολλούς νέους να μην παίρνουν πια στα σοβαρά τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του. «Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι. Δεν γνωρίζω αριθμούς που να το αποδεικνύουν» ανέφερε ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι δηλώσεις Μπαχ δεν βρίσκουν σύμφωνο τον γιατρό Σιγκέρου Όμι, σημαντικότερο σύμβουλο της ιαπωνικής κυβέρνησης σε θέματα κορωνοϊού. Ο Όμι θεωρεί ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εν καιρώ πανδημίας επηρέασε αρνητικά «τη συνείδηση των πολιτών».

Μια τέτοια στάση, σαν αυτή του Μπαχ, αποδεικνύει πόσο μικρό είναι το ενδιαφέρον για την προστασία και τα προβλήματα του ιαπωνικού λαού, εκτιμά ο Νακάνο.Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δίνει τη δική της μάχη με τον κορωνοϊό. Λίγο πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών αποφάσισε να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μόνο ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα ή σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού. Πολλοί φοβούνται ότι ασθενείς που θα παραμείνουν στα σπίτια τους μπορεί να μείνουν τελικά αβοήθητοι. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Σούγκα προσπαθεί πάντως να αποτρέψει μια «κατάρρευση» του ιαπωνικού συστήματος υγείας, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Tokio Keizei.

Δυσαρέσκεια για την ιαπωνική κυβέρνηση

Γεγονός είναι πάντως, ότι πέρα από την ολυμπιακή γιορτή, στην Ιαπωνία αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της κυβέρνησης Σούγκα. Όπως σημειώνει ο Νακάνο: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έθεσαν περιορισμούς στην κυβέρνηση και αποσυντόνισαν τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Οι πολίτες ήταν μπερδεμένοι, χωρίς υπομονή, θυμωμένοι».

Οι Ιάπωνες φορολογούμενοι πάντως έχουν πληρώσει ακριβά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών. Η κυβέρνηση προσδοκούσε να κάνει μια νέα αρχή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε οικονομικό επίπεδο, όπως είχε συμβεί και με τους Ολυμπιακούς του 1964. Ήθελε να παρουσιάσει την εικόνα μιας Ιαπωνίας που ξαναγεννιέται μετά από μια οικονομική κρίση δεκαετιών, επιστρέφοντας στην κορυφή του κόσμου. Ωστόσο παρά τον ενθουσιασμό των αθλητών από όλον τον κόσμο στο Τόκιο, τα προβλήματα παραμένουν: αργή διαδικασία εμβολιασμού, διαρκής παράταση των έκτακτων μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας, ελλείμματα στην ψηφιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Σούγκα δεν θα αργήσει. Η θητεία της λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τους Παραολυμπιακούς. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις 21 Οκτωβρίο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι