Μεγάλες εταιρείες αρχίζουν η μία μετά την άλλη να βάζουν ξανά στο ράφι τα σχέδια για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία από το φθινόπωρο, καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα της πανδημίας Covid-19.

Η Amazon αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή στο γραφείο μεγάλης ομάδας εργαζομένων ώστε αυτή να μη γίνει τον επόμενο μήνα όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Η Dell Technologies ανέβαλε τις επιστροφές στα γραφεία για αυτό το φθινόπωρο, χωρίς να δώσει νέα ημερομηνία για πότε εκτιμά τώρα ότι μπορεί να γίνει αυτό. Η Apple πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή εργαζομένων το Σεπτέμβριο κατά τουλάχιστον ένα μήνα και εξετάζει διαρκώς την κατάσταση. Η Facebook ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα δεδομένα για να δει εάν θα μπορέσει να ανοίξει μερικώς τα γραφεία της τον επόμενο μήνα. Η εταιρεία μεταφορών Lyft δεν θα ξανανοίξει τα γραφεία πριν το Φεβρουάριο του 2022 και η τράπεζα Wells Fargo θα αποφασίσει τι θα κάνει από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Wall Street Journal. Πρόκειται κατά βάση για αμερικανικές εταιρείες αλλά η τάση έχει αρχίσει να καταγράφεται ξανά σε όλο τον κόσμο προκαλώντας προβληματισμό και για επιχειρήσεις που εδρεύουν ή λειτουργούν και στην Ευρώπη όπου επίσης εξαπλώνεται ξανά η πανδημία.

Καθώς πολλές πόλεις και περιοχές κινούνται ξανά από το «πράσινο» προς το «κόκκινο» όσον αφορά την καταγραφή κρουσμάτων, αλλάζουν και οι τάσεις ιδιαίτερα από τις πολυεθνικές. Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή στους εργασιακούς χώρους καταγράφονται σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή για τις εταιρείες και τους εργαζομένους τους όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η WSJ. Οι υπάλληλοι γραφείου δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά την εργασία εξ αποστάσεως αλλά ήθελαν μέσα στους επόμενους μήνες να δουν την κατάσταση να ομαλοποιείται και να αποκτήσουν ξανά περισσότερες κατά πρόσωπο επαφές με συναδέλφους τους, όπως σημειώνεται. Ο πρόεδρος του CNN Τζεφ Ζάκερ αναφέρθηκε στο θέμα κατά την ανακοίνωση μηνιαίας καθυστέρησης στο άνοιγμα των γραφείων του καναλιού που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Όπως είπε τα συναισθήματα είναι ανάμικτά για όλους και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να προσέχουν τους εαυτούς τους, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Οι αποφάσεις για τις τράπεζες

Πιο δύσκολες είναι οι αποφάσεις για τις τράπεζες και ειδικά για τις επενδυτικές τράπεζες οι οποίες βασίζονται σε προσωπικές επαφές με πελάτες προκειμένου να κλείσουν πολύ κερδοφόρα ντιλ. Στην Bank of America οι διοίκηση έστειλε ειδοποιήσεις στους εργαζομένους να αρχίσουν να φοράνε ξανά μάσκες όταν δεν βρίσκονται στα γραφεία τους και ειδικά σε χώρους όπως οι αίθουσες συσκέψεων. Η JPMorgan Chase παραδέχτηκε σε σημείωμα ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για πολλούς εργαζομένους. Η τράπεζα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα επιστροφής στο γραφείο τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά θα καταστήσει και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τουλάχιστον για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ. Άλλες εταιρείες έχουν σταματήσει τελείως να πραγματοποιούν προβλέψεις και περιμένουν να δουν πως εξελίσσονται τα δεδομένα για να αποφασίσουν σχετικά.

Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την επιστροφή των εργαζομένων και όχι μόνο, έχουν στραφεί σε συμβούλους για θέματα υγείας σε μια προσπάθεια να χαράξουν τη στρατηγική τους για το θέμα. Ακόμη και οι σύμβουλοι αυτοί όμως βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή και κατά τόπους καταγράφονται πολύ αυξημένα κρούσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή