Προβληματισμούς σχετικά με τον νέο ρόλο που θα πρέπει να έχουν τα γραφεία προκαλεί το ξέσπασμα της πανδημίας στις υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τη Les Echos, η πλήρης ή η μερική τηλεργασία έχει καθιερωθεί, πλέον, ως ένας νέος τρόπος εργασίας, καθιστώντας, έτσι, δυνατό να εργαζόμαστε από το σπίτι μας ή ακόμη και στις διακοπές μας. Ο υβριδισμός  αυτός, όμως, υποβαθμίζει τον ρόλο των γραφείων στη ζωή των εργαζομένων και υποδεικνύει ότι αυτή η παλιά αίσθηση του ότι «κάπου ανήκουμε» έχει αρχίσει να αλλάζει και να εξελίσσεται.

Από το flex office στην  τηλεργασία

Με τους εργασιακούς χώρους open space να μην αποτελούν πια τη σωστή επιλογή, η υιοθέτηση του flex office (σ.σ. ευέλικτο γραφείο, χωρίς εξατομικευμένο χώρο εργασίας για τον κάθε εργαζόμενο) φάνηκε η μόνη λύση από τα τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στην προσπάθειά τους να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο της έννοιας του γραφείου.

Με την υιοθέτηση του μοντέλου αυτού, όμως, οι υπάλληλοι έγιναν κάτι σαν «νομάδες» στον χώρο εργασίας τους. Χωρίς να έχουν ένα σταθερό γραφείο, έχασαν αυτή την αίσθηση του ότι «κάπου ανήκουν». Ωστόσο, έρευνα από το Opinion way, το 2018, έδειξε ότι περίπου το 70% των εργαζομένων ήταν κατά αυτού του μοντέλου, γεγονός που αποδεικνύει τον λόγο που οι εταιρείες ξεκίνησαν σταδιακά από τότε να είναι υπέρ της πλήρους τηλεργασίας.

Παράλληλα, έρευνα από την εταιρεία Harris Interactive για το ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο Epoka έδειξε, τον Μάιο του 2021, ότι η υγειονομική κρίση ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της τηλεργασίας, με το 56% των εργαζομένων, σήμερα, να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την επιστροφή στο γραφείο, καθώς η τηλεργασία τούς έδωσε τη δυνατότητα καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Υβριδικό μοντέλο εργασίας

Με την υγειονομική κρίση, οι εργαζόμενοι παρατήρησαν ότι το καθεστώς τηλεργασίας τούς έκανε να ήταν πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, ενώ, ταυτόχρονα, απέκτησαν περισσότερο χρόνο και για τους ίδιους, όπως αποδεικνύει και έρευνα της εταιρείας Steelcase τον Μάρτιο του 2021.

Το καθεστώς της τηλεργασίας έγινε ευρέως αποδεκτό σε όλο τον κόσμο. Άγγλοι και Γερμανοί δεν είναι υπέρ της επιστροφής στο γραφείο με το 43% των Άγγλων να είναι υπέρ της συστηματικοποίησης της τηλεργασίας. Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τους Γάλλους, σύμφωνα με έρευνα της Decoding Global Ways of Working du Boston Consulting Group, τον Απρίλιο του 2021, το 78% τους είναι υπέρ ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, καθώς δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν πλήρως τους χώρους εργασίας τους, γεγονός που συμφέρει και τις ίδιες τις εταιρείες.

Γραφεία λιγότερο ελκυστικά

Εντούτοις, η τηλεργασία δεν συνεπάγεται πάντα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, έδειξε ότι οι συνεχείς τηλεδιασκέψεις αυξάνουν το άγχος, καθώς και τον όγκο εργασίας των εργαζομένων.

Η κοινωνικοποίηση αποτελεί, επίσης, σημαντικό παράγοντα. Η επικοινωνία και η επαφή με τους συναδέλφους αποτελεί τον κατ’ εξοχήν λόγο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιθυμούν, έστω και «μερική», επιστροφή στο γραφείο.

Τα γραφεία, πλέον, φαίνονται λιγότερο ελκυστικά. Εάν οι εργοδότες επιθυμούν να μεταπείσουν τους εργαζομένους και να τους κάνουν να ξανασκεφτούν την επιστροφή στο γραφείο, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους.  Η αρθρογράφος προτρέπει τις εταιρείες να αναδιαμορφώσουν τους χώρους τους, να δημιουργήσουν ειδικές αίθουσες για τηλεδιασκέψεις ή ακόμη και να επαναπροσδιορίσουν το πνεύμα τους για να ενισχυθεί στους υπαλλήλους η αίσθηση του ότι «κάπου ανήκουν». Μόνο, έτσι, το γραφείο θα μετατραπεί σε έναν χώρο που θα είναι πλήρως κατάλληλος για τις νέες απαιτήσεις και τα νέα «θέλω» των υπαλλήλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive