Τους φόβους των αναλυτών για τον αντίκτυπο της αναζωπύρωσης της πανδημίας στην αμερικανική καταναλωτική αγορά επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 1,1%, ήτοι πολύ περισσότερο από την πτώση κατά 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους τόσο στα καταστήματα όσο και online.

Με εξαίρεση τον κλάδο αυτοκινήτων, η πτώση διαμορφώθηκε στο 0,4%.  Ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτου εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα που ξεκινά από τα επίπεδα παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ, αν και οι ελλείψεις επηρεάζουν την παραγωγή και των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

Πάντως, αν και σε μηνιαία βάση οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν, στα 617,7 δισ. δολάρια αναλογούν σε αύξηση κατά 15,8% σε ετήσια βάση.

Με δεδομένο πως τα νοικοκυριά «κάθονται» πάνω σε συσσωρευμένες αποταμιεύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δολάρια λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σε υψηλά επίπεδα για όλη τη χρονιά. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης ήταν δε, στρατηγικός παράγοντας για την ταχεία έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση.

Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε κατά 6,5%, ενώ εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 6% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012