Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΙΑΣ» κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πλοίο το οποίο δωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, εφοπλιστής και υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Η τρίτη δωρεά πλοίου γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ) έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του δεύτερου ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» και μόλις είκοσι μήνες από αυτή του πρώτου ΠΓΥ, «ΑΤΛΑΣ Ι».

Το «ΑΙΑΣ» -από το όνομα του Σαλαμίνιου ήρωα- είναι ένα ιδιαίτερο, ισχυρότερο σκάφος, με ευρυφασματικές δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης αποστολών πολλαπλού τύπου, όχι μόνον διοικητικής μέριμνας.

Είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων, με μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Πλήρως εξηλεκτρισμένο, διαθέτει σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή επιτρέπει την σταθεροποίηση σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), καθώς και δύο γέφυρες διοίκησης με ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου, χαρακτηριστικά που του προσδίδουν εξαιρετικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Η διαδικασία αποδοχής της εν λόγω δωρεάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους