Από το πλέον παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2019, στο μεγαλύτερο άλμα της από τον περασμένο Μάρτιο πήγε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, ακολουθώντας την γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Σε αντίστοιχη πορεία ισχυρών κερδών βρίσκονται και οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου.

Πραγματικά, μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς πτώσης και απώλειες που, μόνο την περασμένη εβδομάδα, πλησίασαν το 9%, που ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2020, οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού ανέκαμψαν σήμερα δυναμικά. Το ίδιο και οι τιμές των commodities ευρύτερα με φόντο την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Το αμερικανικό WTI βρέθηκε να κερδίζει έως και 6% στα 66 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση του από τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι σταδιακά έχασε λίγο έδαφος παρέμεινε σταθερά πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 65 δολαρίων. Σημειωτέον πως την περασμένη Παρασκευή το WTI είχε κλείσει στο χαμηλότερο σημείο του από τις 20 Μάϊου.

Αντίστοιχη πορεία κατέγραψε και το Brent με άνοδο της τάξεως του 5,62% στα 68,84 δολάρια το βαρέλι, χάρη στην οποία κάλυψε μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας που ήταν η χειρότερη για το Brent από τον περασμένο Οκτώβρη.

Η καθίζηση της τιμής του μαύρου χρυσού ήρθε στον απόηχο των αυξημένων ανησυχιών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις οικονομίες (και ειδικά σε στρατηγικής σημασίας οικονομίες για τον κλάδο, όπως η κινέζικη) και τα επίπεδα ζήτησης, η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Ειδικά δε, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσαν χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Όμως, αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν πως το γεγονός πως οι πετρελαϊοπαραγωγικές χώρες δεν δείχνουν διάθεση να αλλάξουν ρότα εν όψει και της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ+, την 1η Σεπτεμβρίου, η αντίδραση των αγορών ήταν περισσότερο ψυχολογική.

Οι επενδυτές περιμένουν εξάλλου να διαπιστώσουν, μέσα από το επικείμενο κρίσιμο οικονομικό συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ, αν τα στελέχη της Fed θα επιμείνουν στις απόψεις τους περί έναρξης του tapering μέσα στο φθινόπωρο και πριν τα τέλη της χρονιάς.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως το… σήμα που έστειλε η τιμή του πετρελαίου ακολούθησαν και ευρύτερα οι τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες μετά το ανελέητο σφυροκόπημα την περασμένη εβδομάδα, καταγράφουν σήμερα σημαντική άνοδο. Μάλιστα, ο ενεργειακός δείκτης του αμερικανικού S&P 500 είναι ο πλέον κερδισμένος της μέχρι τώρα συνεδρίασης σήμερα, με κέρδη που ξεπερνούν το 3%. Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης των ενεργειακών μετοχών που για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ο πλέον κερδισμένος μεταξύ των κλάδων, μέτρησε απώλειες άνω του 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές