«Φέσι» ύψους 60 εκατ. ευρώ έχει «φορέσει» το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον ακτοπλοϊκό κλάδο, όπως υποστηρίζει με σχετική επιστολή του, προς τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στην επιστολή του ΣΕΕΝ με ημερομηνία 23 Αυγούστου προς τον κ. Πλακιωτάκη με θέμα «Μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων Υπουργείου Ναυτιλίας & Ν.Π.» επισημαίνεται αρχικά ότι «σε συνέχεια των από 15/2, 23/3, 1/4, 14/6 επιστολών μας και πολλών προφορικών μας παρεμβάσεων, σας υπενθυμίζουμε ότι ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί τα οφειλόμενα από το Υπουργείο σας προς τις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες για την εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί».

Στη συνέχεια ο ΣΕΕΝ υπογραμμίζει ότι «με βάση τα δρομολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί υπάρχουν εκκρεμότητες, ακόμα και από το καλοκαίρι του 2020, ενώ το συνολικό ποσόν που οφείλεται στις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες εκτιμάται ότι ξεπερνά τα € 60.000.000».

Μάλιστα όπως υπενθυμίζει στον κ. Πλακιωτάκη ο ΣΕΕΝ για το παραπάνω ποσό έχουν δημιουργηθεί υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ 24%, το οποίο έχει καταβληθεί ή καταβάλλεται, παρά το γεγονός ότι τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.

Στη συνέχεια ο ΣΕΕΝ αναφέρεται στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας για τα οικονομικά αποτελέσματα των Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα και στην Αδριατική δεν είναι καθόλου θετικές».

Την εκτίμηση αυτή ο Σύνδεσμος την αποδίδει στο γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Επιβατική κίνηση, η οποία αποτελεί το 70% των εσόδων της Ακτοπλοΐας, ήταν κατώτερη του 2020. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν ούτε μετά την 1/7 αφού ακόμα και μέχρι την 15/8 στις γραμμές Πειραιά, Κρήτης και Β. Αιγαίου η επιβατική κίνηση είναι κατώτερη του 2020.

Για το διάστημα 1/1-15/8 η Ακτοπλοϊκή κίνηση το 2021 είναι μειωμένη κατά 42% σε σχέση με το 2019, ενώ τα πρωτόκολλα εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά 80% ή 85% και στα αεροπορικά καθίσματα 50%, ενώ ισχύουν και άλλα μέτρα δυσανάλογα με αυτά που ισχύουν στα λοιπά μέσα μεταφοράς. Για την ίδια περίοδο η επιβατική κίνηση στις γραμμές Αδριατικής είναι επίσης μειωμένες κατά 41%, ενώ ισχύουν μειωμένα τα πρωτόκολλα.

Πέραν των ανωτέρω οι τιμές των καυσίμων είναι σημαντικά αυξημένες το 2021 με πρόβλεψη να διαμορφωθούν στο +30% σε σχέση με το 2020 με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος εκμετάλλευσης των πλοίων με € 80.000.000.

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΕΕΝ προβλέπει ότι «τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2020 θα επαναληφθούν και το 2021, δηλαδή οι συνολικές ζημιές της διετίας 2020/2021 θα ξεπεράσουν τα €200.000.000».

Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρει ότι «για μία ακόμα φορά σας υπενθυμίζουμε ότι την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, οι εταιρείες μας εκτέλεσαν υποδειγματικά όλα τα εγκεκριμένα δρομολόγιά τους, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους ήταν ζημιογόνα.

Έναντι αυτών οι Εταιρείες μας, εκτός από τα οριζόντια μέτρα τα οποία αφορούσαν ταμιακές διευκολύνσεις ή αποσκοπούσαν στη στήριξη της ανεργίας, δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια (σε αντίθεση με άλλους κλάδους), πλην της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών της περιόδου 1/7-30/9/2020 και η οποία υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ.

Ο ισχυρισμός ότι τα μισθώματα των δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας αποτελούν επιδοτήσεις είναι λάθος και δεν ευσταθεί. Τα μισθώματα, όπως εξάλλου προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, αποτελούν αποζημιώσεις και συμβατικές υποχρεώσεις του ΥΝΑΝΠ προς τις Εταιρείες και τα πλοία που έχουν συμβληθεί, τα οποία εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ως όφειλαν.

Για μια ακόμα φορά θέλουμε να τονίσουμε σε ότι αφορά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες μας, τα προβλήματα δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υποβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών. Τα μέτρα τα οποία επανειλημμένα έχουμε προτείνει, όχι μόνο αγνοήθηκαν αλλά αντίθετα έχουν δημιουργηθεί οφειλές € 60.000.000, λόγω αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων του ΥΝΑΝΠ, προσθέτοντας ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα και καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία των Εταιρειών μας».

Τέλος ο ΣΕΕΝ για τους παραπάνω λόγους ζητά

  • Την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων μισθωμάτων των € 60.000.000 και την εξόφληση των Εταιριών μας κατά τρόπο αντικειμενικό, ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών.
  • Την επαναφορά σε μόνιμη βάση του μέτρου της προκαταβολής των μισθωμάτων των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας με την κατάθεση των δικαιολογητικών, όπως ίσχυε σύμφωνα με την ΥΑ αριθ. 2252.1-19/24568/20/24-4-20 (ΦΕΚ 1690/Β/4-5-20).
  • Την άμεση λήψη των μέτρων ενίσχυσης του Κλάδου, τα οποία σας έχουμε επανειλημμένα προτείνει με τις παραπάνω επιστολές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακτοπλοΐα
Πλήρως εμβολιασμένο το προσωπικό των Μινωικών Γραμμών σε θάλασσα και στεριά
Ακτοπλοΐα |

Πλήρως εμβολιασμένο το προσωπικό των Μινωικών Γραμμών 

Κύριος στόχος της εταιρείας - από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα - αποτελεί η εξασφάλιση και παροχή αξιόπιστων, ποιοτικών και υγειονομικά ασφαλών ταξιδιών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

Ακτοπλοΐα – Ακαρπες οι συνομιλίες για νέα συλλογική σύμβαση
Ακτοπλοΐα |

Ακαρπες οι συνομιλίες ΣΕΕΝ-ΠΝΟ για νέα συλλογική σύμβαση

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το περιεχόμενο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ακτοπλοΐα

ΣΕΕΝ – Μέχρι Παρασκευή πρωί, η τελική πρόταση του συνδέσμου για συλλογική σύμβαση εργασίας στην ακτοπλοΐα
Ακτοπλοΐα |

Μέχρι Παρασκευή η τελική πρόταση του ΣΕΕΝ για συλλογική σύμβαση εργασίας

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι ο ΣΕΕΝ πρότεινε: «Μηδενική αύξηση για όλο το 2020, μηδενική αύξηση για τους πρώτους 10 μήνες του 2021, 1% από 1/11/2021 έως το τέλος του Ιούνη του 2022 και επιπλέον 1% για το υπόλοιπο του έτους 2022»

Πλακιωτάκης – Προσπάθεια διευκόλυνσης του διαλόγου ναυτεργατών – ακτοπλόων
Ακτοπλοΐα |

Πλακιωτάκης: Προσπάθεια διευκόλυνσης του διαλόγου ναυτεργατών - ακτοπλόων

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει ζημιές πάνω από 150 εκατ. ευρώ) αλλά από την άλλη πλευρά κατανοήσει και τα αιτήματα των ναυτεργατών