Θα ήταν έκπληξη ένας υπουργός Κλιματικής Κρίσης;

Ο Ανασχηματισμός

Προς το παρόν επέλεξα να κρατηθώ μακριά από την ονοματολογία του επικείμενου, όπως ακούγεται, ανασχηματισμού. Εκείνο το στοιχείο που θα χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό θα είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τα πρόσωπα να… βάλει και να εφαρμόσει στην πράξη ορισμένες νέες ιδέες για δομές και διαδικασίες.

Τα Παραδείγματα: Για παράδειγμα, δεν θα είναι έκπληξη ότι ο τομέας της κυβερνητικής ευθύνης για την αντιμετώπιση των πολλαπλών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης θα έχει ενιαίο επιτελείο. Μια επιτελική μονάδα πολιτικής και διοικητικής διεύθυνσης και λειτουργίας με αποκλειστικές αρμοδιότητες στο Περιβάλλον που από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο και ευθύνη. Σε αυτό το επιτελείο θα ανατεθεί και η ευθύνη για τα Δάση με έμφαση στη πρόληψη και τον συντονισμό των υπηρεσιών αλλά και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ίδια αντιμετώπιση αφορά και τον τρόπο διεύθυνσης και διαχείρισης για κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως για παράδειγμα την έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ κλπ. Οι συναρμοδιότητες ή και η διασπορά αρμοδιοτήτων φαίνεται πως έχει γίνει συνείδηση πως βλάπτει την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πάνω κάτω μια παρόμοια προσέγγιση θα γίνει και για την Πολιτική Προστασία, ο ρόλος αλλά και τα μέσα και οι υποδομές της μέσω και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχυθούν.

Τα Πρόσωπα: Το τι θα γίνει με τα πρόσωπα (είσοδοι, μετακινήσεις, έξοδοι) είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπότε… λίγη υπομονή! Το πρόγραμμα του, πάντως, την εβδομάδα που αρχίζει την Δευτέρα είναι βαρύ. Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, θα μετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (η τελευταία υπό την παρούσα σύνθεση του), θα ακολουθήσει το ταξίδι στη Σλοβενία την Τετάρτη και εκείνο της Μασσαλίας την Παρασκευή.

_______________________________

Το UAV

Παρά τη μάσκα που φορούσε αρκετοί αναγνώρισαν στο πάνελ της εκδήλωσης στο υπουργείο Οικονομικών, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή τού πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων τον καθηγητή του ΑΠΘ Κύρο Υάκινθο, έναν από τους πρωτοπόρους ακαδημαϊκούς που η έρευνα του εργαστηρίου του μεταφέρεται στην αγορά!

 Στη Γραμμή Παραγωγής: Eνα από τα κύρια ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου – Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ- που διευθύνει ο καθηγητής Υάκινθος είναι ο σχεδιασμός και μελέτη απόδοσης αεροσκαφών και μη-επανδρωμένων αεροχημάτων σταθερής πτέρυγας – UAV. Μια εφαρμοσμένη έρευνα με μια διαδρομή με αρκετά αποθέματα τεχνογνωσίας.

Δύο πράγματα χρειάζονται εδώ να διευκρινισθούν. Το πρώτο είναι ότι Πανεπιστήμια με την ΕΑΒ πρόκειται να συγκροτήσουν μια αναπτυξιακή ομάδα – κοντά στα 30 άτομα- που θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν να δημιουργήσει το πρωτότυπο UAV πάνω στα οποίο θα στηθεί η γραμμή παραγωγής της ΕΑΒ. Με άλλα λόγια, δεν θα έχουμε άλλη μια έρευνα σε εξέλιξη αλλά εφαρμογή και στα γρήγορα μιας κατακτημένης τεχνογνωσίας.

Η δεύτερη διευκρίνιση έχει να κάνει με το εξής: Ο καθηγητής Υάκινθος και η ομάδα των συνεργατών του μπορεί να έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα γύρω από την ανάπτυξη UAV αλλά όλα αυτά δεν έχουν σχέση, ούτε πολύ περισσότερο επηρεάζουν το project των 3 Πανεπιστημίων με την ΕΑΒ.

Το Μνημόνιο: Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η διοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τριών Πανεπιστημίων, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας»- από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή- ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

__________________________________

Η Εύβοια

Μαθαίνω πως η Εύβοια θα έχει εκπροσώπηση στον νέο κυβερνητικό σχήμα μετά από τον επικείμενο, όπως ακούγεται, ανασχηματισμό! Το ποιος και το που θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν και τα στοιχήματα έχουν ανοίξει…

Οι Μελισσοκόμοι: Την ίδια ώρα εισηγήσεις για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας πάνε και έρχονται… Υπάρχουν συναντήσεις και προτάσεις, για παράδειγμα, για τους μελισσοκόμους και την μελισσοκομία όπου με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε πρωτοβουλίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ενώ ενήμερος είναι και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο τελευταίος θα υποδεχθεί στην Εύβοια στις αρχές Σεπτεμβρίου τον Σταύρο Μπένο και τους συνεργάτες του.

Η Αιδηψός: Τέλος, ακούστηκε και μια πρόταση για να μεταφερθεί ένας μέρος του διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Αντιπεριφέρεια Εύβοιας στην Αιδηψό. Ακόμη και η τοποθέτηση ενός βοηθού αντιπεριφερειάρχη με συγκεκριμένα καθήκοντα.

__________________________________________

Ο στόχος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος -με το άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 28.8.2021- έθεσε τους στόχους ή και τις προσδοκίες της εντεινόμενης καμπάνιας πειθούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «πανδημίας των ανεμβολίαστων».

Διαβάζω ένα απόσπασμα από το άρθρο που ανέβασε στο Linkedin ο υπουργός: «Ο συλλογικός στόχος που πρέπει να θέσουμε από εδώ και πέρα είναι να πάμε από τα 6 στα 7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, ώστε συνδυαστικά με όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία να μπούμε στο φθινόπωρο σχεδόν με το 80% του πληθυσμού θωρακισμένο από τους κινδύνους της πανδημίας. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι άπιαστα. Σημειώνονται ήδη σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Και αν κρίνουμε από την αισθητή αύξηση των νέων ραντεβού για εμβολιασμό που σημειώνεται από τις 16/8 και μετά, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε και εμείς».

_________________________________

Το… 112

Μια προειδοποίηση για …οικειοθελή εκκένωση δέχθηκαν οι συμπολίτες του από τον δήμαρχο των Τρικάλων. Η προειδοποίηση ήρθε μέσω ανάρτησης στο fb…

Αλλά, ας διαβάσουμε μαζί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο της ανάρτησης του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου: «Κοιτάξτε, το επόμενο διάστημα στα Τρίκαλα, θα είναι δύσκολο. Μάλλον πρέπει να στείλουμε “112” για οικειοθελή εκκένωση! Γιατί τα έργα που ξεκινούν είναι και πολλά και σημαντικά, όμως θα δημιουργήσουν όχληση.

Χθες υπογράψαμε με το νέο εργολάβο (το έργο είχε ξαναβγεί αλλά ατυχήσαμε…), την αλλαγή των σωλήνων αμιάντου στο κέντρο των Τρικάλων, έργο προϋπολογισμού 2.780.000€.

20χλμ αμιάντου και 3χλμ παλιών PVC αλλάζουν, την ώρα που ήδη σκάβουμε σε όλη την υπόλοιπη πόλη, αλλάζοντας το δίκτυο, έργο προϋπολογισμού 12.000.000€. Αυτό σημαίνει ότι θα σκαφτεί σχεδόν όλη η πόλη, όμως θα αποκτήσει και το πιο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης στη χώρα.

Ήδη δημοπρατήσαμε το έργο της εισόδου των Τρικάλων στην οδό Καρδίτσης με 1.500.000€, όπου παράλληλα σκάβουμε για το δίκτυο αποχέτευσης».

Τα Τρίκαλα: Πέραν όλων των άλλων η θεσσαλική πόλη εκτός από τις ψηφιακές επιδόσεις της θα έχει και το πιο σύγχρονο, ασφαλές και ποιοτικό δίκτυο ύδρευσης στη χώρα μας.

______________________________________

Τα Ψηφιακά Συστήματα

Ποιος είπε ότι τα Τμήματα των Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια έχουν την ίδια μοίρα; Ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Σπάρτη γιορτάζει μια επίδοση και ετοιμάζεται να υποδεχθεί 200 νέους πρωτοετείς φοιτητές.

Σε μια ανάρτηση του αναπληρωτή καθηγητή Μανόλη Γουάλλες στο fb διαβάζω: «Θέλω να πάρω την ευκαιρία ως Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους, ανεξαρτήτως βαθμολογικών αποτελεσμάτων, για το σθένος, την υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν στις δύσκολες συνθήκες των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων. Σε ό,τι με αφορά, είστε όλοι επιτυχόντες!

Ως Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μας τιμά η μαζική προτίμησή σας μιας και φέτος θα υποδεχούμε 200 νέους φοιτητές!

Τα σχέδιά μας είναι μεγαλόπνοα. Έχουμε ήδη καταστρώσει μια φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική στρατηγική για να φτάσουμε το Τμήμα μας – και μαζί και τους φοιτητές μας – ακόμη πιο ψηλά. Ανυπομονούμε να τα πούμε από κοντά για να σας την παρουσιάσουμε αναλυτικότερα, αλλά και για να ακούσουμε για τους στόχους και τα όνειρά σας και να δούμε πώς μπορούμε να σας υποστηρίξουμε στην επίτευξή τους». Σε μια άλλη σχετική ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Βασίλη Πουλόπουλου διαβάζω: «Ως Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μας τιμά η προτίμηση σας μιας και φέτος θα υποδεχθούμε 200 νέους φοιτητές! Καλή αρχή και καλή δύναμη!».

Ο Ανταγωνισμός: Φέτος για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο ανταγωνισμός μεταξύ Τμημάτων αλλά και Πανεπιστημίων άρχισε να λειτουργεί. Τα συμπεράσματα στη συνέχεια…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories