Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, Rivian Automotive LLC, σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της μέχρι το τέλος του 2021.

Η εταιρεία που υποστηρίζεται από την Amazon, τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει ήδη καταθέσει εμπιστευτικά έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την αρχική δημόσια προσφορά της.

Σύμφωνα με την CapitalPanda, η Rivian έχει κερδίσει την ελίτ των επενδυτών για το φιλόδοξο σχέδιό της.

Με βάση πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το Reuters, η αποτίμηση της εταιρείας κατά τη στιγμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς της θα μπορούσε να ξεπεράσει την IPO των Αμερικανών κατασκευαστών αυτοκινήτων General Motors ή Ford. Η εταιρεία θα επιδιώξει αποτίμηση περίπου 70-80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Rivian δεν έχει σχολιάσει ακόμα την κατάσταση δημόσια.

Η Rivian είναι μια από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2019, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, αλλά και από διακεκριμένους επενδυτικούς παίκτες όπως η SorosFund Management, η επενδυτική εταιρεία BlackRock ή η Fidelity. Παράλληλα, η Rivian υπέγραψε συμβόλαιο με την Amazon για 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά που θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία συζητάει για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Τέξας. Η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί από εκπρόσωπο της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αναπτύσσει και κυψέλες μπαταριών. Νέα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται επί του παρόντος στο Bloomington-Normal, Illinois, παρά το γεγονός ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Plymouth, Michigan.

H Rivian ιδρύθηκε το 2009 με αρχικό όνομα Mainstream Motor, το οποίο όμως άλλαξε το 2011. Στοχεύει να ανταγωνιστεί την Tesla, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή pickup φορτηγών. Η Rivian έχει τις ίδιες προθέσεις, αν και ακόμα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Tesla, τουλάχιστον όχι όσον αφορά τις πιθανές τιμές στο χρηματιστήριο. Η κεφαλαιοποίηση της Tesla στην αγορά είναι περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Rivian ανακοίνωσε ότι μια μέση τιμή των SUV και των pickup φορτηγών της θα ξεκινούσε περίπου από τα 75.000 δολάρια και η αυτονομία του οχήματος θα ήταν πάνω από 300 μίλια με πλήρη φόρτιση. Νωρίτερα, η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι τα πρώτα της οχήματα θα κατασκευαστούν αυτό το καλοκαίρι, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. Σύμφωνα με τον R.J. Scaringe, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rivian, η καθυστέρηση προκλήθηκε από την κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, η αξία της Rivian αυξάνεται. Από τις αρχές του 2019, η εταιρεία έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο, η Rivian αποτιμήθηκε στα 27,6 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο μετά από χρηματοδότηση 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της T. Rowe Price Global Investment Services.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, όπως η Nikola Motors, η Lucid Motors ή η Fisker. Οι εταιρείες αυτές εισήλθαν στο χρηματιστήριο μέσω της λεγόμενης SPAC (εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού), η οποία τους επέτρεψε να παραλείψουν τη διαδικασία αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups