Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου ζητούν περισσότερη βοήθεια προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις και τα έξοδα για τον εμβολιασμό και την καραντίνα θετικών κρουσμάτων τους. Ζητούν όμως και μια ουσιαστική διασφάλιση ότι θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Γλασκόβη της Σκοτίας.

Οι συνομιλίες αποσκοπούν σε συμφωνία για μεγαλύτερες δεσμεύσεις σχετικά με την έναρξη της μείωσης των εκπομπών ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας από την προβιομηχανική εποχή σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι αντιπρόσωποι από τον ομάδα LDC εξακολουθούν να ανησυχούν για την υλικοτεχνική υποστήριξη προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στη Γλασκόβη», δήλωσε ο Σόναμ Πχούντσο Γουάνγκντι του Μπουτάν, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας των 46 λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

«Οι χώρες μας και οι λαοί μας είναι από τους χειρότερα πληγέντες από την κλιματική αλλαγή – δεν πρέπει να αποκλειστούμε από τις συνομιλίες που θα αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσει ο κόσμος αυτήν την κρίση, καθορίζοντας την τύχη των ζωών μας και των μέσων διαβίωσής μας», τόνισε.

Στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας

Περίπου 20 χώρες του LDC όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή και το Μπαγκλαντές βρίσκονται στη «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας για τον κορωνοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο για έως και 10 ημέρες πριν παρακολουθήσουν τις συνομιλίες «COP 26», οι οποίες ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 12 Νοεμβρίου

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα πληρώσει τα έξοδα καραντίνας των αντιπροσώπων από τις χώρες της «κόκκινης λίστας» και μείωσε το χρόνο σε πέντε ημέρες από 10 για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Έχει επίσης πει ότι μπορεί να διανείμει εμβόλια COVID-19 σε αντιπροσώπους που έχουν ακόμα καταφέρει να εμβολιαστούν.

Την Τρίτη, το Climate Action Network (CAN), ένας συνασπισμός περισσότερων από 1.500 περιβαλλοντικών ομάδων, ζήτησε την αναβολή των συνομιλιών λόγω των δυσκολιών των αντιπροσώπων στην απόκτηση εμβολίων. Η CAN είπε ότι η Βρετανία άργησε να παράσχει τα εμβόλια που είχε υποσχεθεί και πολλές χώρες πιθανότατα θα χάσουν το συνέδριο της Γλασκόβης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green