Οι δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ το 2020, αποκαλύπτει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Global Witness καταμέτρησε 227 δολοφονίες σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες σχεδόν το ένα τρίτο συνδέεται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, από την υλοτομία και τα ορυχεία μέχρι τη βιομηχανική καλλιέργεια και τα υδροηλεκτρικά έργα.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τα θύματα «υπερασπιστές του περιβάλλοντος» που προσπαθούσαν να προστατεύσουν φυσικούς πόρους όπως δάση και ποτάμια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, τέσσερις ακτιβιστές δολοφονούνται κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο, αν και το «σοκαριστικό» νούμερο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μεγαλύτερο.

Η υλοτομία είναι ο κλάδος που συνδέεται με τις περισσότερες δολοφονίες –συνολικά 23 περιστατικά καταγράφηκαν σε Βραζιλία, Νικαράγουα, Περού και Φιλιππίνες.

Το ένα τρίτο του συνόλου των περιστατικών αφορά δολοφονίες αυτοχθόνων, οι οποίοι συχνά πρωτοστατούν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Κολομβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 65 νεκρούς το 2020.

Τα στοιχεία της Global Witness «προσφέρουν μια σκληρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης αποτελεί βαρύ φορτίο για όσους ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν τα δάση, τα ποτάμια και τις βιόσφαιρες» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Κρις Μάντεν της οργάνωσης.

Η Global Witness ζητά τώρα από τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ως ανθρώπινο δικαίωμα το ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον. Ζητούν μάλιστα να ενταχθεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις δεσμεύσεις των χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Φικίλε Ντσανγκάσ δολοφονήθηκε στο σπίτι της στη Νότια Αφρική (Rob Symons, All Rise)

Η λίστα των θυμάτων περιλαμβάνει τη νοτιοαφρικανή Φικίλε Ντσανγκάσε, η οποία ενεπλάκη σε διαμάχη για την επέκταση ανθρακωρυχείου της εταιρείας Petmin Limited κοντά στην πόλη του Σόμκελε. Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της σε ηλικία 65 ετών.

Κανείς δεν έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα για τον φόνο, λέει η κόρη της, Μελούνγκο Ζακάζα. Από την πλευρά της, η Petmin Limited καταδίκασε με ανακοίνωσή της κάθε μορφή βίας, αναγνώρισε όμως ότι στη δολοφονία της Φικίλε μπορεί να έπαιξαν ρόλο «εντάσεις στην κοινότητα» για το μέλλον του ορυχείου.

O Όσκαρ Ειρόντ Άνταμς δολοφονήθηκε στο Μεξικό (Mexicali Resiste)

Θύμα δολοφονίας έπεσε επίσης ο Όσκαρ Ειρόντ Άνταμς, ο οποίος βοηθούσε στην προσπάθεια της αυτόχθονης κοινότητας Κουμιάι να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού. Και αυτός δολοφονήθηκε στο σπίτι του τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Global Witness προειδοποιεί επίσης για κίνδυνο επιθέσεων εναντίον ακτιβιστών που διαδηλώνουν κατά της δημιουργίας ανοιχτού ορυχείου σε προστατευόμενη περιοχή της Ονδούρας. Σύμφωνα με την οργάνωση, «πολλά μέλη της κοινότητας παραμένουν υπό κράτηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green