Τουλάχιστον 33.500 θάνατοι ετησίως στον κόσμο μπορούν να αποδοθούν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις δασικές πυρκαγιές. Με άλλα λόγια, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καπνό και τη ρύπανση του αέρα από τις δασικές πυρκαγιές, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως είναι σχεδόν τόσοι όσοι οι θάνατοι που συνδέονται με τους καύσωνες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμβολή.

Η μελέτη εκτιμά ότι ακόμη και η βραχυχρόνια έκθεση των ανθρώπων στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡM2,5 ή έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), τα οποία εισδύουν στους πνεύμονες και στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες των πνευμόνων, καρδιαγγειακές και άλλες αιτίες. Τα σωματίδια από τις δασικές πυρκαγιές είναι συνήθως πιο μικρά και πιο τοξικά από αυτά των αστικών πυρκαγιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιουμίνγκ Γκούο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», ανέλυσαν στοιχεία για 65,5 εκατομμύρια θανάτους σε 749 πόλεις 43 χωρών.

Συσχετίζοντας τα δεδομένα αυτά με στοιχεία για τα επίπεδα συγκεντρώσεων σωματιδίων ΡΜ2.5 λόγω πυρκαγιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,62% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία διεθνώς, το 0,55% των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας και το 0,64% των θανάτων που σχετίζονται με παθήσεις των πνευμόνων, μπορούν κάθε χρόνο να συνδεθούν με τις άμεσες επιπτώσεις των μικροσωματιδίων από τις πυρκαγιές. Συγκριτικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τους καύσωνες, εκτιμάται ότι αποτελούν το 0,91% όλων των θανάτων διεθνώς.

Η Γουατεμάλα βρέθηκε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ετησίων θανάτων σχετιζόμενων με τη ρύπανση του αέρα από τις πυρκαγιές (3,04%), ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη (2,32%), την Παραγουάη (2,09%), το Μεξικό (1,72%) και το Περού (1,61%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμήθηκε σε 0,33%, όσο ακριβώς και στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ σε 0,26% και στη Βρετανία μόνο 0,09%.

«Η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως 1.000 χλμ. μακριά και ο κίνδυνος των πυρκαγιών προβλέπεται ότι θα αυξάνεται όσο η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει», δήλωσε ο Γκούο. Όπως εκτίμησε, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία.

Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν οι καθηγήτριες Κλέα Κατσουγιάννη και Ευαγγελία Σαμόλη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη