Λίγες εβδομάδες πριν από την COP26, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα προσχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, καλώντας όλον τον κόσμο να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

«Εργαζόμαστε με την ΕΕ και με άλλους εταίρους (…) για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020» είπε ο Μπάιντεν στη διαδικτυακή σύνοδο του Φόρουμε Μεγάλων Οικονομιών (MEF) στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και οι ηγέτες πολλών χωρών.

«Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα περιορίσουμε την ταχύτητα με την οποία υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, αλλά θα έχουμε και άλλα, σημαντικά οφέλη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον στόχο «φιλόδοξο, αλλά ραλιστικό».

Δέσμευση Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που συμμετείχε στη σύνοδο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα είναι από τις πρώτες που θα υπογράψουν τη συμφωνία.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα, συγκεκριμένα μέτρα για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού, όπως είναι η υπόσχεση να μειώσουν κατά 50-52% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε ότι αποτελούν ένα «συναγερμό για την ανθρωπότητα» και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίον «όλοι να δράσουν αμέσως» για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Μπάιντεν συγκάλεσε αυτή τη σύνοδο, χωρίς τη συμμετοχή των ηγετών της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι χώρες ενόψει της COP26, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πάρος – Αποκαρδιωτικές εικόνες μετά τον καθαρισμό βυθού – Γέμισε η ακτή σκουπίδια
Green |

Γέμισε η ακτή σκουπίδια από τον καθαρισμό βυθού στην Πάρο [Εικόνες]

Τα ευρήματα της εθελοντικής δράσης για τον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή Βίντζι της Παροικιάς στην Πάρο είναι ανησυχητικά: από λάστιχα μέχρι αναψυκτικά και από πατάκια, καφάσια και χαλιά μέχρι ποτήρια και γυάλινα μπουκάλια από μπύρες

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη
Green |

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ηνωμένο Βασίλειο – Η πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο της στρατηγικής μηδενικών εκπομπών
Green |

Ηνωμένο Βασίλειο - Στρατηγική μηδενικών εκπομπών με όχημα την πυρηνική ενέργεια

Με την κύρια στρατηγική να επικεντρώνεται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να δώσει την έγκριση για τα εν λόγω έγγραφα την ερχόμενη Παρασκευή

Η πρώτη ενεργειακή κρίση του 21ου αιώνα και της «πράσινης εποχής»
Green |

Η πρώτη ενεργειακή κρίση του 21ου αιώνα και της «πράσινης εποχής»

Τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ελλείψεις στην Κίνα και την Ινδία. «Μαύρα Χριστούγεννα» στη Βρετανία και μπλακ άουτ στον Λίβανο. Η ενεργειακή αγορά κλονίζεται – και μαζί ο τρόπος ζωής μας.