
Την ανιούσα έχει πάρει για τα καλά ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη του G20 σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του ΟΟΣΑ. Όμως, το καμπανάκι ηχεί λίγο πιο δυνατά για τη Βρετανία, η οποία φαίνεται ότι δέχεται τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση των ναύλων, το κόστος των commodities και την «σφιχτή» αγορά εργασίας με φόντο και τις νέα συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το Brexit.
Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το βρετανικό πληθωρισμό και μάλιστα με το υψηλότερο ποσοστό αναθεώρησης μεταξύ των χωρών του G7, εκτός του Καναδά.
Ο πληθωρισμός
Έτσι, λοιπόν ανέβασε την πρόβλεψη του για τον εκτιμώμενο πληθωρισμό φέτος στο 2,3%, ήτοι 1% πάνω από την έκθεση του Μάϊου και στο 3,1% για το 2022, ήτοι αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με την πρόβλεψη του Μάϊου.
Με τον τρόπο αυτό Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες θα… ισοβαθμήσουν στη διεκδίκηση του τίτλου της ανεπτυγμένης χώρας με τον υψηλότερο πληθωρισμό την ερχόμενη χρονιά, στο 2,3%.
Η άνοδος των τιμών προφανώς θα «ροκανίσει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το επίπεδο ζωής προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΟΣΑ, κρίνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συντηρηθούν γενικά στα κράτη μέλη του G20 για τουλάχιστον την επόμενη διετία, καλεί τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να διευκολύνουν τις αγορές με τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν, κρατώντας και τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αν και με σαφή την επισήμανση του πόσο μπορούν να ανεχθούν την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τα όρια ασφαλείας.
Πρόκειται για ένα μήνυμα που έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο δεδομένου πως σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve και την Πέμπτη παίρνει την σκυτάλη η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ειδικά για την τελευταία, το καμπανάκι του πληθωρισμού αναμένεται να δώσει άφθονη τροφή για σκέψη, δεδομένου πως μέχρι τώρα η BoE επέμενε πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Ο πληθωρισμός τώρα «τρέχει» στο 3,2% και φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 4% πριν τα τέλη της χρονιάς.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αντικρούει τον ισχυρισμό αυτό, ξεκαθαρίζοντας πως ο πληθωρισμός… ήρθε για να μείνει στη Βρετανία.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης
Το παρήγορο, πάντως, για το Λονδίνο είναι πως η χώρα καταφέρνει να ξεχωρίσει (αυτή τη φορά ευχάριστα) και στο μέτωπο της ανάπτυξης. Μετά τη βουτιά του ΑΕΠ κατά 9,8% πέρυσι, η Βρετανία παρουσιάζει φέτος τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών του G7, μια πρωτιά που θα διατηρήσει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, η νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού υποστηρίζει πως φέτος οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 6,7%, αν και ελαφρά χαμηλότερα από το 7,2% της έκθεσης της άνοιξης και θα κινηθούν στο 5,2% το 2022.
Συγκριτικά το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 5,7% φέτος και στο 4,5% το 2022, έχοντας αφήσει πίσω του τη ζημιά της πανδημίας, αλλά παρουσιάζοντας σαφείς ανισότητες μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.


Latest News

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους