Πάνω από 1,5 εκατ. νοικοκυριά στη Βρετανία έχουν μείνει… ξεκρέμαστα, καθώς άλλοι δύο πάροχοι ρεύματος κατέρρευσαν σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εταιρειών που έχουν «βαρέσει» κανόνι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες στις επτά(!), λόγω της κάθετης αύξησης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Τα δύο τελευταία «θύματα» της ενεργειακής κρίσης είναι η Green Supplier και η Avro Energy, που από κοινού αριθμούν περίπου 800.000 πελάτες, ήτοι το 2,9% των νοικοκυριών. Οι άλλοι πέντε πάροχοι που έχουν καταρρεύσει από τις αρχές Αυγούστου αριθμούσαν πάνω από 650.000 πελάτες.

Η είδηση ήρθε να επιβεβαιώσει τη χθεσινή δυσοίωνη πρόβλεψη του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουασί Κουαρτένγκ πως σύντομα ο κλάδος θα μετρήσει και νέα… «λουκέτα». Ο ίδιος απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος, αλλά πολλοί αναλυτές το έχουν κάνει με τα πιο δυσοίωνα σενάρια να υποστηρίζουν πως από τους περίπου 55 προμηθευτές μόλις δέκα περίπου θα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα.

Δημοσιεύματα, το περασμένο Σαββατοκύριακο υποστήριξαν, πως τέσσερις εταιρείες βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος της κατάρρευσης, προφανώς τις δύο από αυτές τις μάθαμε σήμερα.

Η κυβέρνηση είχε εντατικές συνομιλίες με παράγοντες του ενεργειακού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες. Πρώτο μέλημα είναι ο εφοδιασμός των καταναλωτών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα να συνεχίσει αδιάλειπτα, κυρίως για τα νοικοκυριά που ήταν στο πελατολόγιο των εταιριών που κλείνουν. Το κενό θα καλύψει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem, η οποία θα αναλάβει χρέη εγγυητή για να μην μείνουν νοικοκυριά στο… σκοτάδι!

Βασικό θέμα είναι και η συγκράτηση των τιμών, δεδομένου πως ήδη από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι πρώτες σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη σε ένα διάστημα που ήδη οι ανατιμήσεις είναι ορατές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους ζητούν άμεση οικονομική στήριξη, πιθανότατα υπό τη μορφή δανείων με κρατικές εγγυήσεις για να μείνουν «ζωντανές» ή και να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς.  Σε έκθεση της, η RBC Europe υπολόγισε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 400 στερλίνες ετησίως, λόγω της ενίσχυσης του ενεργειακού κόστους.

Πάντως, μιλώντας στη βουλή νωρίτερα, ο κ. Κουαρτένγκ παραδέχτηκε πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για παρατεταμένη διατήρηση των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εξάλλου το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό δεδομένου πως ξεκινά από τη μείωση της ποσότητας φυσικού αερίου που εξάγει προς τις ευρωπαϊκές αγορές η Ρωσία, ανεβάζοντας τις διεθνείς τιμές στο… «ταβάνι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα