Όταν το Monocle του δαιμόνιου εκδότη Tyler Brûlé ανακαλύπτει την αθηναϊκή polykatoikia και αποθεώνει τις τουριστικές υποδομές στην Αντίπαρο φαντάζεστε τη συνέχεια…

Η επιλογή

Η επιλογή  του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσουν στη θεαματική μείωση των ποσοστών τους στη ΔΕΗ υπέρ της πολυμετοχικότητας «σπάει» το ταμπού δεκαετιών για τις λεγόμενες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Σωστό και δίκαιο. Ήταν καιρός να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση το επιτρέπει και η συγκυρία. Το σενάριο της ανάκαμψης V – η απότομη ανάκαμψη- φαίνεται να δικαιώνεται από τους δείκτες, ενώ η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

___________________________

Η Πολυμετοχικότητα

Η πολυμετοχικότητα προϋπόθεση για την επικράτηση των όρων και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης δίχως υποσημειώσεις, σιωπηρές παρατάσεις και …παραθυράκια θα δώσει νέα πνοή στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρκεί και η διοίκηση του να προχωρήσει άμεσα σε γενναίες πρωτοβουλίες. Αν κανείς απευθυνθεί στην αγορά και θέσει το ερώτημα «τι πρέπει να γίνει» θα εισπράξει απαντήσεις που θα αφορούν τρόπους άμεσης δράσης για την επίτευξη της ελεύθερης διασποράς στις ήδη εισηγμένες εταιρείες. Η διασφάλιση της πολυμετοχικότητας που ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα ώριμο ζήτημα. Τι νόημα έχει μια οικογένεια ή το ίδιο το δημόσιο να κάνει το παιχνίδι αφήνοντας στην άκρη τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μετόχων. Με δύο λόγια, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου πρέπει να μείνουν οι εταιρείες που επιθυμούν να είναι πραγματικά … public.

____________________________

Η Κεφαλαιαγορά

Η Πολυμετοχικότητα όμως πηγαίνει παρέα με την ύπαρξη μιας ισχυρής Κεφαλαιαγοράς. Μιας Κεφαλαιαγοράς με ευρεία επενδυτική βάση και θεσμικούς επενδυτές – αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσίας, ασφαλιστικοί οργανισμοί, συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ- με συνείδηση του ρόλου και της αποστολής τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται αφενός κίνητρα (φορολογικά αλλά και συνταξιοδοτικά) που θα συγκινούν τους πολίτες και αφετέρου ελκυστικά προϊόντα για αγορά από θεσμικούς επενδυτές.

Το στοίχημα -έστω σε μακροπρόθεσμη βάση- δεν είναι πάντα ο ξένος επιχειρηματικός όμιλος ή ο ξένος επενδυτής που θα έρθει να αντικαταστήσει το δημόσιο αλλά η εξασφάλιση της πολυμετοχικότητας μέσα από την ευρεία διασπορά σε χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών της ελληνικής αγοράς.

_____________________________________

Η Τριμερής

Σε ενημερωτικό σημείωμα για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών Οργανώσεων (έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμο στο primeminister.gr) διαβάζω: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. (…) O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, David Harris. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή».

Το επιτυχημένο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου μήπως θα ήταν χρήσιμο στις μέρες μας να επεκταθεί πέραν της κλιματικής κρίσης και στα ζητήματα του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς με συνδετικό κρίκο, την καινοτομία και τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας.

_______________________________________

Η Ποντοπόρος

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πως μπορείς να πουλάς εταιρικά ομόλογα εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ενεργό πλαίσιο για την εισαγωγή μετοχών εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας. Ιδιαίτερα δε, όταν δίνεις τη δυνατότητα – κληρονομιά της αλήστου μνήμης διοίκησης Γκότση στην Κεφαλαιαγορά επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- σε «μικρά πορτοφόλια» ιδιωτών να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα…

_______________________________________

Το Ταμείο

Χρηματιστήριο Αθηνών και Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας είναι προς το παρόν τουλάχιστον δύο δρόμοι ασύμπτωτοι. Το Ταμείο είναι σήμερα μια ευκαιρία και μια πρόκληση για ολόκληρη την αγορά και την οικονομία. Με αυτά τα δεδομένα το Χρηματιστήριο θα έπρεπε να βρει τρόπους επικοινωνίας με την αγορά και τους φορείς της προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυνατότητα να υπάρξουν ελκυστικά προϊόντα για αγορά από θεσμικούς επενδυτές – προϊόντα που θα είχαν σχέση με τις δράσεις του Ταμείου. Για παράδειγμα, είναι σκέτο ομόλογο σταθερής απόδοσης μια παραχώρηση ή ένα ΣΔΙΤ στον τομέα των υποδομών. Κάνω λάθος;

______________________________________

Τα POS

Στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις διαβάζω: Στο πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης των μετοχών της «Cardlink Α.Ε.»  που έχει ανακοινωθεί με την από 28 Μαΐου 2021 σχετική ανακοίνωση, η Quest Συμμετοχών Α.Ε. γνωστοποιεί ότι την 23η Σεπτεμβρίου 2021 υπεγράφη συμφωνία με την «Edgepay Holdings Limited» για τη μεταβίβαση μετοχών που αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας «Cardlink Α.Ε.», δυνάμει της από 23ης  Ιανουαρίου 2015 συμφωνίας μετόχων (shareholders’ agreement), έναντι τιμήματος € 1.368 χιλ..

Κατόπιν της ανωτέρω μεταβίβασης του ποσοστού της θυγατρικής, η Εταιρεία «Quest Συμμετοχών Α.Ε.» κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας «Cardlink A.E.» και η εταιρεία «Edgepay Holdings Limited» το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ανωτέρω θυγατρικής.

Τι δεν γράφει η ανακοίνωση:  Ο Γιώργος Δρυμιώτης που «τρέχει» την Cardlink και όσοι μαζί του εκφράζονται μετοχικά μέσω της Edgepay είχαν το δικαίωμα να αγοράσουν από την Quest Συμμετοχών ένα επιπλέον ποσοστό 20 % από το 85 % των μετοχών της Quest. Τώρα, που η εξαγορά της Cardlink προχωρά προς την ολοκλήρωση της – η εξαγορά της εταιρείας από την Worldline, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς παρόχους POS και ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο- η Edgepay με τους μετόχους της άσκησε το δικαίωμα της και έφτασε το ποσοστό της στο 35 %. Εν πολλοίς, μια εσωτερική υπόθεση μετόχων  που διευθετήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η εξαγωγική επιχείρηση με τα φουσκωτά στο Λαύριο, η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια και η εταιρεία που θα «τρέξει» το  project της Δίκαιης Μετάβασης
Inside Stories |

Η εξαγωγική επιχείρηση με τα φουσκωτά στο Λαύριο, η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια και η εταιρεία που θα «τρέξει» το  project της Δίκαιης Μετάβασης

Η επόμενη μεγάλη παραγωγή ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα έχει στους τίτλους της το όνομα του Σιλβέστερ Σταλόνε.

Το project της Χάλκης με πρωταγωνιστικό ρόλο των Γάλλων, ο «Πύργος Ελέγχου» των Συντάξεων και το εμβληματικό κτήριο της Κηφισίας.
Inside Stories |

Το project της Χάλκης με πρωταγωνιστικό ρόλο των Γάλλων, ο «Πύργος Ελέγχου» των Συντάξεων και το εμβληματικό κτήριο της Κηφισίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: « (…)Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, το σχέδιο της ΔΕΗ και οι Αυστραλοί σύμμαχοι
Inside Stories |

Η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, το σχέδιο της ΔΕΗ και οι Αυστραλοί σύμμαχοι

Η επιτυχία του εταιρικού ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, ναυτιλιακής εταιρείας του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη – με το ρεκόρ υπερκάλυψης του ομολογιακού δανείου στην Ελλάδα- ανεβάζει και άλλο τον πήχη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πλούτος της Αν. Μεσογείου και η συμμαχία των «3», οι ενεργειακοί διάδρομοι και οι αγωγοί μεταφοράς προς την Ευρώπη και το δημοσίευμα των FT για το λιμάνι του Πειραιά
Inside Stories |

Ο πλούτος της Αν. Μεσογείου και η συμμαχία των «3», οι ενεργειακοί διάδρομοι και οι αγωγοί μεταφοράς προς την Ευρώπη και το δημοσίευμα των FT για το λιμάνι του Πειραιά

To Δ έμεινε (και θα παραμείνει) στη ΔΕΗ – ακόμη και με το 34% των μετοχών της στην κατοχή του Δημοσίου συν τη διοίκηση

Το flat tax και οι «αντίπαλοι» του, τα (νέα) Κεντρικά της Παρευξείνιας Τράπεζας και η νέα μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης
Inside Stories |

Το flat tax και οι «αντίπαλοι» του, τα (νέα) Κεντρικά της Παρευξείνιας Τράπεζας και η νέα μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης

Τα καθαρά έσοδα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings -1.301 εκατ. ευρώ- , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διατέθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου -συνολικού ποσού 1.302 εκατ. ευρώ- της Τράπεζας Πειραιώς, 100% θυγατρικής της, με στόχο την απορρόφηση των αναμενόμενων ζημιών από τη πώληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βάσει του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωσής τους, καθώς και τη διασφάλιση ικανοποιητικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της Πειραιώς Financial Holdings και της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι Έξυπνοι Δήμοι, το μικρό Ελληνικό στις Γούρνες, το επενδυτικό boom της Κρήτης και ο τεχνοβλαστός της πρωτιάς
Inside Stories |

Οι Έξυπνοι Δήμοι, το μικρό Ελληνικό στις Γούρνες, το επενδυτικό boom της Κρήτης και ο τεχνοβλαστός της πρωτιάς

16 δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων θα μπορέσουν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ (73 συν ΦΠΑ), να προχωρήσουν με γοργά βήματα σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες.

Το στρατόπεδο και το Λιμάνι, οι υπογραφές και οι αξίες και ο ενεργειακός άξονας του Βορρά
Inside Stories |

Το στρατόπεδο και το Λιμάνι, οι υπογραφές και οι αξίες και ο ενεργειακός άξονας του Βορρά

Σήμερα θα μάθουμε ποιοι ενδιαφέρονται για τις Γούρνες καθώς λήγει και η παράταση για την υποβολή προσφοράς για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στην περιοχή Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης