Η απόφαση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν ελεύθερο χώρο στη πολυμετοχικότητα ανοίγει την βεντάλια και φέρνει επενδυτές και κεφάλαια.

Η Υποψηφιότητα

“Tehran” (Τεχεράνη), μια ισραηλινή σειρά στην οποία φιγουράρει στους τίτλους της ως συμπαραγωγός ο COSMOTE TV και μέρος της οποίας γυρίστηκε στην Αθήνα με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ είναι υποψήφια για τα International Emmy Awards for Best Drama του 2021. Η πρώτη σεζόν της σειράς που αποτελείται από 8 επεισόδια βρίσκεται διαθέσιμη στην πλατφόρμα της Apple TV+ . Ήδη σχεδιάζεται δεύτερη σεζόν που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον και για ένα επιπλέον λόγο. Στο επιτελείο των ηθοποιών της σειράς εντάχθηκε και η Glenn Close.

____________________________

Οι Αμοιβές

Από όσα έγιναν γνωστά για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκ Θεσσαλονίκης CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, χτες Παρασκευή στη Νέα Υόρκη συγκράτησα μια και μόνη φράση: «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης». Και αυτό γιατί αποτελεί μια νέα αλλά υπαρκτή κατάσταση στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης που αλλάζει σταδιακά αρκετά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στο priminister.gr διαβάζω: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η πρόοδος των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες προσελκύουν επιστημονικό προσωπικό, περιλαμβανομένων νεαρών Ελλήνων οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη ασχολούνται με απαιτητικά ερευνητικά προγράμματα,όπως έρευνα στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης».

______________________________

Οι Εβραϊκές Οργανώσεις

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, David Harris. Όπως διαβάζω στο primeminister.gr: «Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή».

Από την πλευρά μου αυτό που θα κρατούσα είναι το εξής: Στην συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία που προωθείται στο Κογκρέσο. Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται και το ζουμί της υπόθεσης και θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τις βάσεις και τις φρεγάτες.

______________________________

Η Επένδυση

Είναι απολύτως θετικό και ασφαλές να ακούς από τα επίσημα χείλη των διοικούντων μια εταιρεία ότι η επένδυση της προχωρά κανονικά. Ο λόγος για την δέσμευση του προέδρου της Microsoft, Brad Smith, με τον οποίον συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη.

Με λίγα λόγια, προχωρά η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως.

Όπως διαβάζω στο primeminister.gr: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια προέκυψε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία και πιθανόν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, στην Ολυμπία».

________________________________

Ζωντανή Διαφήμιση

Ο δημιουργός του περιοδικού Monocle Tyler Brûlée  μπορεί δικαίως να υποστηρίξει ότι έχει, εδώ και χρόνια, το πιο πιστό κοινό που τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα, σε κάθε του μικρό ή μεγάλο εγχείρημα. Ο Tyler Brûlée και το περιοδικό του δεν ανακαλύπτουν ή καταγράφουν τις νέες τάσεις αλλά τις δημιουργούν και τις επιβάλλουν. Η παρουσία του, λοιπόν, στη σκηνή του μεγάλου αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη επί της Οδού Πειραιώς με αφορμή την διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου του περιοδικού με την επωνυμία Quality of Life αυτές τις ημέρες στην Αθήνα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ίδια την ελληνική πρωτεύουσα και να την φέρει στην πρώτη γραμμή των προορισμών για ένα δυναμικό κοινό υποψιασμένων ταξιδιωτών που δεν αρκούνται στα συνήθη και ψάχνουν το βίωμα της εμπειρίας. Άλλωστε, όπως και οι ίδιοι οι συντάκτες του περιοδικού πιστεύουν πως η Αθήνα, μέσω του Συνεδρίου, αναδεικνύεται ως ένα κοσμοπολίτικο κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής, εκπέμποντας το μήνυμα ότι αυτή είναι «όχι μόνο η στιγμή, αλλά και η δεκαετία της».

_________________________________

Ο Δήμαρχος

Οι εργασίες του συνεδρίου, «άνοιξαν» με μία σύντομη συνομιλία -πάνω στη σκηνή- ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον εκδότη του Monocle Tyler Brûlée, καθώς και τον διευθυντή του περιοδικού Andrew Tuck.

Ο Brûlée ρώτησε τον Δήμαρχο με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «διαφημίσει» την Αθήνα τόσο στους επισκέπτες όσο και στους επενδυτές της. Ο Κώστας Μπακογιάννης, απάντησε: «Η Αθήνα σήμερα είναι μια νέα Αθήνα. Η Αθήνα γεννήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά τώρα γεννιέται ξανά και παρά τις δυσκολίες είναι μία ανθεκτική πόλη. Μία πόλη με 129 γειτονιές, με ποιότητα ζωής, με την αίσθηση της κοινότητας, της αλληλεγγύης και της ελπίδας και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά αυτή την περίοδο. Οι πολίτες θέλουν να αισθάνονται άνετα, να αισθάνονται ασφαλείς».

Σε μια δεύτερη ερώτηση, αυτή τη φορά από τον  διευθυντή του Monocle για τις ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη στους επισκέπτες της, ο δήμαρχος είπε πως ο επισκέπτης ανακαλύπτει πάντα κάτι καινούργιο στην Αθήνα. «Όταν περπατήσετε στην πόλη, θα καταλάβετε γρήγορα ότι δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Είμαστε εξίσου υπερήφανοι για την ένδοξη κληρονομιά μας, όσο είμαστε και για τη σύγχρονη πορεία μας. Η Αθήνα είναι μία μοντέρνα, ζωντανή, δυναμική μητρόπολη και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους νέους ανθρώπους, εκείνους που αν και έζησαν την οικονομική κρίση, βρίσκονται ακόμη εδώ. Παλεύουν, εργάζονται και οραματίζονται μία καλύτερη πόλη».

__________________________________

Το Συνέδριο

Συνολικά 29 ομιλητές σε 16 διαφορετικά πάνελ, αναλύουν θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την πολιτική, την οικονομία, τον Τύπο, τα ταξίδια και την ποιότητα ζωής. Ανάμεσα στους ξένους συμμετέχοντες είναι η διευθύντρια των Sunday Times Emma Tucker, o Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός Thomas Chatterton Williams, o Λιβανέζος αρχιτέκτονας Bernard Khoury, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt και ο Ελβετός νευροχειρουργός Philippe Schucht.

Σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι «μια πόλη σε άνοδο», τα στελέχη του Monocle τονίζουν ότι η επιλογή της ελληνικής πρωτεύουσας, μεταξύ άλλων, έγινε με το σκεπτικό ότι «στην πόλη “ανθίζουν” νέες επιχειρήσεις και η καλλιτεχνική σκηνή ευημερεί: Παράγοντες που έχουν υποχρεώσει τη γενιά της διασποράς με ταλέντο να επιστρέψει στη βάση της μαζί με φιλόδοξους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».

Το Συνέδριο του Monocle στην Αθήνα αποτελεί το 6ο κατά σειρά που διοργανώνει το περιοδικό, με τα προηγούμενα πέντε να έχουν διοργανωθεί στη Λισαβόνα, τη Βιέννη, το Βερολίνο, τη Ζυρίχη και τη Μαδρίτη.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ).

__________________________________

Η Κρίσιμη Απόφαση

Στις 19 Οκτωβρίου 2021 είναι η μέρα για τη κρίσιμη απόφαση για τη ΔΕΗ καθώς εκείνη τη μέρα και κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της θα δοθεί η έγκριση για την πώληση του 49 % των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ (και όλα όσα την συνοδεύουν) αλλά και η έγκριση για την αύξηση του μετοχικού της  κεφαλαίου και μαζί, την εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να προσδιορίσει τους όρους της αύξησης κλπ.

_________________________________

Η Δήλωση

Η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διέψευσε τις φήμες ότι μελετά το ενδεχόμενο υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων μετόχων της εταιρείας και με κατηγορηματική δήλωση της τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας τέτοιος σχεδιασμός, καθώς η εταιρεία διαθέτει ήδη ικανή κεφαλαιακή βάση να ανταποκριθεί στο επενδυτικό της πρόγραμμα».

_________________________________

Οι ΑΠΕ

O Όμιλος REVOIL στο πλαίσιο της επέκτασής του στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ακολουθώντας το σχεδιασμό του για τη λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος 60 μεγαβάτ (MW) σε ορίζοντα πενταετίας, έκανε τις πρώτες του κινήσεις για την συμμετοχή του στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός φωτοβολταικού πάρκου (3,34 MW – συμμετοχή 90%) και δύο αιολικών πάρκων (18MW και 13,2MW – συμμετοχή 75% και 50% αντίστοιχα).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories