Μετά την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών έρχεται και το 20% της εξωστρέφειας στα δάνεια των μικρομεσαίων για να συμπληρώσει το πολιτικό αφήγημα που χτίζεται για το 2023

Το Παράθυρο της Εξωστρέφειας

Στο κείμενο δημόσιας διαβούλευσης που αφορά την αξιολόγηση επιλεξιμότητας επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρήκα ένα παράθυρο για την πρόσβαση των πάσης φύσεως πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Το παράθυρο αυτό έχει να κάνει με την εξωστρέφεια. Συγκρατήστε, τον όρο της εξωστρέφειας. Πιστέψτε με, αξίζει πραγματικά τον κόπο!

Στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης διαβάζω: «Η επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται με την ύπαρξη εναλλακτικά:

α. Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 20% του κύκλου εργασιών του. Εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία τριετίας του επενδυτή, εναλλακτικά το μερίδιο του κύκλου εργασιών το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα.

β. Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον στο 20% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας)

Αυτοτελώς, είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων καθώς και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών (τουλάχιστον 5 ανεξάρτητων τουριστικών κατοικιών)».

Το Κλειδί: Το κλειδί στο σκέλος της εξωστρέφειας ιδίως για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα – από τον ταξιτζή μέχρι και τον εστιάτορα-  είναι το ποσοστό του 20 % στο σύνολο του κύκλου εργασιών το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα. Δηλαδή, αν ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας καταφέρει να παρουσιάσει το 20% του τζίρου του με πλαστικό χρήμα – κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό ή και εμβάσματα και διαθέτει μια αποδεδειγμένη κερδοφορία μπορεί με άνεση και περηφάνια να απευθυνθεί στο κοντινό κατάστημα της γειτονιάς του και να ζητήσει δάνειο.

Ο Εμπνευστής

Το κριτήριο του 20% με πλαστικό χρήμα ως ποσοστό του τζίρου της μικρής και μεσαίας επιχείρησης ήταν, όπως όλα δείχνουν, μια ιδέα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Πιστέψτε με, το 20% με το οποίο «πας τράπεζα», θα «μετρήσει» σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας που μπορεί να παρουσιάζει μια βιώσιμη προοπτική.

______________________________________

 Το Μέλι

14 ελληνικά προϊόντα – κυρίως μέλι και λάδι- φιγουράρουν στο ράφι με τα 3αστερα του  Great Taste Awards. Τα 3 αστέρια είναι και η ανώτατη διάκριση του διεθνούς διαγωνισμού τροφίμων και ποτών – με έδρα το Λονδίνο- που χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία αλλά και επιρροή!

Από τα 14 προϊόντα διακρίνεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ένα ιδιαίτερο μέλι από ένα ζευγάρι μελισσοκόμων που έχει τη βάση του στον Κατσικά Ιωαννίνων. Τους Nomad.

Ο τρόπος δουλειάς τους; Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους: «Συλλέγουμε το μέλι από τις κυψέλες μας και το αφαιρούμε από τις κηρήθρες χωρίς καμία θερμική επεξεργασία.

Φιλτράρουμε ευγενικά το μέλι ώστε να διατηρήσει τις θρεπτικές ουσίες του και να μην χάσει κανένα από τα πλούσια συστατικά του.

Kάθε είδος μελιού από την ποικιλία μας είναι προϊόν μιας σοδειάς, πράγμα που το κάνει συγκεκριμένο, μοναδικό και περιορισμένης παραγωγής».

Παραλίγο να ξεχάσω το 3αστερο προϊόν τους. Πρόκειται για το βιολογικό μέλι από Έλατο Ορεινής Ευρυτανίας. Επιπλέον, άλλα 4 προϊόντα τους κέρδισαν από 2 αστέρια  (βιολογικό μέλι Βελανιδιάς Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, βιολογικό μέλι από Γαλάζιο Αγκάθι Χαράδρας Βίκου, βιολογικό μέλι από Πεύκο και Άνθη Παραλίων Ιονίου, βιολογικό μέλι από Κουμαριά Σουλίου) και ένα προϊόν (βιολογικό μέλι από Φασκόμηλο Χαράδρας Βίκου) απέσπασε ένα αστέρι.

____________________________________

Η Εύβοια

Η τραυματισμένη Εύβοια έδειξε και πάλι τη δύναμη που διαθέτει η επιχειρηματικότητα της που πατά γερά στο έδαφος της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Τα μέλια της Stayia Farm (οικογένεια Γιάννη Καρυπίδη από τη Χαλκίδα) αλλά και της Bee Naturalles (Γιώργος Αθανασιάδης & Χαρά Μαγγανά από τη Νέα Αρτάκη) καθώς και του Γιάννη Αργύρη από την Αμάρυνθο είναι εκείνα που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό GreatTaste Awards αποσπώντας  από 2 αλλά και 1 αστέρι. Η διάκριση τους δείχνει τον ασφαλή δρόμο για τη συνέχεια – μπορεί να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας του νησιού.

___________________________________

Οι Δημοσκοπήσεις

Τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, μπορεί να επιβεβαιώνουν το σαφές προβάδισμα της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο:

α) Καταγράφουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης ως προς τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων (φωτιές, ανασχηματισμός, πανδημία)

β) Αναδεικνύουν το πρόβλημα της κυβέρνησης σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι νέοι

Η Προοπτική: Εξ ου και τα ολοένα και πιο στοχευμένα μέτρα που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες (για τους νέους, τους ιδιοκτήτες κα).

Οι Περιοδείες: Αυτά τα μέτρα, προσαρμοσμένα ανά περίπτωση, θα αναλάβει να παρουσιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις περιοδείες ανά τη χώρα που ξεκινά.

___________________________________

Η Συζήτηση

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας; Στην Αθήνα, η κυβέρνηση πιστεύει πως ναι. Την σχετική εκτίμηση εξέφρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Το σημαντικότερο; Το πιστεύει.

Η Γερμανική Κάλπη: Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή. Στο σύνολο τους πάντως οι βασικοί διεκδικητές της καγκελαρίας αντιτίθενται στο ενδεχόμενο χαλάρωσης, προεκλογικά.

Στην Πράξη: Αυτό που είναι το πιθανότερο όρια θα γίνει αφορά στις πράσινες επενδύσεις. Στο βαθμό που επηρεάζουν το Σύμφωνο, θα το χαλαρώσουν σε συγκεκριμένα σημεία. Εξαιτίας των Πρασίνων. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές θεωρίες…

_____________________________________

Το Στοίχημα

Θα πρέπει να θεωρείται πλέον οριστικό: το στοίχημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για περίπου ένα εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμούς κατά του κορωνοΐού, χάθηκε. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ενοχλούνται ιδιαίτερα από το γεγονός.

Η Αιτία: Όσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενος, κανείς δεν δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος

Οι Ανακοινώσεις:  Οι επόμενες υποχρεωτικότητες θα ανακοινωθούν όταν το συγκεκριμένο νούμερο αρχίσει να ξεφεύγει.

_____________________________________

Η Αποστολή

Ο Stanley (για τους φίλους, Stan)  Greenberg επέστρεψε στη βάση του. Στις ΗΠΑ. Σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα όπου ακολούθησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο πεπειραμένος σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας πολύ σύντομα θα ξαναπεράσει τον Ατλαντικό με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Η Προώθηση: Τα αποτελέσματα των τριμηνιαίων focus group που πραγματοποιεί το Μαξίμου εννοείται ότι προωθούνται και στον φίλο Σταν. Άλλωστε, δική του ιδέα ήταν η πραγματοποίηση τους.

_____________________________________

Το Δίλημμα

Με ποιον θα πάει και ποιο θα αφήσει η Ελλάδα στον μίνι εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο κόσμο της Δύσης ύστερα από τη συμμαχία των AUKUS; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο φυσικός της χώρος, αλλά οι ΗΠΑ είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος. Σύντομα, θα χρειασθεί να επιλέξει πλευρό.

______________________________________

Ο Ελαιώνας

Το γράψαμε και επιμένουμε: Ο Ελαιώνας – η λεγόμενη και πίσω αυλή της Αθήνας – θα συγκεντρώσει σταδιακά μεγάλα κομμάτια της εφοδιαστικής αλυσίδας (κυρίως αποθηκευτικοί χώροι μεγάλων επιφανειών) αλλά και τα διάσπαρτα ΚΤΕΛ στον χώρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Πάντως, φαίνεται ότι έρχεται συνολική αναδιάταξη δυνάμεων καθώς συζητείται ακόμη και η μετακόμιση της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας στο Θριάσιο Πεδίο.

______________________________________

Οι Πρωτοβουλίες

Δυο σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες προετοιμάζονται. Η μια αφορά στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Η άλλη στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου – ΗΠΑ. Με τη συμμετοχή της Victoria Nuland από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (ο ακριβής τίτλος της είναι Under Secretary of State for Political Affairs).

_____________________________________

Στην Ελευσίνα

Και μην ξεχνάτε το ραντεβού μας στην Ελευσίνα. Στο ιστορικό Παλαιό Ελαιουργείο. Εκεί, όπου ο Οικονομικός Ταχυδρόμος συναντά το StartupNow Forum. Με πολύωρη ζωντανή μετάδοση όλων όσων θα συμβούν κατά τη διάρκεια του 2ημέρου της διοργάνωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories