Και δάνεια για Συγχωνεύσεις & Εξαγορές δίνονται. Στην εκκίνηση, βρίσκεται ήδη η Ακτοπλοΐα.

Είδες η ΔΕΗ;

Πρόκειται για μια μεγάλη είδηση. Η ΔΕΗ συνεχίζει την επιτυχημένη ως τώρα επιθετική πολιτική της στις αγορές και ανακοινώνει την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η επιθυμία της διοίκησης της είναι να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών που θα διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Το όλο εγχείρημα της διοίκησης της ΔΕΗ έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου.

Η Αύξηση, ο Προτιμητέος και ο EBITDA

Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατομμύρια ευρώ συνδυάστηκε χρονικά με την επίσημη ανάδειξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Αλλά, και με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σε ένα σχόλιο του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης έκανε λόγο για «ανθεκτικές επιδόσεις» αλλά και για προσήλωση στην επίτευξη του στόχου για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, «παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους».

Πάντως, ως προς την εξέλιξη της κερδοφορίας της ΔΕΗ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021 έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 για το σύνολο του Ομίλου, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 21,5% από 20,3%.

Στην Ετικέτα…

Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ασχοληθούμε και με τα ενδότερα της πανεπιστημιακές ζωής πέραν των νόμων και των …αστυνόμων; Η απάντηση νομίζω πως είναι προφανής. Μόνο μια βόλτα στην 1η Έκθεση Έρευνας, Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνολογίας που διοργανώνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2021, στον υπαίθριο χώρο του Γεωργικού Μουσείου θα σας πείσει για τη δουλειά που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο κυρίως μέσα από την έρευνα, ενσωματώνοντας πλέον και μορφές επιχειρηματικότητας που επιτρέπουν σε καινοτόμα προϊόντα από τα εργαστήρια να έρχονται στην αγορά.

Και αν θέλετε σταματήστε για λίγο στο περίπτερο 10. Ο καθηγητής Πέτρος Ταραντίλης με τους συνεργάτες του θα είναι πρόθυμοι να σας δείξουν ένα δικό τους προϊόν. Το κραγιόν από στέμφυλα. Θα μπορούν κιόλας να σας εξηγήσουν το πώς και το γιατί της αξιοποίησης των υπολειμμάτων οινοποίησης για την παραλαβή φυσικών χρωστικών και τη δημιουργία προϊόντος μακιγιάζ για την περιοχή των χειλιών (κραγιόν).

Διαβάζω σχετικά σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των οργανωτών της έκθεσης Agri Innovation Expo: «Το προϊόν απευθύνεται σε γυναίκες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για προϊόν μακιγιάζ για την περιοχή των χειλιών (κραγιόν) με σύνθεσηαπό συστατικά φυτικής προέλευσης με μοναδικό συστατικό ζωικής προέλευσης το κερί μέλισσας (beeswax). Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προϊόντος έγκειται στις χρωστικές του. Αυτό διότι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου τεχνητά χρώματα παρά μόνο εκχύλισμα από στέμφυλα και φυσικά χρώματα.

Το αποτέλεσμα του προϊόντος αυτού είναι η κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης γυναίκας για ένα κραγιόν πλούσιας ενυδάτωσης, σταθερής υφής με αντιοξειδωτικά συστατικά για όλες τις ημέρες της εβδομάδας από το πρωί ως το βράδυ, ο σχεδιασμός του οποίου βασίζεται στη χρησιμοποίηση των ευεργετικών συστατικών (πολυφαινολών) των υποπροϊόντων οινοποίησης (στέμφυλα)».

Στο ράφι: Δεν ξέρω αν και πότε θα μπορούσε ένα καινοτόμο προϊόν από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια να βρεθεί στο ράφι του καταστήματος με τα καλλυντικά αλλά θα άξιζε τον κόπο να γίνουν όλα εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα βήματα για να έρθει σε επαφή με τα δίκτυα διανομής, τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Από την πλευράς της, η Πολιτεία χρειάζεται να κάνει ότι είναι δυνατόν για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα που γεννιέται, επωάζεται και αναπτύσσεται στο χώρο του δημόσιου Πανεπιστημίου να βγει με ατόφια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην αγορά.

Η Αρετσού

Και τα έξη επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) πέρασαν στη δεύτερη φάση όπου και θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Οι έξη διεκδικητές είναι οι εταιρείες: Emma Alpha, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Πόρτο Καρράς Μαρίνα, ΤΕΚΑΛ, Τεχνική Ολυμπιακή. Από τους «συνήθεις υπόπτους» των παραχωρήσεων οι εταιρείες ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Τα συμφέροντα του Ιβάν Σαββίδη εκφράζονται μέσω της Πόρτο Καρράς Μαρίνα, ενώ η οικογένεια Στέγγου που κατείχε το Πόρτο Καρράς που πωλήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη εκφράζεται μέσω της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή. Τέλος, ο παλαιός γνώριμος της αγοράς από το πέρασμα του από την εταιρεία ΟΠΑΠ μετά την ιδιωτικοποίηση της, ο Τσέχος billioner Jiri Smejc κτυπάει την Αρετσού μέσω της Emma Alpha.

Το ερωτηματικό του Πληθωρισμού

Διαβάζω στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank: «Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ιδιαίτερα ορατές στις τιμές της ενέργειας και συγκεκριμένα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, των πρώτων υλών και των ειδών διατροφής. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η επάνοδος του πληθωρισμού συνιστά ένα προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στην ταχύτερη προσαρμογή της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά σε μία μεταπανδημική κανονικότητα, ή αποτελεί μία δομική αλλαγή με μονιμότερα χαρακτηριστικά που συνδέεται με την ακολουθούμενη διασταλτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε διεθνές επίπεδο».

Η απάντηση: Στο βασικό ερώτημα, λοιπόν, οι οικονομολόγοι αναλυτές της Alpha Bank συνεκτιμώντας τα δεδομένα δίνουν την εξής απάντηση: «Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης οικονομικής πολιτικής (ECB staff macroeconomic projections for the euro area, September 2021) είναι ότι η άνοδος του πληθωρισμού συνιστά προσωρινό φαινόμενο. Εντούτοις, δεν μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα διατήρησης των διαταραχών για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου, γεγονός που θα υποχρέωνε ορισμένες επιχειρήσεις να μειώσουν την παραγωγή τους, αυξάνοντας περαιτέρω το πληθωριστικό κόστος, εξέλιξη που θα υπονόμευε την αναπτυξιακή διαδικασία».

Με e-Κάλπη

Για πρώτη φορά εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου -το αίτημα και πάλι μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά- μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.Όσοι δεν μπορούν να αποχωριστούν ψηφοδέλτια και κάλπες – οι παραδοσιακοί κάθε ηλικίας- θα προσέλθουν την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου 2021 στα εκλογικά κέντρα που έχουν οριστεί για κάθε Δημοτική Τοπική Οργάνωση.

Μέσω των εσωκομματικών εκλογών της 24ης Οκτωβρίου 2021θα αναδειχθούν και οι σύνεδροι για το επικείμενο Συνέδριο.

Τα πλοία

Η εισηγμένη εταιρεία ATTICA Συμμετοχών (Attica Group) είναι ένα από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της MIG. Στο χαρτοφυλάκιο του έχει τα brands Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και AML με τα οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών, εξυπηρετώντας 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας και μεταξύ Μαρόκου – Ισπανίας). Πρόσφατα συμμετείχε σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για την διεκδίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ενώ αυτόνομα διεκδικεί και τον έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του 2021 στην οποία προχώρησε η MIG γνωρίζουμε και τα οικονομικά δεδομένα του Attica Group.

Η προοπτική: Κρατήστε την αναπνοή σας. Η απάντηση για το τι θα συμβεί είναι απλή: Εξαγορές & συγχωνεύσεις. Στο τέλος της ημέρας, η MIG θα έχει πουλήσει το Attica Group (οι ενδιαφερόμενοι είναι πάνω από ένας, μεταξύ των οποίων και τα δραστήρια funds) και με βάση το Attica Group θα έχει δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός πόλος στον χώρο της ακτοπλοΐας. Πάντως, ας έχουμε υπόψη μας ότι μεταξύ των επιλέξιμων επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες με το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας είναι και οι συγχωνεύσεις & εξαγορές.

Τα δεδομένα: Στην ανακοίνωση της MIG διαβάζω τα σχετικά με το Attica Group. «Οι Πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €122,2 εκ. έναντι €117,0 εκ. το Α ́ εξάμηνο 2020, τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν σε ζημίες €4,4 εκ., έναντι κερδών €1,9 εκ. το Α ́ εξάμηνο 2020 και οι ζημίες μετά από φόρους σε €34,0 εκ. έναντι ζημιών €41,0 το Α’ εξάμηνο 2020.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών επετεύχθη σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την επιβολή καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου περιοριστικών μέτρων, τοπικού ή ευρύτερου χαρακτήρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού COVID‐19 καθώς και μειωμένου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία.

Επίσης, κατά το Α ́ εξάμηνο 2021 αυξήθηκε σημαντικά το κόστος καυσίμων του ομίλου κατά 15,4% με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών στο ΕΒΙΤDA του ομίλου. Οι πράξεις αντιστάθμισης μέρους του κινδύνου μεταβολής της τιμής των καυσίμων που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής του ομίλου, συνεισέφεραν στη μείωση των ζημιών σε σχέση με το Α ́ εξάμηνο 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε €89,8 εκ. έναντι €80,5 εκ. την 31/12/2020. Τα ενσώματα πάγια την 30/06/2021 ανήλθαν σε €678,7 εκ. και αφορούν κυρίως τα ιδιόκτητα πλοία του ομίλου.

Κατά το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2021, το μεταφορικό έργο του ομίλου σημείωσε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες εσόδων. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 42,9% στους επιβάτες, 36,9% στα Ι.Χ. οχήματα και 16,8% στα φορτηγά οχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα 2020. Σε σύγκριση με το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2019, o κύκλος εργασιών του ομίλου το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι μειωμένος κατά 8,4%. Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι αρχίζει η σταδιακή ομαλοποίηση των εργασιών του ομίλου. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημανθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας και η τυχόν επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των επιβατών καθώς επίσης και η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του ομίλου».

Η Επίσκεψη

Το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τελικά την Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που έχει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω της διπλωματικής οδού. Οι προετοιμασίες, πάντως, ξεκίνησαν. Το ίδιο και η «ζύμωση» με την Εκκλησία της Ελλάδας, που πρέπει να διαχειριστεί εσωτερικά το ζήτημα.

Το Δείπνο

Την Δευτέρα το βράδυ θα φάνε στο Ελιζέ ο πρόεδρος Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει οριστικοποιηθεί αν ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει το παρόν και στα εγκαίνια της έκθεσης του Λούβρου, Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας, που θα γίνουν στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Μια έκθεση με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης που στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα με την Ευρώπη.

H Αρνηση: Ο Macron, προς το παρόν, είναι αρνητικός, ωστόσο, επειδή είναι και μεγάλος λάτρης της ιστορίας, τελικά, μπορεί να αλλάξει σχέδια.

H Επίσκεψη

Ο βασικός μέτοχος της Eurobank, Prem Watsa, θα βρεθεί στη χώρα μας (ξανά) το Σαββατοκύριακο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

H Προθεσμία

Ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής λήγει στις 15 Οκτωβρίου, είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι και το διερευνητικό ενδιαφέρον που έχει εκφρασθεί από διάφορες πλευρές (πχ οι Ολλανδοί της Reggeborgh, που είδαν μάλιστα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα, οι Αμερικανοί της J.C.Flowers και όχι μόνο)

Στο Βάθος…: Στο βάθος της σκηνής ωστόσο ενδιαφέρον έχει εκφρασθεί κι από μεγάλο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος, όμως, θέλει την τράπεζα με τους δικούς του όρους…

Η Αξιοποίηση

Σε συνεδριακό κέντρο θα μετατραπεί τελικώς το γήπεδο τάε κβο ντο. Αυτό είναι το αίτημα που έχει κατατεθεί από τουριστικούς παράγοντες στα συναρμόδια υπουργεία κι εξετάζεται σοβαρά. Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή είναι το βασικό σενάριο που εξετάζεται στη κυβέρνηση.

Η Αποστολή

Μία ομάδα 5 συνεργατών του Stanley Greenberg -έχουμε γράψει και ξαναγράψει για τα έργα και τις ημέρες του σπεσιαλίστα της πολιτικής στρατηγικής- αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο λόγος; Η κατόπτευση του πολιτικού σκηνικού, όπως διαμορφώνεται στην χώρα, στα μισά της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι Φρεγάτες

Όποιον τύπο φρεγάτας κι αν επιλέξει τελικά η Ελλάδα για το Πολεμικό Ναυτικό της, η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι διακρατική. Και αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται, κάθε μορφής μεσάζοντες, προμήθειες, μίζες κλπ.


Η Λεπτομέρεια: Εννοείται ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε τυχαία και χωρίς λόγο…
Η Απόφαση: Η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Θα έχει προηγηθεί η πρόταση του Πενταγώνου.

Η Θράκη

Την περιοχή της Θράκης θέλει να επισκεφθεί, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Για πολλούς (εθνικούς) λόγους, προφανείς και μη.

Μια Στρατηγική Συνεργασία

Ας μην περάσει στα ψιλά η συγκρότηση κοινοπραξίας απο τους Ομίλους ΤΙΤΑΝ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εμπειρία και τεχνογνωσία που συνδυάζουν ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΤΙΤΑΝ εγγυώνται, σε περίπτωση που επιλεγεί η κοινοπραξία, τη βέλτιστη οικονομική και περιβαλλοντική επίδοση των ΜΕΑ και τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories