Και που να πλακώσουν στους αθηναϊκούς δρόμους – και κυρίως στους πεζοδρόμους του Κέντρου της Πόλης- οι ποδηλάτες της Delivery Hero…

Τα νομιμοποιητικά

Είναι και αυτό μια αρχή. Ο λόγος για τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών. Μαθαίνω πως από το ΓΕΜΗ με απλές διαδικασίες θα φθάνουν στις τράπεζες δίχως ταλαιπωρία.  Φροντίζει και για αυτό ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ρύθμιση για τον τρόπο που τα απαιτούμενα έγγραφα για την ανανέωση της γνωμάτευσης νομιμοποίησης των εταιρειών θα φθάνουν στις τράπεζες βρίσκεται στο σωστό δρόμο!

___________________________________

Οι Επενδύσεις

Μαθαίνω από την αγορά ότι η βασική μέτοχος της εισηγμένης Ελλάκτωρ, η Ολλανδική Reggeborgh Invest καλοβλέπει την συμμετοχή της σε νέα fundsπου δημιουργούνται με τη στήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Τα συγκεκριμένα fundsθα επενδύουν σε μικρομεσαίες εταιρείες καινοτομίας που θα διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης – όχι κατά ανάγκη σε startups.

__________________________________________

Η Νέα Γενιά

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις θεωρώ απαραίτητη την παρακάτω επισήμανση: Η νέα γενιά των funds, τα λεγόμενα και Equifund2, θα δημιουργηθούν με τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Στη δεξαμενή κεφαλαίων της ΕΑΤΕ μπορεί και να εισρεύσουν και πόροι από το νέο ΕΣΠΑ.

__________________________________________

Οι Εισαγωγές

Δεν αποκλείεται να δούμε και εισαγωγές μετοχών εταιρείας από την γείτονα Τουρκία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για επιχειρηματία που «τρώει ξύλο» από το καθεστώς του Recep Tayyip Erdoğan. Αν και οι πληροφορίες είναι μετρημένες η εταιρεία που διερευνά τη δυνατότητα εισαγωγής στην αγορά της Λεωφόρου Αθηνών προέρχεται από κλάδο εξαιρετικά δημοφιλή αυτή την περίοδο στη χώρας μας.

_______________________________________________________

Η Ένταση

«Πυρ και μανία». Έτσι περιέγραφε την κατάσταση στην οποία βρήκε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Med-9 στην Αθήνα. Το Παρίσι πήρε πολύ βαριά τη συμμαχία των AUKUS, που του στοίχισε περί τα 50 δισ.

Το ΚλίμαΜέσα στη σύνοδο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη συμπαράσταση τους στους Γάλλους. Το ίδιο και η Ελλάδα. Το θέμα, βεβαίως, είναι τι στάση θα κρατήσουν μπροστά στους εκπροσώπους της μεγάλης υπερατλαντικής δύναμης, των ΗΠΑ, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.

Ο ΦόβοςΟ Macron φοβάται ότι η ιστορία αυτή μπορεί να του στοιχίσει τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης  άνοιξης.

________________________________________________________

 Η Εμπειρία

Μέτοχοι και στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ συναντήθηκαν πρόσφατα στη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα μεταξύ των μετόχων -μελών της οικογένειας Μαίρης Χατζάκου που κρατά και ελέγχει το 65 % των μετοχών της εταιρείας αλλά και του πολύπειρου επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου που έχει το 21 % των μετοχών. Στο 5μελές ΔΣ η πλευρά της οικογένειας Χατζάκου έχει 3 μέλη και η πλευρά του Θεοδωρόπουλου 2. Σε κάθε περίπτωση, ο ιδρυτής της Chipita συμμετέχοντας στη ΜΕΒΓΑΛ είναι για αυτήν ένα ανεκτίμητο asset.

_______________________________________________________

Νέα Παραχώρηση

Με την ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον Πάνο Σταμπουλίδη φαίνεται πως θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα η προπαρασκευή του διαγωνισμού για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Υπό το άγρυπνο βλέμμα όλων των ενδιαφερομένων. Άμεσων κι έμμεσων…

Τα Λιμάνια: Πολύ νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων για τα λιμάνια, μεταξύ των οποίων κι αυτό του Ηρακλείου. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτικά σχήματα για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

_________________________________________

Το Roadshow

Ένα μεγάλο roadshow για να παρουσιάσει τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ετοιμάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους και ήδη οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει.

Η ΚίνησηΗ πρωτοβουλία κρίνεται χρήσιμη. Ωστόσο, ενδεχομένως, να αναλαμβάνεται λίγο αργά…

_____________________________________________________

 Το Ραντεβού

Θα συναντηθούν τελικώς Μητσοτάκης και  Erdoğan, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ; «Μόνο αν ο Τούρκος πρόεδρος αλλάξει το πρόγραμμα του», επιμένουν από του Μαξίμου.

Η Λεπτομέρεια: Το γεγονός πάντως ότι την προαναγγελία της συνάντησης έκανε η Τουρκική πλευρά και μάλιστα μετά από ερώτηση του …κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, δείχνει ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι η συνάντηση να γίνει.

Το ΔείπνοΤο μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης σε λίγες ώρες θα συμμετάσχει σε κλειστό δείπνο που οργανώνει στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

______________________________________________

H Εκκρεμότητα

Δεν έχει κλειδώσει ακόμα επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη – Macron στο Παρίσι κατά την εκεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Για την ακρίβεια, δεν έχει κλειδώσει ακόμα η παρουσία του Γάλλου προέδρου στην τελετή.

Η ΣυνάντησηΚατ’ ιδίαν συνάντηση, ωστόσο, έστω και  ανεπίσημη, θα γίνει. Στην προεδρική κατοικία. Λίγο πριν το δείπνο που θα παρατεθεί μετά τα εγκαίνια, παρουσία λίγων προσκεκλημένων.

Η ΛεπτομέρειαΓιατί ο Macron θέλει να αποφύγει νέα επίσημη συνάντηση με τον Μητσοτάκη; Κατά μια εκδοχή, για να μην προκαλέσει το Βερολίνο, που είναι ενοχλημένο από την παραγγελία άλλων έξι Rafale από την Αθήνα…

Τελικά; Όπως και αν ονομασθεί, συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories