Μετά την Mέρκελ
Λέτε να επαληθευθεί η εκτίμηση της διευθυντικού επιτελείου του περιοδικού The Economist που κυκλοφόρησε στο εξώφυλλο του με τον άλλοτε αγέρωχο αετό καταπονημένο και με τίτλο «Το χάος που αφήνει πίσω της η Merkel»; Η εκτίμηση του έγκυρου και με ισχυρή επίδραση στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους βρετανικού περιοδικού υπερβαίνει κατά πολύ τους ενθουσιασμούς και τις απογοητεύσεις που γεννούν τα αποτελέσματα των εκλογών και πηγαίνει στη καρδιά του προβλήματος που έχει να κάνει με τις αντοχές αλλά και τις προοπτικές του λεγόμενου Γερμανικού μοντέλου.
Σε ένα από τα θέματα του Special Report που φιλοξενεί το τελευταίο τεύχος φέρει τον τίτλο “Reforms, reforms” («Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις»). Η απάντηση έρχεται από τον υπότιτλο που επισημαίνει τις δυσκολίες του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος σε μια οικονομία που λειτουργεί περισσότερο με την νοσταλγία του παρελθόντος παρά με τις περιπέτειες του μέλλοντος. Ο υπότιτλος : “unfortunately, politics may not allow them” ( σε ελεύθερη απόδοση, «δυστυχώς, οι πολιτικές (σκοπιμότητες και υπολογισμοί) να μην επιτρέψουν (να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις»).
Η Υπέρβαση
Το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Γερμανία μετά τη Μέρκελ δεν αφορά μόνο τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες και τους πολίτες των ομόσπονδων κρατιδίων αλλά την θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης ηγεσίας του Βερολίνου θα είναι η υπέρβαση σε όλα τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής προκειμένου να είναι θέση να διαμορφώσει μια στρατηγική προοπτική με βάση τα νέα δεδομένα.
Και το Βερολίνο δεν είναι μόνο του. Υπάρχει και ο Emmanuel Macron με μια αναμέτρηση – φωτιά την επόμενη άνοιξη και μια Γαλλία που πάντα χρειάζεται στο πλευρό της μια ισχυρή Γερμανία. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού υπάρχει η ηγεσία του Joe Biden που έχει στραμμένη τη προσοχή της στον Ειρηνικό Ωκεανό επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας μέσα από την ενίσχυση νέου τύπου συμμαχικών σχέσεων στην περιοχή.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ευρώπη αλλά και για μας τους ίδιους.
______________________________________
Ο κακός ο λύκος
Αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσετε το άρθρο γραμμής – άρθρο γραμμής από τα παλιά…- του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στο ένθετο ειδικό αφιέρωμα Η σκυτάλη της ανάπτυξης στις επιχειρήσεις (Το Βήμα & Οικονομικός Ταχυδρόμος).
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο του: «Οι χριστιανοδημοκράτες, φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες μπορεί να στρέφουν το πλοίο της οικονομικής πολιτικής κάποιες μοίρες δεξιά ή αριστερά αλλά η βασική κατεύθυνση και το πλόιμο του πλοίου δεν αλλάζει. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό consensus.
Στην Ελλάδα σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση προέρχεται -για λόγους ιστορικής συγκυρίας- από έναν χώρο που δεν αντιλαμβάνεται (ή ενδεχομένως -και αυτό είναι ακόμα χειρότερο- δεν ενδιαφέρεται να αντιληφθεί), πως λειτουργεί μια σύγχρονη, διεθνοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η ελληνική.
Οι έννοιες της ανάπτυξης και των επενδύσεων, οι βασικές οικονομικές παράμετροι όπως οι οικονομίες κλίμακος και η ανταγωνιστικότητα, είναι για τον χώρο αυτό έννοιες εχθρικές ιδεολογικά.
Ο πολιτικός αυτός χώρος θεωρεί -εξ αιτίας της ιδεολογικής καταγωγής και των πολιτικών του στερεότυπων- ότι το κεφάλαιο σε μια κοινωνία είναι ταξικός εχθρός και η μεσαία τάξη ιδεολογικά ύποπτη για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό που πρέπει να πληρώνει μαζί με το κεφάλαιο για να επιτευχθεί το πέρασμα σε μια άλλη κοινωνία (τα πρότυπα εδώ διαφέρουν μεταξύ «ριζοσπαστικής» αριστεράς που οραματίζεται την Λατινοαμερικανική μπολιβιριανή επανάσταση και της «παραδοσιακής» που νοσταλγεί το σοβιετικό παρελθόν)».
Πηγαίνοντας για το 2023 το διακύβευμα των εκλογών με την απλή αναλογική έχει αποσαφηνιστεί δίχως περιθώρια παρανοήσεων και λοιπών παρεξηγήσεων. Και για την στάση των Κεντρώων αλλά και για το που κατοικεί ο «κακός ο λύκος».
_________________________
Το Ενδιαφέρον
Όχι μόνο δεν το κρύβει αλλά αντίθετα το βροντοφωνάζει το ενδιαφέρον ο Όμιλος Grimaldi για το Attica Group (θυγατρική της MIG). Ο Ιταλικός όμιλος που ελέγχει εδώ και χρόνια την Minoan Lines θέλει να πλασαριστεί στην εκκίνηση της όλης διαδικασίας. Δεν θα είναι ο μόνος όταν ο αφέτης ρίξει την πιστολιά και δεν θα είναι και καθόλου εύκολη η διαδικασία καθώς υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού. Εν αναμονή…
________________________
Ο Πρόεδρος
Πληροφορίες από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο για την προσπάθεια του Erdogan να συναντήσει «έστω για 5’» τον πρόεδρο Biden; Μάλιστα, προκειμένου να το πετύχει, η τουρκική πλευρά πρόβαλε την δικαιολογία ότι θέλει να τον ενημερώσει «για σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με το Αφγανιστάν».
Η Απάντηση: Η αμερικανική Προεδρία ωστόσο δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Υποστήριξε απλώς ότι «ο πρόεδρος δεν θα δει κανέναν». Λίγο μετά, όμως, έγινε γνωστό ότι στη Νέα Υόρκη θα συναντούσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό και στο Λευκό Οίκο τους πρωθυπουργούς της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ είχε και τηλεφωνικές συνομιλίες με άλλους.
Το Συμπέρασμα: Η άρνηση να δει ο πρόεδρος Biden τον Erdogan ήταν ξεκάθαρη. Όπως και η δυσαρέσκεια της Άγκυρας, που πόνταρε πολλά στο «περασμένα ξεχασμένα» με τους S-400.
_______________________
Το Μεγάλο Αφεντικό
O 60χρονος Sébastien Bazin, το μεγάλο αφεντικό του μεγαλύτερου στον κόσμο ομίλου ξενοδοχείων Accor επιστρέφει στα μέσα Οκτωβρίου στην Αθήνα. Τότε, πιθανότατα να μάθουμε και κάτι πιο συγκεκριμένο για τα σχέδια του να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα μεγάλο διεθνές τουριστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού για τον χώρο της φιλοξενίας.
Ο Οικουμενικός Θρόνος
Ποιον σκοπό εξυπηρέτησε η απόφαση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, να παρεβρεθεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» που εγκαινίασε ο πρόεδρος Erdogan; Κύκλοι της ομογένειας της ΗΠΑ θεώρησαν ότι η παρουσία του στα εγκαίνια ήταν μια ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να κρατηθούν ανοικτές οι γέφυρες με την Τουρκική ηγεσία για τις εξελίξεις στο Φανάρι όταν έρθει η ώρα…
Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Όπως διαβάζω σε ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στο primeminister.gr: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα».
Μια Συνάντηση
Λίγο πριν φύγει για Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε (και) με τον πρώην πλέον υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο λόγος; Για να του εξηγήσει τον λόγο της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, του είπε ότι επειδή ο ναύαρχος Αποστολάκης, που επρόκειτο να γίνει υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά δεν έγινε, κατάγονταν από το Ρέθυμνο, όπως και ο Κεφαλογιάννης, «θυσιάστηκε» ο τελευταίος.
Το Αποτέλεσμα: Μόνο που στο τέλος το Ρέθυμνο δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν στην κυβέρνηση…
________________________________________
Ο Σύμβουλος
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «θα βγει» σύντομα στην αγορά προς αναζήτηση ανεξάρτητου συμβούλου. Η αποστολή του; Παροχή εξειδικευμένων συμβουλών ενόψει της μετάβασης του ΤΧΣ στην επόμενη μέρα της αποεπένδυσης. Η όλη διαδικασία συνδέεται με τον νέο νόμο που θα διέπει την λειτουργία του Ταμείου και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου καταβάλλεται προσπάθεια να έρθει όσο πιο γρήγορα στη Βουλή (εντός του 2021).
______________________________________
Ο Τουρισμός
Με τον ιδρυτή και senior managing director της φίρμας Certares από την Νέα Υόρκη, τον Greg O’ Hara, συναντήθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο γραφείο του, στο Μαξίμου. Τι εστί Certares; Πρόκειται για έναν απo τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους διεθνώς με πολύ εξειδικευμένο ενδιαφέρον για την αγορά.
______________________________________
Το επόμενο πακέτο
Τα επόμενα 12 έργα – το δεύτερο πακέτο έρων του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μέσα στις επόμενες μέρες – ενδεχομένως σήμερα ή και αύριο. Όπως σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Το Βήμα ο Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας « (…)ήδη, εγκρίθηκαν και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του Δημοσίου, πολεοδομικά σχέδια σε μεγάλο αριθμό δήμων, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, στην ανάδειξη μνημείων της Ακρόπολης, στην κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65.
Το επόμενο διάστημα προχωράμε στην ενεργοποίηση του τμήματος των δανείων, 12,7 δις για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους επιχειρηματικών σχεδίων. Ήδη αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο των επιλεξιμοτήτων. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.
Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους.
Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD».
Το ρεπορτάζ πλήρες και από πρώτο χέρι.
________________________________
Το Ξέπλυμα
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές έθεσε στο τραπέζι ένα θέμα που δεν συναντά κανείς εύκολα στο δημόσιο διάλογο. «Περιβαλλοντικά εγκλήματα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Σε άρθρο του στο ένθετο ειδικό αφιέρωμα Η σκυτάλη της ανάπτυξης στις επιχειρήσεις (Το Βήμα & Οικονομικός Ταχυδρόμος). Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Από την παράνομη εξόρυξη και υλοτομία μέχρι το λαθρεμπόριο επικίνδυνων αποβλήτων και χημικών, το περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκεται σε άνοδο, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς υποσκάπτει -μεταξύ άλλων- τις προσπάθειες των κυβερνήσεων -είτε ατομικά είτε συλλογικά- να ανακόψουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η αποφασιστική αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, η οποία θα συμβάλει καταλυτικά στην καταπολέμησή τους.
Αν κάποιος διερωτάται πώς μπορεί να συνδέεται η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με το περιβαλλοντικό έγκλημα, αρκεί να αναλογιστεί ότι εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες οι σχετικές παράνομες δραστηριότητες, μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και στην ίδια την οικονομία».
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM