O Emmanuel Macron δεν προέρχεται από τις τάξεις των Γκωλικών, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο αείμνηστος Général De Gaulle βρήκε διάδοχο στο πρόσωπο του 44χρονου πολιτικού από την Αμιένη (Amiens)

Το Tweet

Eνα tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ήρθε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από το πρωί στα δημοσιογραφικά γραφεία για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έγραψε: «Μεταβαίνω αύριο (σ.σ σήμερα) στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχω στις διμερείς επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός κ. @kmitsotakis». Και όλοι κατάλαβαν ότι η έκθεση στο Λούβρο θα συνδυαζόταν με πλοία και αεροπλάνα…

Στο Παρίσι θα είναι εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το Πακέτο: Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που θα οριστικοποιηθούν σήμερα η συμφωνία προβλέπει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind. Οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ ισάριθμες κορβέτες φαίνεται πως θα καταλήξουν στον Σκαραμαγκά. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα έξι αεροπλάνα Rafale.

Πάντως, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διακρατικής στρατηγικής συμφωνίας θα είναι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Το Συμπέρασμα: Έπαιξε ρόλο στην επιτάχυνση της συμφωνίας οι εξελίξεις γύρω από την συγκρότηση μιας νέας περιφερειακής συνεργασίας που συνδέει τις κυβερνήσει των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Η AUKUS, λοιπόν, όσο και αν στεναχώρησε τους Γάλλους τους αφήνει σχεδόν μόνους τους στην Ευρώπη να αναζητούν μέσω της επιστροφής στο δόγμα του Στρατηγού De Gaulle για την πυρηνική δύναμη που αναζητά αλλά και στηρίζει την προοπτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η συμφωνία των δύο χωρών είναι και μια εκ των υστέρων δικαίωση του ίδιου του προέδρου Emmanuel Macron και της ξεκάθαρης στάσης που είχε απέναντι στις προκλήσεις της γείτονος Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ΝΑ Μεσόγειο.

Με άλλα λόγια, το σύνθημα της Μεταπολίτευσης – στις μεγάλες συγκεντρώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή- «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία» επέστρεψε. Για να μείνει!

Το Λούβρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Παρίσι με αφορμή την μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου με την επωνυμία PARIS-ATHENS The Birth of Modern Greece, 1675–1919 (ανοίγει για το κοινό στις 30 Σεπτεμβρίου και κλείνει τον κύκλο της στις 7 Φεβρουαρίου 2022).

Η έκθεση έγινε πραγματικότητα χάρις στις προσπάθειες και τη δουλειά της διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, της διευθύντριας του υπουργείου Πολιτισμού Αναστασίας Λαζαρίδου και του προέδρου- διευθυντή του Musée du Louvre Jean-Luc Martinez, με βοηθό του, την Débora Guillon.

Το Fund

Η δημιουργία του ελληνικού sovereign wealth fund βρίσκεται προ των πυλών! Το προαναγγέλλει με άρθρο του στην ένθετη ειδική έκδοση Το Βήμα Οικονομικός Ταχυδρόμος ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρήγορης Δημητριάδης. «Το Υπερταμείο δεν είναι άβουλος παρατηρητής στο πεδίο του αντικειμένου του και αυτό αποτυπώνεται με ενάργεια στο υπό κατάθεση Στρατηγικό Σχέδιό του για την τριετία 2022-2024 στον βασικό μέτοχο.

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού μας, σκοπεύουμε να εξασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο ως επενδυτής ώστε να αποτελέσουμε έναν επιπλέον πυλώνα δημιουργίας αξίας στην ελληνική οικονομία. Η εφαρμογή του σχεδίου μας θα επιτρέψει τη συσσώρευση σημαντικών κεφαλαίων σε βάθος χρόνου. Τα κεφάλαια αυτά θα επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών που επιθυμούν το Υπερταμείο να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. (…) Ας σημειωθεί ότι σε Ευρώπη και Ασία – παντού στον κόσμο – είναι πολύ πετυχημένη πρακτική να δημιουργείται ένα Δημόσιο Ταμείο για τη διαχείριση και ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας. Αποδεδειγμένα, τέτοια Ταμεία αποδίδουν καρπούς, με πλέον δυνατά παραδείγματα τη Solidium στη Φινλανδία, την Temasek στη Σιγκαπούρη κ.ά., ενώ επιπλέον «συν» στη λειτουργία τους είναι η καίρια συμβολή τους στη διαμόρφωση μιας πιο πράσινης οικονομίας».

Οι Διεκδικητές

Μια έκπληξη έκρυβε η αποσφράγιση των φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Ηρακλείου. Η ΤΕΚΑΛ εντέλει «κατέβηκε» στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με την εκ Λιβάνου ορμώμενη AL JIHAD FOR COMMERCE & CONTRACTING (JCC) S.A.L., κάτι που αναγράφεται μέσα στις λεπτομέρειες του φακέλου και όχι στο αρχικό διαβιβαστικό που έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η κοινοπραξία λέγεται ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – JCC S.A.L. και έχει και αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η JCC είναι κορυφαία εταιρεία εργολαβίας και ανάπτυξης ακινήτων με έδρα τη Βηρυτό. Η JCC ιδρύθηκε το 1982 και έχει τη φήμη για υλοποίηση έργων «με το κλειδί στο χέρι». Είτε στον Λίβανο είτε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η JCC διαχειρίζεται έργα μεγάλης κλίμακας τόσο για δημόσιους όσο και για ιδιωτικούς φορείς.

Οι Φάκελοι : Υπενθυμίζω ότι η αποσφράγιση των φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΤΑΙΠΕΔ παρουσία των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων και πλέον οι σύμβουλοι του Ταμείου θα εξετάσουν τα έγγραφα για να διαπιστωθεί εάν τα 9 επενδυτικά σχήματα πληρούν τους όρους συμμετοχής στη επόμενη (δεύτερη) φάση του διαγωνισμού. Η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) φαίνεται ότι «συγκίνησε» και γι΄αυτό προσέτρεξαν οι: 1) OLETE LIMITED, 2) Κοινοπραξία «GRAYPIERHERAKLION PORT», αποτελούμενη από τις εταιρείες ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ και FHL. H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε., 3) Κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 4) Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD, 5) Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP, 6) Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε., 7) Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝΑ.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED, 8) ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – JCC S.A.L. και 9) ΟΛΘ Α.Ε.

Η Επένδυση

Ένα από τα 3 data services που στον προγραμματισμό της η Microsoft, θα υλοποιηθεί στα Σπάτα. Η έκταση έχει βρεθεί, έχει αγορασθεί και είναι περίπου 85 στρέμματα. Τώρα αναζητούνται οι άλλες δυο. Mε τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη. Όπως διαβάζω σε ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στο primeminister.gr, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια προέκυψε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία και πιθανόν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, στην Ολυμπία. Επισημαίνεται ότι ταυτόχρονα προχωρά η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως».

Οι Έρευνες & Εξορύξεις

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε και με στελέχη της ExxonMobil. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση δεν βοήθησε στην αποσαφήνιση της κατάστασης στη Κύπρο με τις έρευνες και τις εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα. Ως γνωστόν, η αμερικανική πολυεθνική θα ξεκίναγε ερευνητικές εργασίες ανοικτά της Κύπρου, αρχές Νοεμβρίου. Ισχύει;

Η στάση της πάντως αν και δείχνει να αναμένει δεν έχει να κάνει με τους «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας αλλά με το κόστος μιας ςμη προσοδοφόρα εξόρυξης … Το ίδιο, πάνω-κάτω, ισχύει και για τις εργασίες της δυτικά της Κρήτης.

 Το Gambling

Το όνομα της επίσης αμερικανικής πολυεθνικής (αλλά από το χώρο του gambling αυτή) Hard Rock άρχισε να ψιθυρίζεται και πάλι στην Αθήνα…

Οι Ρώσοι

Αυξάνονται οι πιέσεις στην Gazprom, από όλη την Ευρώπη (και την Ελλάδα) για να αυξήσει τις ποσότητες αερίου που εξάγει. Ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Αλλά η Μόσχα …αντιστέκεται. Προς το παρόν. Οι λόγοι προφανείς. Να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα.

Το Κύμα

Οι παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων αρχίζουν σιγά-σιγά να λαμβάνουν το φαινόμενο ισχυρού κύματος. Όσοι προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε παραιτήσεις καλοσκέφτονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές το 2023. Υπάρχουν πλην των υποψηφίων και οι … υπό καρατόμηση λόγω ανεπάρκειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η εξαγωγική επιχείρηση με τα φουσκωτά στο Λαύριο, η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια και η εταιρεία που θα «τρέξει» το  project της Δίκαιης Μετάβασης
Inside Stories |

Η εξαγωγική επιχείρηση με τα φουσκωτά στο Λαύριο, η επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια και η εταιρεία που θα «τρέξει» το  project της Δίκαιης Μετάβασης

Η επόμενη μεγάλη παραγωγή ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα έχει στους τίτλους της το όνομα του Σιλβέστερ Σταλόνε.

Το project της Χάλκης με πρωταγωνιστικό ρόλο των Γάλλων, ο «Πύργος Ελέγχου» των Συντάξεων και το εμβληματικό κτήριο της Κηφισίας.
Inside Stories |

Το project της Χάλκης με πρωταγωνιστικό ρόλο των Γάλλων, ο «Πύργος Ελέγχου» των Συντάξεων και το εμβληματικό κτήριο της Κηφισίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: « (…)Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, το σχέδιο της ΔΕΗ και οι Αυστραλοί σύμμαχοι
Inside Stories |

Η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, το σχέδιο της ΔΕΗ και οι Αυστραλοί σύμμαχοι

Η επιτυχία του εταιρικού ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, ναυτιλιακής εταιρείας του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη – με το ρεκόρ υπερκάλυψης του ομολογιακού δανείου στην Ελλάδα- ανεβάζει και άλλο τον πήχη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πλούτος της Αν. Μεσογείου και η συμμαχία των «3», οι ενεργειακοί διάδρομοι και οι αγωγοί μεταφοράς προς την Ευρώπη και το δημοσίευμα των FT για το λιμάνι του Πειραιά
Inside Stories |

Ο πλούτος της Αν. Μεσογείου και η συμμαχία των «3», οι ενεργειακοί διάδρομοι και οι αγωγοί μεταφοράς προς την Ευρώπη και το δημοσίευμα των FT για το λιμάνι του Πειραιά

To Δ έμεινε (και θα παραμείνει) στη ΔΕΗ – ακόμη και με το 34% των μετοχών της στην κατοχή του Δημοσίου συν τη διοίκηση

Το flat tax και οι «αντίπαλοι» του, τα (νέα) Κεντρικά της Παρευξείνιας Τράπεζας και η νέα μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης
Inside Stories |

Το flat tax και οι «αντίπαλοι» του, τα (νέα) Κεντρικά της Παρευξείνιας Τράπεζας και η νέα μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης

Τα καθαρά έσοδα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings -1.301 εκατ. ευρώ- , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διατέθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου -συνολικού ποσού 1.302 εκατ. ευρώ- της Τράπεζας Πειραιώς, 100% θυγατρικής της, με στόχο την απορρόφηση των αναμενόμενων ζημιών από τη πώληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βάσει του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωσής τους, καθώς και τη διασφάλιση ικανοποιητικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της Πειραιώς Financial Holdings και της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι Έξυπνοι Δήμοι, το μικρό Ελληνικό στις Γούρνες, το επενδυτικό boom της Κρήτης και ο τεχνοβλαστός της πρωτιάς
Inside Stories |

Οι Έξυπνοι Δήμοι, το μικρό Ελληνικό στις Γούρνες, το επενδυτικό boom της Κρήτης και ο τεχνοβλαστός της πρωτιάς

16 δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων θα μπορέσουν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ (73 συν ΦΠΑ), να προχωρήσουν με γοργά βήματα σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες.

Το στρατόπεδο και το Λιμάνι, οι υπογραφές και οι αξίες και ο ενεργειακός άξονας του Βορρά
Inside Stories |

Το στρατόπεδο και το Λιμάνι, οι υπογραφές και οι αξίες και ο ενεργειακός άξονας του Βορρά

Σήμερα θα μάθουμε ποιοι ενδιαφέρονται για τις Γούρνες καθώς λήγει και η παράταση για την υποβολή προσφοράς για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στην περιοχή Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης