Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή  η συμφωνία σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.  Είχε προηγηθεί η επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρωθυπουργός, ζητώντας να ενημερώσει το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία

Οι δύο χώρες, Ελλάδα -Γαλλία προχώρησαν σε στρατηγική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων τους.

Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως.

Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Δείτε το_ΣΧΕΔΙΟ-ΝΟΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ-ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σημειώνεται ότι η ελληνογαλλική συμφωνία αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια σήμερα από την Γερμανία. Το υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων»

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Δένδιας: «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία»

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», σχολίασε τις τουρκικές αντιδράσεις στη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αιτιάσεις. «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Δένδιας, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά δύο αλλαγές για να ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Να αλλάξει το άρθρο 2 ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ΑΟΖ και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Σαχέλ.

Πολιτική αντιπαράθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ανακαλύπτει δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορική αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν.

«Όπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία, που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε… Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Δείτε εδώ την Ειδική-Έκθεση και την Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα