Πέρα από τις δηλώσεις που αφορούν τους θανόντες, τους αγρότες και τους κατοίκους εξωτερικού, έχουμε και την κατάθεση των αναδρομικών που λαμβάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Πριν παρουσιάσουμε την υποχρέωση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα αναδρομικά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα, θα θέλαμε να κάνουμε μια παρατήρηση, ειδικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η τυραννία των αναδρομικών

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η συνήθεια των ασφαλιστικών ταμείων να στέλνουν στην ΑΑΔΕ κάθε χρόνο βεβαιώσεις για αναδρομικά που αφορούν προηγούμενα έτη.

Έτσι, κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι, και κατ’ επέκταση οι λογιστές φοροτεχνικοί, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν όχι μία δήλωση ανά φορολογούμενο συνταξιούχο, αλλά τρεις και τέσσερις δηλώσεις.

Εικόνα: Εκκαθαριστικό 2020 με αναδρομικά

Αν τα ποσά είναι σοβαρά είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να αποσταλούν οι σχετικές δηλώσεις. Έχουμε όμως παρατηρήσει ότι πρέπει αν αποσταλούν δηλώσεις για ποσά 0,62 ευρώ και 14,88 ευρώ. Ποσά που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης της χρονιάς στην οποία ανάγονται, αλλά αν δεν αποσταλούν μέχρι το τέλος του έτους, έχουν πρόστιμο 100 ευρώ συν χαρτόσημο 2,4%, δηλαδή 102,40 για κάθε δήλωση. Δηλαδή, για ένα ποσό 0,62 ευρώ, πρέπει να πληρωθούν 102,40 αν δεν δηλωθεί!!! Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

Πρότασή μας είναι τα αναδρομικά να βγαίνουν αυτόματα από την ΑΑΔΕ και να ενημερώνονται με email ή μέσω sms οι φορολογούμενοι για την έκδοση νέου εκκαθαριστικού.

Όσον αφορά το πρόστιμο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί για τα αναδρομικά. Αν ο φόρος που πρέπει αν πληρώσει ο φορολογούμενος είναι λιγότερος από το πρόστιμο, να μην επιβάλλεται πρόστιμο στον συνταξιούχο.

Δήλωση αναδρομικών

Δήλωση αναδρομικών αποδοχών, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2020

Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων (ΠΟΛ.1034/2017, Β’ 759). Εάν στην φορολογική δήλωση και ειδικά στις βεβαιώσεις συντάξεων, αναφέρονται ποσά που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να καταθέσει χειρόγραφη φορολογική δήλωση, ανά φορολογικό έτος στην Δ.Ο.Υ. για τα αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα μέχρι και 31.12.2014. Για τα εισοδήματα που αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω taxisnet.

Προσοχή: Σε περίπτωση που το ποσό που αναφέρεται αφορά περισσότερα από ένα φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος πρέπει να αποταθεί στον ασφαλιστικό φορέα ή την υπηρεσία που έστειλε τα στοιχεία στο taxisnet, ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού κατά φορολογικό έτος.

Λοιπές δηλώσεις αναδρομικών

Σύμφωνα με την απόφαση για τον Τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 (Α. 1118 ΦΕΚ Β 2226/27.05.2021):

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, η υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων πραγματοποιείται χειρόγραφα ή με αποστολή με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ. Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

Να θυμίσουμε ότι:

•             Τροποποιητικές δηλώσεις που κατατίθεται μέχρι την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων δεν έχουν πρόστιμο.

•             Οι εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2015 και έπειτα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Οι χειρόγραφες δηλώσεις υποβάλλονται είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά ή με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Επίσης, είναι δυνατή η κατάθεσή τους στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των Δ.Ο.Υ. είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. στο διαδίκτυο (aade. gr/menoy/epikoinonia>ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ>ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ). Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θεωρείται η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αυτοματοποιημένο μήνυμα που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογούμενου ή το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, αποτελεί αποδεικτικό υποβολής των δηλώσεων και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.

Ο Αλωνιάτης Απόστολος είναι Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts