
Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, ανεβάζοντας τα επίπεδα προσφοράς σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό ισχυρίστηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας άμεσα αποσυμπίεση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που μόνο μέσα σε δυο μέρες έχουν εκτοξευτεί κατά 60%!
Συγκεκριμένα ο κύριος Πούτιν, σε συνάντηση που έγινε με αξιωματούχους για το ενεργειακό θέμα, υποστήριξε πως η Gazprom πρόκειται να «πιάσει» φέτος νέο ρεκόρ στα επίπεδα παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ξεπερνώντας «κατά πάνω από 8%» τις υποχρεώσεις της με βάση τα συμβόλαια που έχει στέλνοντας μέσω Ουκρανίας 40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επεσήμανε δε, πως ήδη οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, τους τελευταίους εννέα μήνες, κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.
Η… πυροσβεστική παρέμβαση του κυρίου Πούτιν είχε άμεσα θετικό αποτέλεσμα στις αγορές, όπου ήδη το πρωί τα futures του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία είχαν αγγίξει νέα ρεκόρ. Το ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 6,6% στα 108,33 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τα βρετανικά futures σημείωσαν πτώση κατά 8,1% στις 270 πένες ανά θερμικό μονάδα. Ωστόσο, η κάμψη αυτή καλύπτει ελάχιστο μέρος από την τρομακτική άνοδο των τιμών τις προηγούμενες ημέρες.
Μόλις σήμερα το πρωί το ολλανδικό φυσικό αέριο ανέβαινε κατά 40% και χθες είχε κερδίσει άλλο 20%, ενώ το βρετανικό φυσικό αέριο κατέγραφε ράλι ύψους 39% και χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπέρασε τις 300 πένες.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία στην επίλυση της κρίσης, ειδικά πριν πιάσει για τα καλά ο χειμώνας!
Το θέμα του Nord Stream 2
Σημειωτέον δε, πως ο κύριος Πούτιν στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε επίσης να επισημαίνει πως η αύξηση της ροής μέσω Ουκρανίας είναι… οικονομικά ασύμφορη για την Gazprom, δεδομένου πως, όπως υποστήριξε, τα νέα συστήματα του ρωσικού μονοπωλιακού κολοσσού θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις ίδιες ποσότητες φυσικού αερίου για έως και 3 δισ. δολάρια λιγότερα ετησίως.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήταν σαφής στο σημείο αυτό, αναλυτές θεώρησαν εύλογο πως αναφερόταν στην έναρξη της λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει το ουκρανικό έδαφος. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, αλλά η λειτουργία του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς θα πρέπει να δοθεί και το πράσινο φως της Γερμανίας.
Θυμίζουμε πως παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς έχουν κατηγορήσει την Ρωσία πως προκαλεί εσκεμμένα τεχνητή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, αποφεύγοντας να ανοίξει περαιτέρω τις στρόφιγγες για να μειωθεί η πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές, προκειμένου να πιέσει τη Γερμανία να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αμφιλεγόμενου Nord Stream 2. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε σήμερα και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, όπου ζητήθηκε η διεξαγωγή έρευνας για τη χειραγώγηση της αγοράς.
Οι… επιπόλαιοι Ευρωπαίοι
Η Μόσχα έχει αποκηρύξει τις καταγγελίες αυτές και μάλιστα ο κύριος Πούτιν σήμερα «έδειξε» ως υπεύθυνο για την ενεργειακή κρίση «στις επιπόλαιες αποφάσεις» που έχουν λάβει οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι οποίες δημιουργούν «σοβαρές ανισορροπίες» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο το άλμα στις τιμές, το οποίο οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και την μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, έδειξε πως οι απόπειρες των Ευρωπαίων ηγετών να απομακρυνθούν από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που είχαν προς όφελος έτερων μηχανισμών που βασίζονταν στην αγορά ήταν… καθαρά ένα πολύ μεγάλο λάθος.
Θυμίζουμε πως, μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής για το καυτό αυτό ζήτημα, ο κύριος Πούτιν είχε αναφερθεί στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και χθες, όπου απέδωσε την «υστερία και σύγχυση» που επικρατεί στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές στη διαδικασία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και στις χαμηλές επενδύσεις των βιομηχανιών του κλάδου των ορυκτών καυσίμων.
Στήριξη από την Α. Μέρκελ
Προφανώς στους «επιπόλαιους» Ευρωπαίους ο κύριος Πούτιν δεν προσμετρά την απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία με δήλωση της αποκύρηξε τις θεωρίες ανάμειξης και ευθύνης του Κρεμλίνου στην κρίση.
«Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν παραγγελίες που η Ρωσία δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να τις παραδώσει, ειδικά σε σχέση με τον αγωγό της Ουκρανίας. Η Ρωσία μπορεί να παραδώσει ποσότητες φυσικού αερίου με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις και όχι… όπως να ‘ναι» τόνισε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ευθεία στήριξη προς τη Ρωσία.
Προφανώς ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης έχει διανοηθεί να αναφερθεί δημοσίως στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην εκτίναξη των τιμών και τα σενάρια που έχουν να κάνουν με τον Nord Stream 2. Όμως, το έχει ήδη κάνει η Ευρωβουλή, αν λάβουμε υπόψη την επιστολή που απέστειλαν τον περασμένο μήνα προς την Κομισιόν 40 ευρωβουλευτές από όλες τις ευρωομάδες, απαιτώντας ευθέως έρευνα για τον πιθανό ρόλο της Gazprom στην κρίση. Και σήμερα πάλι στη συζήτηση της ολομέλειας η Ευρωβουλή βγήκε… μπροστά ζητώντας εκ νέου τη διεξαγωγή έρευνας για τη χειραγώγηση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η κυρία Μέρκελ τόλμησε να πάρει δημοσίως θέση, αλλά επιλέγοντας να αρνηθεί την πιθανότητα εμπλοκής της Ρωσίας, κάτι που πυροδότησε κάθε άλλο παρά θετικές αντιδράσεις.
Αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν πως η κυρία Μέρκελ παραδίδει σύντομα την εξουσία, οπότε δεν θα γίνει αποδέκτης της λαϊκής δυσφορίας για τις ανατιμήσεις που θα πλήξουν τα νοικοκυριά κυρίως το χειμώνα. Και βέβαια υπενθύμισαν το ρόλο που έπαιξε προσωπικά στη δρομολόγηση του αμφιλεγόμενου Nord Stream 2, κόντρα στις αντιδράσεις από το εσωτερικό της Γερμανίας, της Ε.Ε. και βέβαια των ΗΠΑ.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια