Να αρχίσουν να μελετούν την επιστροφή σε πιο… βιώσιμους προϋπολογισμούς καλεί τις κυβερνήσεις το ΔΝΤ, μετά τα άνευ προηγουμένου μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που δρομολόγησαν οι περισσότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτό επισημαίνει η νέα έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου στέλνοντας «σήμα» για επιστροφή σε πιο σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένου να ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Βεβαίως, η έκθεση επισημαίνει πως είναι θέμα της κάθε χώρας να αποφασίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή και το ρυθμό της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, αναλόγως με τα οικονομικά της δεδομένα, τις δημοσιονομικές της αδυναμίες, τις αναπτυξιακές της ανάγκες, τις εισπρακτικές της δυνατότητες, τη γήρανση του πληθυσμού της και βέβαια το στάδιο που βρίσκεται η πανδημία στο εσωτερικό της.

«Υπάρχουν χώρες, όπου η πανδημία μαίνεται ακόμη ανεξέλεγκτη, οπότε η προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης» σχολίασε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου, Πάουλο Μάυρο.  Όμως, έτερες χώρες, όπου η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, «θα πρέπει να ξεκινήσουν να μελετούν τη σταδιακή μείωση του βαθμού δημοσιονομικής στήριξης που παρέχουν στην οικονομία» πρόσθεσε.

Στην έκθεση επισημαίνεται, εξάλλου, πως οι χώρες που δεσμεύονται μεσοπρόθεσμα σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία με ένα αξιόπιστο πλαίσιο προϋπολογισμού επιβραβεύονται με χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, οι χώρες με αξιόπιστα δημοσιονομικά προγράμματα δανείζονται φθηνότερα και μπορούν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα τη διόγκωση του χρέους τους, έχοντας τη δυνατότητα να αντιστρέψουν αυξήσεις της τάξης του 15% σε μία δεκαετία, εφόσον δεν υπάρχουν βέβαια και επιπρόσθετες απειλές στο μεσοδιάστημα.

Για τους λόγους αυτούς το Ταμείο συνιστά στις χώρες να δεσμευτούν σε ευρύτερους δημοσιονομικούς στόχους με σαφείς (ήτοι σφιχτούς) πολιτικές στο μέτωπο της φορολογίας και των δαπανών για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως η διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ ή τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά συμβούλια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία των κρατών και των κυβερνήσεων τους. Αν και τα σχέδια αυτά θα πρέπει να είναι ευέλικτα, ώστε να επιτρέπουν στις οικονομίες να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν, αποφεύγοντας μεγάλες περικοπές σε σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή