Το διεθνές εμπόριο ανθεί. Οι εξαγωγές πολλών χωρών αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό και το παγκόσμιο εμπόριο έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019. Ωστόσο, η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου κρύβει μια σημαντική ασυμμετρία: οι μικρές οικονομίες και οι φτωχότερες χώρες υστερούν. Και η ανάκαμψή τους δεν είναι ακόμη ορατή.
Αυτό αναφέρει έκθεση των αναλυτών της UNCTAD, Alessandro Nicita, Ralf Peters και Carlos Razo, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο του 2020, η πανδημία COVID-19 έφερε την παγκόσμια οικονομία σε αδιέξοδο.
Η παραγωγή και η κατανάλωση μειώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο και το διεθνές εμπόριο φάνηκε να βρίσκεται σε πορεία προς μια διαρκή πτώση.
Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2020, το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων άρχισε να ανακάμπτει, τροφοδοτούμενο από εξαγωγές αγαθών που σχετίζονται με την COVID -19, σε μεγάλο βαθμό από οικονομίες της Ανατολικής Ασίας.
Μέχρι το τέλος του έτους το εμπόριο ανέκαμψε έντονα για πολλές χώρες και τομείς . Το παγκόσμιο εμπόριο συνέχισε να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας ανέκαμψαν και η ζήτηση στις προηγμένες οικονομίες αυξήθηκε.
Θετικές προοπτικές
Οι αναλυτές της UNCTAD εκτιμούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2021. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2021 δείχνουν αύξηση της αξίας του εμπορίου εμπορευμάτων κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το 2020 και περίπου 15% σε σύγκριση με το 2019.
Η UNCTAD προβλέπει ότι το εμπόριο θα ανακάμψει περαιτέρω κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Συνολικά, για το 2021 η αξία του παγκόσμιου εμπορίου προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 20% και 28% υψηλότερη από το 2019 και το 2020 , αντίστοιχα.
Αυτή η ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη του εμπορίου ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητη, τονίζουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι σημαντική ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι διαφορές στους χρηματοοικονομικούς πόρους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνιση ανάκαμψη . Και αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες.
Η πρόκληση του να είσαι μικρός και φτωχός
Καθώς περνούσε ο καιρός, αυτή η ανησυχία έγινε πραγματικότητα: υπάρχει μια άνιση ανάκαμψη στο διεθνές εμπόριο αγαθών. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 πολλές οικονομίες είδαν τις εξαγωγές τους να ξεπερνούν τα επίπεδα πριν από την πανδημία, για πολλές άλλες, οι εξαγωγές εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι διαφορές στα πρότυπα ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου δεν παίζουν όπως θα φανταζόταν οι περισσότεροι: το οικονομικό μέγεθος φαίνεται να έχει ισχυρότερη επιρροή στην ανάκαμψη του εμπορίου από τα επίπεδα εισοδήματος.
Τα επίπεδα εξαγωγών των φτωχότερων χωρών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία κατά μέσο όρο σχεδόν 5%.
Η ανάκαμψη των εξαγωγών ήταν σημαντικά ασθενέστερη για τις μικρότερες οικονομίες. Τα επίπεδα εξαγωγών αγαθών των πιο μικροσκοπικών οικονομιών του κόσμου είναι κατά μέσο όρο ακόμη 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Γενικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο μικρότερη ήταν η οικονομία, τόσο ασθενέστερη ήταν η ανάκαμψη των εξαγωγών της σε επίπεδα πριν από την πανδημία, με στατιστικά σημαντική συσχέτιση.
Είναι σημαντικό ότι η θετική σχέση μεταξύ της ανάκαμψης των εξαγωγών και του οικονομικού μεγέθους δεν οφείλεται στη γεωγραφία. Είτε στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, οι εξαγωγές μικρότερων οικονομιών έχουν ανακάμψει σε μικρότερο βαθμό από τους μεγαλύτερους γείτονές τους.
Τι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτές τις τάσεις;
Οι αναλυτές της UNCTAD σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στο ερώτημα «τι μπορεί να να εξηγήσει αυτές τις τάσεις» τονίζουν ότι «απαιτείται περαιτέρω ανάλυση, αλλά ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι οι μικρές οικονομίες τείνουν να είναι πιο εύθραυστες και λιγότερο διαφοροποιημένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες».
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις εύθραυστες οικονομίες τους ήταν συχνά χειρότερος, αφήνοντάς τους πίσω στην ανάκαμψη. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι, δεδομένου ότι η ανάκαμψη του εμπορίου τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας που συνδέονται με προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, τα επίπεδα ανάκαμψης του εμπορίου των μικρότερων οικονομιών ήταν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου είναι καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι οι εξαγωγές πολλών από τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Δεδομένου ότι οι τάσεις των εξαγωγών είναι γενικά καλές προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων και πολλές από αυτές τις χώρες βασίζονται στις εξαγωγές για να διατηρήσουν τις οικονομίες και τις αναπτυξιακές τους διαδικασίες, η βραδεία ανάκαμψη των εξαγωγών των μικρών οικονομιών προκαλεί ανησυχία.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους