Η ψηφιακή οικονομία που βασίζεται σε δεδομένα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι παγκόσμια κίνηση (Global Internet Protocol (IP) traffic) θα τριπλασιαστεί μεταξύ 2017 και 2022, σύμφωνα με την Έκθεση Ψηφιακής Οικονομίας 2021 της UNCTAD που κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει σημαντικά την κίνηση στο Διαδίκτυο, καθώς πολλές δραστηριότητες έχουν μετακινηθεί στον κυβερνοχώρο.

Το παγκόσμιο εύρος ζώνης διαδικτύου αυξήθηκε κατά 35% το 2020, σε σύγκριση με 26% το προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση.

Ένα αυξανόμενο μέρος των ροών δεδομένων σχετίζεται με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Με τον αυξανόμενο αριθμό κινητών συσκευών και συσκευών που συνδέονται με το Διαδίκτυο, η κίνηση δεδομένων μέσω κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού όγκου δεδομένων το 2026.

«Αλλά η ψηφιακή οικονομία που βασίζεται σε δεδομένα χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισορροπίες» ο διευθυντής τεχνολογίας της UNCTAD, Shamika N. Sirimanne. «Καθώς η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται, το ψηφιακό χάσμα διευρύνεται».

Αναπτυσσόμενες χώρες σε δευτερεύουσες θέσεις

Σε αυτή τη νέα διαμόρφωση, οι αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να γίνουν απλοί πάροχοι ακατέργαστων δεδομένων σε παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ πρέπει να πληρώσουν για την ψηφιακή νοημοσύνη που λαμβάνεται από τα δεδομένα τους, προειδοποιεί η έκθεση.

Μόνο το 20% των ανθρώπων στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (LDC) χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, και όταν το χρησιμοποιούν, είναι συνήθως σε σχετικά χαμηλές ταχύτητες λήψης και με σχετικά υψηλή τιμή, επισήμανε η έκθεση.

Επίσης, η μέση ευρυζωνική ταχύτητα κινητής τηλεφωνίας είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη στις ανεπτυγμένες χώρες από ό, τι στις αναπτυσσόμενες.

Οι ψηφιακοί γίγαντες ενισχύουν την κυριαρχία τους

Οι μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Tencent και Alibaba – επενδύουν όλο και περισσότερο σε όλα τα μέρη της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας δεδομένων, αναφέρει η έκθεση.

Επενδύουν στη συλλογή δεδομένων, διαβίβαση δεδομένων μέσω υποβρυχίων καλωδίων και δορυφόρων, αποθήκευση δεδομένων και ανάλυση δεδομένων, επεξεργασία και χρήση, για παράδειγμα μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Τα μεγέθη, τα κέρδη, οι αγοραίες αξίες και οι κυρίαρχες θέσεις των πλατφορμών ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς επιταχύνθηκε η ψηφιοποίηση.

Χάρη στην προνομιακή πρόσβαση σε δεδομένα, τα αποτελέσματα του δικτύου και τις οικονομίες κλίμακας και εμβέλειας, αυτές οι πλατφόρμες έχουν γίνει παγκόσμιες ψηφιακές εταιρείες με πλανητική εμβέλεια, τεράστια οικονομική, αγορά και τεχνολογική δύναμη, αλλά και έλεγχο σε μεγάλα τμήματα δεδομένων σχετικά με τους χρήστες τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Amazon έχει επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρυζωνικές υπηρεσίες δορυφόρων.

Η Amazon, η Apple, το Facebook, η Google και η Microsoft ήταν οι κορυφαίοι αγοραστές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ 2016 και 2020.

Τέσσερις μεγάλες πλατφόρμες (Alibaba, Amazon, Google και Microsoft) αντιπροσώπευαν το 67% των παγκόσμιων εσόδων από υπηρεσίες υποδομής cloud το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Μέχρι το 2022, το μερίδιο των παγκόσμιων δαπανών για ψηφιακή διαφήμιση από πέντε μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες – Alibaba, Amazon, Facebook, Google και Tencent – αναμένεται να ξεπεράσει το 73%, από 50% το 2015.

Απαιτείται νέα προσέγγιση παγκόσμιας διακυβέρνησης δεδομένων

Καθώς οι διασυνοριακές ροές δεδομένων γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην ψηφιακή οικονομία, η UNCTAD ζήτησε μια νέα προσέγγιση για τη σωστή ρύθμισή τους σε διεθνές επίπεδο.

Επί του παρόντος, οι οντότητες που μπορούν να εξαγάγουν ή να συλλέξουν δεδομένα βρίσκονται σε προνομιακή θέση για να προσαρμόσουν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής.

«Απαιτείται ένα νέο διεθνές σύστημα για τη ρύθμιση των ροών δεδομένων, έτσι ώστε τα σχετικά οφέλη να μπορούν να κατανέμονται πιο δίκαια», δήλωσε ο Sirimanne.

Είπε ότι ο κόσμος πρέπει να δώσει επαρκή προσοχή στις τρέχουσες ανισότητες που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια ψηφιακή οικονομία όχι μόνο μεταξύ χωρών, αλλά και μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων.

Ο Torbjörn Fredriksson, ο οποίος ηγείται του κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακής οικονομίας της UNCTAD, λέει ότι «η έλλειψη κατάλληλων συνόλων δεξιοτήτων στις κυβερνήσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή εκπροσώπηση της τεχνικής και αναλυτικής εμπειρογνωμοσύνης στις διαδικασίες ανάπτυξης νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία