Focus στην οικονομία – στην πραγματική οικονομία- πέραν από τους δείκτες επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με την ευκαιρία και του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022. Η προτεραιότητα θα δοθεί στη ανάδειξη των αποτελεσμάτων που έχουν οι επενδύσεις στις ζωές των πολιτών – νέες δουλειές και δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.

 Η «Πίτα» των ΑΠΕ

Με την ευκαιρία της σύμπραξης της ΔΕΗ και του Γερμανικού ομίλου RWE να μεταφέρουμε εδώ μια εκτίμηση για τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (ήλιος και αέρας) της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και προβλέπει ότι το 70 % της πίτας θα αφορά την ήλιο δηλαδή τα φωτοβολταϊκά (από τα κλασσικά έως και τα πλωτά σε τεχνητές λίμνες). Το υπόλοιπο ποσοστό – το 30 %- θα αφορά τα αιολικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένων και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έρχονται και θα κάνουν την διαφορά σε πολλά επίπεδα.

Το Υδρογόνο

Η RWE είναι μια από τις πιο ισχυρές ενεργειακές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα σε projects στο νέο πεδίο του πράσινου υδρογόνου. Με το υδρογόνο, όμως, ασχολείται και θα ασχοληθεί ακόμη περισσότερο και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Μόνο που οι Γερμανοί δεν θα είναι ένας από τους πιθανούς εταίρους μιας μελλοντικής συνεργασίας. Και αυτό γιατί η διευθυντική ομάδα της θυγατρικής της ΔΕΗ έχει κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς.

Το 16 %

Το ΤΑΙΠΕΔ θα βάλει στα ταμεία της το τίμημα των 88 εκατομμυρίων ευρώ για το 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.. Εκτός από το τίμημα των 88 εκατομμυρίων ευρώ «εισήλθαν» και οι δεδουλευμένοι τόκοι (11,87 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ που έχει σχέση με τις υποχρεώσεις του επενδυτικού προγράμματος.

Το 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. κατέληξε στην COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Υπενθυμίζεται, ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε. και της κύρωσής της από τη Βουλή. Αντίστοιχα, το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co., Limited υπέγραψαν την τροποποιημένη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών  και την Συμφωνία Μετόχων.

Η Επόμενη Μέρα: Yψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας με αφορμή την ολοκλήρωση της πώλησης και του εναπομείναντος  16% ήταν σαφής:  «Δύσκολα οι Κινέζοι στο εξής θα μας αρνηθούν κάτι που θα τους ζητήσουμε». Το θέμα είναι, τι θα τους ζητήσουμε…

Η Συμφωνία

43 δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών περιλαμβάνονται στη Προγραμματική Συμφωνία  υπέγραψαν χτες το πρωί ο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.  Στην όλη προσπάθεια καταλυτικός ήταν ο ρόλος του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Τρεις από αυτές τις δράσεις χαρακτηρίζονται ως τομές οι οποίες αναβαθμίζουν δομικά τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι δράσεις αυτές αφορούν : Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία, στο Port Community System, δηλαδή σε ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στα Λιμάνια και τη συνολική ψηφιοποίηση των αρχείων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Συνεπής Επενδυτής

Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται ξανά στην Αθήνα ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa και αυτό για να μην σπάσει το έθιμο των 6μηνιαίων επισκέψεων του. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει αρκετά το project στα «Αστέρια» της Γλυφάδας.

 Η Σύνοδος

Για το διήμερο 19/20 Οκτωβρίου έχει ορισθεί φέτος η κοινή φθινοπωρινή σύνοδος του IMF και της World Bank και η Αθήνα διαμορφώνει καταλλήλως το καλεντάρι, ώστε να εξασφαλιστεί η «υψηλότερη» δυνατή εκπροσώπηση.

Η Λεπτομέρεια: Η σύνοδος θα γίνει υπό τη βαριά σκιά του σκανδάλου της παράτυπης χρηματοδότησης του IMF από κινεζικά κονδύλια. Με αντάλλαγμα καλύτερες προβλέψεις για την κινεζική οικονομία. Η γενική διευθύντρια του IMF Kristalina Georgieva, πιέζεται να παραιτηθεί.

Η Έκδοση

Στον ΟΔΔΗΧ δεν αποκλείουν μια ακόμα «καλή» ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Λογικό. Με την τόση και τέτοια ρευστότητα στη διεθνή οικονομία, πότε θα ξαναβρεθεί ευκαιρία για τόσο πολύ και τόσο φθηνό χρήμα στην αγορά;

 Η Σούδα

Η προοπτική κατασκευής και δεύτερου ναύσταθμου στην Σούδα, δεν έχει «κλειδώσει». Για έναν λόγο: Την σημαντική οικονομική δαπάνη που συνεπάγεται. Το Πεντάγωνο, αποδεδειγμένα, δεν έχει στη διάθεση του, τον προϋπολογισμό για το δύσκολο έτσι και αλλιώς project. Συνεπώς, αν δεν βάλουν «το χέρι στην τσέπη» οι υπεύθυνοι της Ουάσιγκτον, το σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί.

Πάντως, έχει εγκριθεί η αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα κι από αμερικανικά drones. Αυτά που θα πήγαιναν στην Σκύρο, αλλά τελικά φαίνεται ότι άλλαξαν πορεία…

Ο Διαγωνισμός: Στις 15 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου. Εκεί όπου βρίσκονταν η παλιά αμερικανική βάση στην Κρήτη. Για το project του ΤΑΙΠΕΔ δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Έχει χαρακτηρισθεί «μικρό Ελληνικό» κι έτσι είναι. Όποιος πάρει τα 345 προνομιακά παραθαλάσσια στρέμματα θα πάρει και το πάνω χέρι στην ανατολική Μεσόγειο, από τουριστικής πλευράς.

 Στη Βουλή

Στα έδρανα της Βουλής κατά μία έννοια κάθισαν εκπρόσωποι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλία του προέδρου της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη. Πρόκειται, για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μπάλα (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης) που είναι ιδρυτής και CEO , της εταιρίας τεχνοβλαστού QCELL και ο Δρ. Δημήτριος Κουτσιούλης,  CEO της εταιρίας EnzyQuest. Οι δύο ομιλητές ανέδειξαν τους παράγοντες επιτυχίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή τους. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ταραντίλης, επεσήμανε ότι η παρουσία και δράση επιτυχημένων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-up και spin-off) δημιουργεί ένα όραμα στους Έλληνες ερευνητές και ερευνήτριες, το οποίο αφενός καλλιεργεί το αίσθημα ότι η επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι εφικτή, και επιπλέον, κινητοποιεί και ενθαρρύνει τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της επιτυχίας και να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες στην πορεία από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την επιχειρηματική αξιοποίησή της.

Η Προοπτική

4 βασικοί λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία μιας ισχυρής και μακράς αναπτυξιακής πορείας ανέφερε ο  διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην εκδήλωση για τα Growth Awards 2021.

Οι λόγοι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank είναι:

–      Ολοι οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες που υπογραμμίζουν το κλίμα καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης..

–      Τα αποτελέσματα από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

–      Η αφθονία διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδότησης που αναζητούν βιώσιμα επενδυτικά έργα.

–      Οι δυναμικές, καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της τράπεζας μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα σημείο ορόσημο, γιατί δεν περιμένουμε απλώς τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή φάση, κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και διαρκών υποτροπών. Περιμένουμε τους υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας που έχει δει η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 – και μάλιστα σταθερούς και διατηρήσιμους για πολλά, συνεχή έτη. Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση δεν αποτελεί απλώς έκφραση των επιθυμιών μας. Στηρίζεται σε αριθμητικά δεδομένα και στέρεη ανάλυσή τους».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories