Για να γνωρίζετε, επιγραμμική παροχή υπηρεσιών παραγγελιοληψίας σημαίνει σε απλά ελληνικά, e-commerce.

Η Έλευση

Τελικά, ο Νίκος Ιωάννου, ο ιδρυτής του Delivery.gr που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις φοιτητικές γειτονιές της Πάτρας, δεν πρόλαβε να συναντηθεί με τον Niklas Östberg, Co-Founder & CEO της Delivery Hero προκειμένου να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους… Και αυτό γιατί ο Νίκος που έφαγε το delivery με το κουτάλι ή αν προτιμάτε, με τα χιλιόμετρα των διαδρομών της διανομής πώλησε το εναπομείναν ποσοστό μετοχών του στον όμιλο Μούχαλη. Το 25 % πωλήθηκε λίγο πριν καταφθάσει για τα καλά στην Ελλάδα ο δαιμόνιος Niklas αυτοπροσώπως. Ούτε efood, ούτε τίποτα. Η εταιρεία της καρδιάς του η Delivery Hero, η startup που κατάφερε να μπει με το σπαθί της στον ισχυρό δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, εξαγόρασε εταιρείες του Ομίλου Μούχαλη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Delivery.gr IKE και e-table κρατήσεις εστιατορίων μέσω διαδικτύου μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Η Επόμενη Μέρα: Το τι θα κάνει το μεγάλο αφεντικό με τις συμμετοχές και τις επενδύσεις του στην ελληνική αγορά δεν το γνωρίζω αλλά ένα είναι σίγουρο: Δίπλα στο efood, πολύ πιθανόν και απέναντι του, βρίσκονται πλέον και το delivery.gr και το e-table. Με άλλα λόγια, το efood που συσσώρευσε πονοκεφάλους στην ηγεσία του Delivery Hero δεν θα είναι μόνο του στην ελληνική αγορά και τα περιθώρια των κινήσεων του μετά και το «κόκκινο ποτάμι» στους δρόμους της Αθήνας θα είναι εξ αντικειμένου περιορισμένα.

Η Ιστορία: Για την ιστορία του πράγματος, τον Ιούλιο του 2019 η εταιρεία Μούχαλης Α.Ε εξαγόρασε το 60,80% της εταιρείας Delivery.gr ΙΚΕ η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρονικής παραγγελίας σε σημεία εστίασης μέσω της χρήσης καινοτόμων τηλεφωνικών και on line υπηρεσιών, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την ολοκλήρωση της οποίας απέκτησε το 75% της Delivery.gr IKE. Πρόσφατα, η Μούχαλης Α.Ε εξαγόρασε και το ποσοστό του ιδρυτή Νίκου Ιωάννου, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο τον οποίο και παρέδωσε εις χείρας του Delivery Hero.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού: Η εξαγορά εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero έγινε γνωστή από πληρωμένη αγγελία σε αθηναϊκή πρωινή εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, η Delivery Hero SE γνωστοποίησε , με δημόσια ανακοίνωση της, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τη συμφωνία αγοροπωλησίας εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη, των οποίων θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΠΟΤΑ ΨΙΛΙΚΑ ΑΕ, την ΙΝΚΑΤ ΑΕ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ συν τις Delivery.gr και e-table.

Στη δημόσια ανακοίνωση διαβάζω: «Η Delivery Hero SE, μητρική του πολυεθνικού Ομίλου Delivery Hero, δραστηριοποιείται στον κλάδο της επιγραμμικής παροχής υπηρεσιών παραγγελιοληψίας (e-commerce). Οι εξαγοραζόμενες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της χονδρικής και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, καθώς και στον κλάδο του e-commerce.

Η Είσοδος

Προηγήθηκε μια έξυπνη τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στο όνομα της εταιρίας. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, η αμερικανική startup, με την επωνυμία About you, έκανε την είσοδο της στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές, διεθνώς, στο κομμάτι του e-commerce. Αποφάσισε (κι αυτή) ότι ήρθε η ώρα να κάνει το «ελληνικό» βήμα της.

Η Επάνοδος

Μετά από ένα διάλειμμα, που διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια, η Deutsche Bank επανακάμπτει στην ελληνική αγορά. Ανοίγει και πάλι γραφείο για δραστηριότητες εστιασμένες στο investment banking στην Αθήνα – ένδειξη κι αυτή του αυξημένου αριθμού των deals που γίνονται, αλλά κι αυτών που κυοφορούνται. Πάντως, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον χώρο των αναδοχών των εκδόσεων σχεδόν μονοπωλεί η Goldman Sachs. Προφανώς, η Deutsche Bank επέλεξαν να επανέλθουν προκειμένου να διεκδικήσουν το μερίδιο που θεωρεί ότι της ανήκει. Το αν θα μείνει στις προσδοκίες ή θα προχωρήσει και σε επιδόσεις άγνωστο…

Οι Διερευνητικές

Ξεκίνησε στην Άγκυρα ο νέος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Μην περιμένετε κάποια ιδιαίτερη πρόοδο. Περισσότερη αξία για την ελληνική πλευρά είχε η έκπληξη που – κι αυτή τη φορά – μας επεφύλασσαν οι Τούρκοι, παρά οτιδήποτε άλλο.

Ο Σύμβουλος

Ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, στενός συνεργάτης του πρώην κεντροδεξιού πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεχίζει να αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδα του κεντροαριστερού χώρου, πολιτικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επίμονη αρθρογραφία του λειτουργεί, έστω και έμμεσα, επιβεβαιωτικά των φημών που τον θέλουν να είναι και άτυπος σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Αλλά, αυτές οι φήμες εξοργίζουν όσο δεν φαντάζεστε την αριστερή τάση της κομματικής Κουμουνδούρου.

Η Πρεσβεία

Ακούγεται, πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ενημέρωσε ποτέ την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για την απόφαση του να προχωρήσει στην παραγγελία των φρεγατών του πολεμικού ναυτικού από τους Γάλλους. Κι ότι αντιθέτως, η οποία ανταλλαγή πληροφοριών έγινε απευθείας με την Ουάσιγκτον. Απ’ όπου άναψε και το κατ’ αρχήν πράσινο φως για το deal.

Η Τοποθεσία

Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής αναζητά χώρο για να «σηκώσει» ξενοδοχειακή μονάδα η Accor. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πηγές από τον τουριστικό κλάδο, που γνωρίζουν την διαδικασία αναζήτησης, που έχουν ξεκινήσει οι Γάλλοι. Για κάποιον λόγο, η περιοχή αποτελεί εδώ και χρόνια προνομιακό προορισμό Γάλλων τουριστών. Και κατ’ επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων που εκμεταλλεύονται Γαλλικές αλυσίδες.

Investor Day

«Υπολογίζεται ότι από τις δραστηριότητες του Ομίλου θα παράγονται από το 2025 και μετά ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως». Μεγέθη και δεδομένα που διαμορφώνουν την μεγάλη εικόνα για την εισηγμένη εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο της τα επόμενα χρόνια, τα χρόνια που θα ακολουθήσουν την φάση της Ανάκαμψης & της Ανθεκτικότητας. Και αυτά τα μεγέθη και αυτά τα δεδομένα έχουν να κάνουν σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε και στη σχετική παρουσίαση στο Investor Day του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι Επενδύσεις: Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «- Οι σημαντικές θετικές εξελίξεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες με τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, παραχωρήσεων, συμμετοχών και νέων έργων του Ομίλου σε όλους τους κλάδους θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι από τις δραστηριότητες του Ομίλου θα παράγονται από το 2025 και μετά ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

– Οι ανωτέρω ροές θα χρηματοδοτούν τα ίδια κεφάλαια στις νέες επενδύσεις, την αποπληρωμή του εταιρικού δανεισμού και την ανταμοιβή προς τους μετόχους.

– Ο Όμιλος προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δις ευρώ».

Οι Παραχωρήσεις: Η διοίκηση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιστεύει ότι «η ανάληψη της Εγνατίας Οδού αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο με πολλαπλά οφέλη», την ίδια στιγμή που διαμορφώνεται στον τομέα των παραχωρήσεων ένα «ιδιαιτέρως αξιόλογο – ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – χαρτοφυλάκιο (Εγνατία Οδός, IRC – Ελληνικό, Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ.)». Επιπλέον, «το IRC στο Ελληνικό προχωρά οριστικά κι αμετάκλητα και μάλιστα με ευνοϊκότερους για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όρους», ενώ πολύ σύντομα θα ξέρουμε λεπτομέρειες για την επένδυση.

Η Ενέργεια: Στον όμιλο η παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας αλλά και τα έργα κυκλικής οικονομίας καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας το οποίο και θα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: Το επενδυτικό μας πρόγραμμα συνεχίζεται εντατικά και παραμένει ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 3.000 MW την προσεχή πενταετία. Ήδη, όμως, δρομολογούνται οι νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν έτι περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ στο μέλλον, με νέα αιολικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες αποθήκευσης και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί και στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων έχοντας αναλάβει ήδη σημαντικά έργα (ΣΔΙΤ Ηπείρου και Πελοποννήσου) κι έχοντας διαμορφώσει μία ισχυρή στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ για τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories