«Οι αγορές εκτιμούν ότι λόγω της αύξησης των τιμών και των προβλημάτων στην προσφορά, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποια επίπτωση στους ρυθμούς της οικονομικής μεγέθυνσης», τόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης.

«Αλλά μένει να το δούμε γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες αβέβαιοι, ακόμα και ο χειμώνας που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας. Άρα, εάν έχουμε αυξήσεις τιμών μεγαλύτερες από αυτές που περιμένουμε, η υποχώρηση του ΑΕΠ θα αντικατοπτρίζει αυτή την αύξηση του κόστους», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας πως αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

«Παρακολουθούμε τη συνεχή υποχώρηση των προβλέψεων σχετικά με το ΑΕΠ των ΗΠΑ ή της Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, το ζήτημα είναι ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πληθωρισμό κόστους, όχι ζήτησης, ο οποίος είναι εισαγόμενος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν πόροι για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να μην καμφθεί το ΑΕΠ, αυτό που περιμένουμε να αυξηθεί πολύ για να αποζημιωθούμε για την περσινή χρονιά», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να βρεθούν είτε από δανεισμό, είτε από τους φορολογούμενους. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση για τον πληθωρισμό, λέγοντας πως «είμαστε ακόμη στην αρχή» και μένει να δούμε το πώς θα περάσουν οι αυξήσεις στην ενέργεια στις τιμές των αγαθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες