Την ενεργοποίηση του «Σχεδίου Β» για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας ζητούν όλο και πιο πιεστικά από την κυβέρνηση ηγετικά στελέχη του υγειονομικού κλάδου προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας (NHS) την χειμερινή περίοδο.

«Έφτασε η στιγμή η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Σχέδιο Β χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς χωρίς προληπτική δράση ρισκάρουμε να καταρρεύσουμε την περίοδο του χειμώνα» έγραψε χαρακτηριστικά σε επιστολή του ο Μάθιου Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της NHS Confederation, που εκπροσωπεί σειρά οργανισμών στον ευρύτερο υγειονομικό κλάδο. «Το σύστημα υγείας προετοιμάζεται για έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα στην ιστορία» του σχολίασε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να μην χάνει χρόνο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

Ανάλογη θέση έχουν πάρει τις προηγούμενες ημέρες και άλλα στελέχη του συστήματος υγείας και επιστήμονες, κάνοντας λόγο όχι απλά για Σχέδιο Β, αλλά για Σχέδιο Γ, καθώς όλα τα μέχρι τώρα σχέδια έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά. Ζητούν «εδώ και τώρα» επαναφορά του υποχρεωτικού καθεστώτος της χρήσης μάσκας, διαβατήρια εμβολιασμών και ενίσχυση της τηλεργασίας. Στη Βρετανία οι τελευταίοι περιορισμοί αποσύρθηκαν στα μέσα Ιουλίου, με αποτέλεσμα ακόμη και βασικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων είναι προαιρετικοί, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ακόμη και στους κλειστούς χώρους.

Το θλιβερό αποτέλεσμα της χαλάρωσης αυτής φαίνεται στα νούμερα. Χθες η χώρα κατέγραψε 223 νεκρούς (28 ημέρες μετά από θετικό τεστ κορωνοϊού), που είναι το υψηλότερο νούμερο από τις 9 Μαρτίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 138.852, που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Την ίδια ώρα τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται στα 50.000, κάτι που επίσης κατατάσσει τη Βρετανία ανάμεσα στις χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μόλυνσης παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απορρίπτει κάθε συζήτηση για μέτρα. Και μάλιστα ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Κβάσι Κβαρτένγκ, σε σημερινές δηλώσεις του, κατέκρινε όσους μιλούν για επιπλέον περιορισμούς στα ταξίδια ή και για lockdown το χειμώνα ισχυριζόμενος πως τέτοιου είδους συζητήσεις δεν… βοηθούν, ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο νέας καθολικής καραντίνας. Η κυβέρνηση ελπίζει πως οι ενισχυτικές δόσεις θα οδηγήσουν σταδιακά σε βελτίωση της κατάστασης και αποσυμφόρηση του NHS.

Μέχρι χθες πάνω από 3,8 εκατ. άτομα, ηλικίας άνω των 50 ετών ή από ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, είχαν λάβει ενισχυτική δόση. Οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις υπολογίζονται στα 45,4 εκατ.

Το πρόβλημα για το σύστημα υγείας, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, είναι πως πέρα από τον κορωνοϊό έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τη νοσηλεία και περίθαλψη έτερων ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό πως η λίστα αναμονής για μη κρίσιμες επεμβάσεις αριθμεί περίπου 6 εκατ. πολίτες, που είναι μακράν το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της καταγραφής της λίστας, το 2007.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα