Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1881, όταν ήρθε στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών, ο Ισπανός Πάμπλο Πικάσο.

Στις 29 Ιουνίου του 1965, «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τα μυστικά της μακροζωίας του.

«ΤΑ ΝΕΑ», 29.6.1965, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Δεν είμαι 84 ετών. Είμαι, απλούστατα, τέσσερις φορές είκοσι».

«Αυτά τα λόγια είπε πριν από λίγες ημέρες, σε μία συνέντευξή του, ο διάσημο ζωγράφος Πάμπλο Πικασό, ο οποίος, παρά τη μεγάλη ηλικία του, εξακολουθεί ακόμη και τώρα να εργάζεται σαν να είναι νέος.

»Για τους γιατρούς, ο Πάμπλο Πικασό είναι επίσης ένα φαινόμενο, όπως είναι καλλιτεχνικό φαινόμενο για τους τεχνοκρίτες η διαρκής ανανέωσή του και η δημιουργική του μανία.

Ακούραστη δημιουργία

»Τα πρώτα έργα του ο Πάμπλο Πικασό τα παρουσίασε πολύ νέος, το 1895. Έχει δηλαδή, δημιουργική παραγωγή 75 χρονών. Πρόκειται για ένα ρεκόρ άνευ προηγουμένου στην ιστορία των καλλιτεχνών.

»Ο Πικασό δουλεύει ακούραστα. Έχει κάνει έως τώρα 50.000 σχέδια, 1000 γλυπτά έργα, 500 γκραβούρες, 2000 αντικείμενα με πηλό και 10.000 ζωγραφικά έργα. (…) Και δεν είναι μόνο η προσότητα, αλλά και η υψηλή ποιότητα των έργων του.

«ΤΑ ΝΕΑ», 29.6.1965, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Στη βίλα του Πικάσο

»Μένει τώρα σε μία βίλλα, που αγόρασε από τον Γκίνες, τον βασιλέα της μπύρας. Βρίσκεται πάνω σε έναν γραφικό λόφο και έχει 20 δωμάτια. Μένει εκεί με τη γυναίκα του Ζακελίν και την κόρη της Κατερίνα.

»Η μεγάλη αυτή βίλλα καλύπτεται με τα έργα του. Τα δωμάτια είναι ουσιαστικά ατελιέ. Δεν ξεχωρίζει, παρά μόνο η κουζίνα. Και μέσα σ’ αυτά τα δωμάτια – ατελιέ, ο Πικασό εργάζεται ως αργά την νύχτα.

(…)

»Παντρεύθηκε δύο φορές, αλλά η ερωτική ζωή του είναι πολύ πλούσια. Υπήρξε εποχή που οι έρωτές του ήσαν αλλεπάλληλοι και δοκίμασε ευτυχισμένες στιγμές, αλλά  και απογοητεύσεις.

»Το 1961 παντρεύθηκε μυστικά τη Ζακελίν Ροκ, μια νέα, αθλητική γυναίκα, μελαχροινή, με γλυκό πρόσωπο.

Οι δεσποινίδες της Αβινιόν

»Ήταν 35 χρονών και εκείνος 80. Θα μπορούσε, δηλαδή, να τον είχε παππού. Ο Πάμπλο Πικασό εξακολουθεί να την αγαπά σαν ένας νέος ερωτευμένος μαζί της. Κάποτε, ο διάσημος καλλιτέχνης είπε:

“O έρωτας είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να υποφέρης”.

»Οι γιατροί που τον παρακολουθούν υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός του είναι φαινόμενο. Δεν υποφέρει από τίποτε. Τρώει πάντα με μεγάλη όρεξη, είναι ευδιάθετος, κοιμάται κανονικά.

“Έχει υγεία ταύρου”, είπε ένας γιατρός».

Μυστικό της μακροζωίας

Ο Πάμπλο Πικάσο έλεγε κάποτε τα ακόλουθα:

 Σαν καλλιτέχνης, ζω σύμφωνα με τον δικό μου ρυθμό ζωής. Τρώγω, όταν πεινώ, κοιμάμαι όταν νυστάζω, σηκώνομαι όποτε θέλω.

Η τροφή μου είναι απλή. Δεν πίνω ποτέ αλκοόλ, καπνίζω ένα πακέττο τσιγάρα την ημέρα, κάνω μασάζ στο σώμα μου, συμβουλεύομαι τακτικά τον γιατρό μου και κοιμάμαι δέκα έως δώδεκα ώρες. Αποφεύγω κάθε τι που μου είναι δυσάρεστο.

Ζω πάντα με το παρόν και καταστρώνω σχέδια για την αύριο».

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε το 1973, σε ηλικία 92 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι