Η αποχαλκοποίηση – η αντικατάσταση, δηλαδή, του χαλκού που σήμερα καλύπτει το λεγόμενο «τελευταίο μίλι» (last mile) από την καμπίνα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση, με οπτικές ίνες ώστε να απολαμβάνουν και οι συνδρομητές υπερυψηλές ταχύτητες αλλά και τα «έξυπνα» κτήρια θα είναι στην ημερήσια διάταξη των επομένων μηνών με φόντο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το μεγάλο ΣΔΙΤ με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές – τους ομίλους του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Οι Πρίγκιπες

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud αλλά και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa πέραν των αναβαθμισμένων διακρατικών σχέσεων καταδεικνύουν και τη διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδος ως ενός ελκυστικού προορισμού επενδύσεων. Και επενδύσεις σε τρεις κρίσιμους τομείς: Ενέργεια, Τουρισμός και Άμυνα.

Το Ηλεκτρικό Καλώδιο και το Υδρογόνο

Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας συγκράτησα τα εξής: «Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, φυσικά, μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά».

Η Ασφάλεια: Αλλά, το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης αλλά και η «πύλη» προς την ευρωπαϊκή ήπειρο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο δεν απαιτούν μόνο στέρεες οικονομικές και επιχειρηματικές συμμαχίες αλλά και σημαντική ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και του Αιγαίου. Και όποιoς κατάλαβε, κερδισμένος θα βγει.

 Οι Γούρνες

Το άκουσα, ρώτησα, έμαθα και δεν το πίστευα στα αυτιά μου… Τι άκουσα; Μια ιστορία από την Κρήτη. Από το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΕΤΑΔ δηλαδή ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του δημοσίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ανάκληση  παλαιότερης παραχώρησης 55 στρεμμάτων στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε..  Ο λόγος; Απλός αλλά σοβαρός: Από το 2006 έως το 2020 στο Ελληνικό Δημόσιο από την όποια «αξιοποίηση» υπήρξε έβαλε στα ταμεία του το «υπέρογκο» ποσό (σύμφωνα με τον διαχειριστή του ακινήτου) των 7.215 ευρώ, ήτοι 40 ευρώ το μήνα σε 55 στρέμματα!

Οι Νέες Επιλογές: Θυμήθηκα την ιστορία διαβάζοντας τα όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός στη διάρκεια της φετινής PRODEXPO 2021. «Αλλάζουμε πρόσωπο και γυρίζουμε σελίδα στην αξιοποίηση των ακινήτων μας με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά», επεσήμανε, ενώ στη συνέχεια της παρέμβασης του τόνισε ότι «στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στο πλαίσιο αυτό ακούμε την άποψη της αγοράς, όπως πράξαμε στην περίπτωση του TAE KWON DO και σειράς άλλων ακινήτων και επενδύουμε στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας».

Οι Επενδύσεις: Ο επικεφαλής του management team της ΕΤΑΔ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εταιρεία πλέον επενδύει σημαντικά ποσά στα ακίνητα της, όπως μεταξύ άλλων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στο Τουριστικό Περίπτερο Αρβανιτιάς και στο εμβληματικό τοπόσημο των ανθοπωλείων της Βουλής, αναφέροντας ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε την Διοίκηση της Εταιρείας τον Νοέμβριο του 2019 η Εταιρεία επένδυε 50 ευρώ σε ετήσια βάση στο κάθε της ακίνητο!

Τα Δεδομένα: Αλλά, ας πάμε και στα δεδομένα: Aπό το σύνολο των 77.569 τίτλων του χαρτοφυλακίου της, τα 28.500 ακίνητά της εταιρείας είναι καταπατημένα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της πολύχρονης καταπάτησης του Τουριστικού Περιπτέρου στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, «όπου μετά από 20 χρόνια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος η ΕΤΑΔ «κατάφερε να ανακτήσει την κυριότητα του ακινήτου της».

Το Ταμείο Ανάκαμψης: Ενδιαφέρον έχει, όμως, και η αναφορά Βλαστού στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Στόχος μας ως ΕΤΑΔ είναι να εντάξουμε και εμείς έργα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, έτσι ώστε να εισέλθουμε δυναμικά στη νέα εποχή», τόνισε ενώ συμπλήρωσε: «Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε αστικές αναπλάσεις μεγάλων περιοχών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στο Ναύπλιο, ενώ θα εντάξουμε και μια σειρά από έργα στις εμβληματικές Επιχειρηματικές Μονάδες, όπως είναι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου τη φετινή χρονιά επιθυμούμε να λειτουργήσουμε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».

Τέλος, ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών τόνισε ότι ο τομέας της ακίνητης περιουσίας εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημαντικός πόλος που έλκει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, απόρροια της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ερωτώμενος για την νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Από το Ριάντ

Και άλλη μία είδηση από το Ριάντ. Μια είδηση που αφορά τα πλωτά αιολικά πάρκα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καταβάλλουμε, επίσης, σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε το σχετικό νομοθετικό κείμενο έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030. Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ από το παρελθόν, ο ΕΦΚΑ στο real estate, τα «πάρκα» στις ελληνικές θάλασσες και το 1,5 δις ευρώ για δάνεια από τις τράπεζες…
Inside Stories |

Το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ από το παρελθόν, ο ΕΦΚΑ στο real estate, τα «πάρκα» στις ελληνικές θάλασσες και το 1,5 δις ευρώ για δάνεια από τις τράπεζες…

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να συγκροτηθεί μια νέα Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ είναι μια καλή αρχή για να λειτουργήσει ο ασφαλιστικός οργανισμός ως θεσμικός εταίρος σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά με κανόνες, διαφάνεια και εποπτεία.

Οι επενδύσεις που φέρνουν τα δάνεια της EBRD, οι άγνωστες λεπτομέρειες των λιμενικών τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα του 2021 και η δύναμη της διαφορετικής σκέψης
Inside Stories |

Οι επενδύσεις που φέρνουν τα δάνεια της EBRD, οι άγνωστες λεπτομέρειες των λιμενικών τουριστικών υποδομών και η δύναμη της διαφορετικής σκέψης

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα Δυτικά Βαλκάνια». Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του 2022.

Το real estate σε νέες περιπέτειες, η διαστημική βιομηχανία προσγειώνεται στο ΑΠΘ και το καλώδιο της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης φθάνει στη Πάχη Μεγάρων
Inside Stories |

Το real estate σε νέες περιπέτειες, η διαστημική βιομηχανία προσγειώνεται στο ΑΠΘ και το καλώδιο της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης φθάνει στη Πάχη Μεγάρων

Το βρετανικό περιοδικό The Economist στο τελευταίο τεύχος του αφιέρωσε το cover story του στα VCs που έρχονται να χρηματοδοτήσουν ακόμη και τις πιο τρελές ιδέες από startups αναλαμβάνοντας το υψηλό ρίσκο της επιλογής τους.

Η επόμενη κίνηση της Prodea, τα δάνεια της ETEπ για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, το e-Auction για τον πλειοδότη στις Γούρνες και ο μονοψήφιος δείκτης της Eurobank
Inside Stories |

Η επόμενη κίνηση της Prodea, τα δάνεια της ETEπ για μεγάλες επενδύσεις, το e-Auction για τις Γούρνες και ο μονοψήφιος δείκτης της Eurobank

Η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών προετοιμάζεται να κάνει μια κίνηση που θα συζητηθεί καθώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 θα προχωρήσει σε πώληση πακέτου μετοχών σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Ανοίγουν οι προσφορές για τις Γούρνες και έρχονται υπογραφές για την πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στους Ιταλούς
Inside Stories |

Ανοίγουν οι προσφορές για τις Γούρνες και έρχονται υπογραφές για την πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στους Ιταλούς

Tην είσοδο 14 νέων εταιριών στον Δείκτη 'ATHEX ESG INDEX' προανήγγειλε μιλώντας στο CEO Initiative 2021, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Οι επωφελούμενοι από τις ανακοινώσεις των μέτρων Μητσοτάκη και οι υπολογισμοί για το κόστος αλλά και… ιστορίες με ΑΠΕ στα Άγραφα
Inside Stories |

Οι επωφελούμενοι από τις ανακοινώσεις των μέτρων Μητσοτάκη και οι υπολογισμοί για το κόστος αλλά και …ιστορίες με ΑΠΕ στα Άγραφα

Το ποσοστό του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) (άμεσα και έμμεσα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) στη ΔΕΗ διαμορφώθηκε πλέον σε 34,12%. Κατά συνέπεια, σε αυτό το ποσοστό φθάνει ο έλεγχος του Δημοσίου στην εισηγμένη εταιρεία.