Εν συντομία…

Ένα Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ETF) που σορτάρει την τιμή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) Bitcoin, ενδέχεται να είναι σύντομα διαθέσιμο στη Wall Street.

Η Direxion Shares ETF Trust, μια εταιρεία έκδοσης ETF, υπέβαλε προχθές (26/10/21) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αίτηση για την έγκριση ενός προϊόντος που στοιχηματίζει στην πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος Bitcoin. Για τον λόγο αυτό, έχει λάβει την ονομασία Bitcoin «Bear ETF».

BTC Futures ETF

Το παράγωγο προϊόν δεν θα επενδύει άμεσα στο Bitcoin. Αντιθέτως, θα επιδιώξει να παράσχει κεφαλαιακή ανατίμηση, κυρίως μέσω ενεργής διαχείρισης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin (Bitcoin futures contracts).

Αναφορικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι χρηματοοικονομικές συμβάσεις, η αξία των οποίων εξαρτάται ή προέρχεται από το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο αναφοράς. Στην περίπτωση των Bitcoin Futures, το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο αναφοράς είναι το Bitcoin.

Η κατάθεση της Επιτροπής προειδοποίησε πως το Bitcoin και τα Bitcoin Futures είναι πιο ασταθή, εν συγκρίσει με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο απώλειας ολόκληρης της επένδυσής τους.

Το πρώτο ETF των ΗΠΑ που σχετίζεται με το Bitcoin, το ETF Bitcoin Strategy της ProShares, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, υπό το σύμβολο ΒΙΤΟ. Το Futures ETF, ήταν εξαιρετικά δημοφιλές: πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την πρώτη του ημέρα, κάτι που σχεδόν έσπασε το ρεκόρ για ένα πρωτοεμφανιζόμενο ETF.

Bear ETF

Το Bear ETF της Direxion αποτελεί μία πρωτοποριακή ιδέα για τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θα ανταμείβονταν εάν η τιμή του Bitcoin πέσει. Σύμφωνα με τον αναλυτή ETF του Bloomberg, James Seyfarrt, ήταν θέμα χρόνου να υποβληθεί αίτηση για ένα τέτοιο ETF.

Ως προϊόν θα λειτουργεί ως εξής: Θα κάνει επαναφορά κάθε μέρα και θα αποδίδει ακριβώς το αντίθετο από το Bitcoin με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ουσιαστικά, εάν το Bitcoin ανέβει 5% σε μία ημέρα συναλλαγών, αυτό το ETF θα επιστρέψει -5%. Και αντίστροφα.

Υπάρχει ήδη στον Καναδά ένα ETF που σορτάρει την τιμή των futures του Bitcoin, το Betapro Inverse Bitcoin ETF, το οποίο ξεκίνησε να διαπραγματεύεται τον Απρίλιο στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Η Ευρώπη είναι επιλαχούσα, έχοντας κυκλοφορήσει παρόμοιο επενδυτικό εργαλείο, το Europe 21Shares Short Bitcoin (ETP) από πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα