Την ανάγκη αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων επεσήμανε, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος για το BBC, από το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας στους παγκόσμιους ηγέτες τη σημασία εύρεσης αποτελεσματικών απαντήσεων για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Γλασκόβη.

Μιλώντας για το BBC Radio 4 Thought for the Day, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στις προκλήσεις του κορωνοϊού, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών δυσκολιών και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι εν λόγω δυσκολίες με όραμα και δραστικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά: είτε μέσω του προστατευτισμού και της εκμετάλλευσης είτε αντιμετωπίζοντάς τα ως μία πραγματική ευκαιρία για αλλαγή.

Το εν λόγω μήνυμα, ήταν αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του ότι ο Πάπας θα απουσιάζει από τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα, προκαλώντας απογοήτευση στους διοργανωτές της που ήλπιζαν ότι η παρουσία του θα λειτουργούσε ως κίνητρο στη λήψη δραστικών αποφάσεων από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Oι δράσεις του Πάπα Φραγκίσκου για την κλιματική αλλαγή

Με την οικολογία να αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες του Πάπα Φραγκίσκου, ήδη από την αρχή της θητείας του, ο Ποντίφικας πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Μεταξύ των δράσεων του Πάπα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγονται και οι ενέργειές του, το 2015, να δημοσιεύσει εγκύκλιο, ή παπικό έγγραφο, με το όνομα Laudato Si’, το οποίο επικεντρώνεται στο εν λόγω ζήτημα. Στο κείμενο, με υπότιτλο On Care for Our Common Home, κατέκρινε την καταστροφή του περιβάλλοντος, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων και επεσήμανε ότι τα ανθρώπινα όντα είναι, κατά κύριο λόγο, υπαίτια για την καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η επιστολή αυτή, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP21), το 2015, θεωρήθηκε ότι επηρέασε σημαντικά τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν δράση και να καταλήξουν σε συμφωνία. Εντούτοις, με τις δεσμεύσεις αυτές να μην έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί (βλ. διατήρηση ανόδου θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου), ο Πάπας θεώρησε ότι η παρέμβαση του στο ζήτημα θα επιδράσει θετικά στη λήψη αποφάσεων και σήμερα.

Έκκληση για τη COP26

Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, ο Πάπας συγκέντρωσε, στο Βατικανό, σχεδόν 40 θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο, για να υπογράψουν κοινή έκκληση για τη φετινή διάσκεψη. Στην εν λόγω έκκληση τονίζουν την ανάγκη η φετινή COP26 να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τη βοήθεια που παρέχει στα φτωχότερα έθνη, ώστε να τα βοηθήσει στη μετάβασή τους στην καθαρή ενέργεια. Σε αντάλλαγμα, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν τους πιστούς τους για την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green