Έλαμψε διά της απουσίας του στην κρίσιμη κλιματική σύνοδο COP26 της Γλασκόβης ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ. Μάλιστα, το απογοητευτικό περιεχόμενο της γραπτής τοποθέτησης του προς τη σύνοδο ήρθε να επιβεβαιώσει όσους υποστήριζαν πως ο Κινέζος ηγέτης απέφυγε εσκεμμένα να μεταβεί στη Γλασκόβη για να μην εκτεθεί περαιτέρω η ανεπάρκεια του Πεκίνου σε στόχους και πρωτοβουλίες για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής.

Πραγματικά, ο Σι Ζινπίνγκ όχι μόνο δεν ταξίδεψε για την Σκοτία, αλλά σε αντίθεση με την σύνοδο του G20 στη Ρώμη, απαξίωσε ακόμη και να συμμετέχει μέσω κάποιου βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Η τοποθέτηση του περιορίστηκε σε ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο εξέδωσε ο κρατικός μιντιακός φορέας του CCTV και το οποίο περιλάμβανε μια γενικόλογη αναφορά στην κλιματική αλλαγή χωρίς καμία νέα δέσμευση από την πλευρά της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σι απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στους κλιματικούς στόχους της Κίνας, περιοριζόμενος μόνο στην ανάγκη να διατηρηθεί η συντονισμένη διεθνής αντίδραση απέναντι στο πρόβλημα και στην από κοινού ανάληψη δράσεων. Επίσης, κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την υποστήριξη των φτωχότερων κρατών.

«Οι αναπτυγμένες χώρες δεν πρέπει μόνο να κάνουν περισσότερα, αλλά θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες» ανέφερε η γραπτή ανακοίνωση του Κινέζου προέδρου. Αν και απέφευγε να διευκρινίζει σε ποια κατηγορία έβαζε ο ίδιος τη χώρα του και τελικά τι παραπάνω θα πράξει για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green