Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται η Νορβηγία αναφορικά με το μέλλον δύο μεγάλων αιολικών πάρκων που εντάσσονται στο μεγαλύτερο project αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Κι αυτό διότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την άδεια λειτουργίας τους κρίνοντας πως θέτουν σε κίνδυνο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των εκτροφέων ταράνδων της αυτόχθονης φυλής των Σάαμι.

Οι Σάαμι της παράκτιας περιοχής του Φόσεν ζητούν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την απομάκρυνση των ανεμογεννήτριων, επειδή ο θόρυβος και η θέα τους τρομάζει τους ταράνδους, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο τρόπος ζωής της φυλής και οι παραδόσεις τους.

Η προσφυγή τους στα δικαστήρια οδήγησε στη δικαίωση τους με το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει πως τα αιολικά πάρκα παραβιάζουν τα προστατευόμενα από τις διεθνείς συνθήκες πολιτιστικά τους δικαιώματα, επομένως ανέστειλε την άδεια λειτουργίας που είχαν τα πάρκα.

Για την ώρα οι 151 ανεμογεννήτριες των δύο πάρκων παραμένουν σε λειτουργία, καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύση. Το project που κόστισε περίπου 1,2 δισ. δολάρια περιλαμβάνει συνολικά έξι αιολικά πάρκα με συνολική δυνατότητα παραγωγής 1.057 MW και η δημιουργία του προχώρησε παρά και τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο ΟΗΕ κρίνοντας πως το έργο θα διατάρασσε τη ζωή των Σάαμι, το φυσικό τοπίο και τους ταράνδους.

H ενίσχυση των ΑΠΕ και δη, της αιολικής ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο στη στρατηγική που έχει δρομολογήσει η Νορβηγία για την πράσινη μετάβαση της, αντισταθμίζοντας το σημερινό της ρόλο ως μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου στην Ευρώπη.

«Η υπόθεση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη τόσο νομικά όσο και πολιτικά» σχολίασε η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Μάρτε Πέρσεν, μετά τη συνάντηση της νωρίτερα με τους δικηγόρους της φυλής των Σάαμι. Μάλιστα, η υπουργός θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή για να συναντηθεί με τους εκτροφείς ταράνδων προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην αποσυναρμολογηθούν οι ανεμογεννήτριες. Εξάλλου για το project δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια και για τη δημιουργία νέων δρόμων και την ανάπλαση της περιοχής.

Για την ώρα η φυλή αρνείται κάθε συμβιβασμό απαιτώντας την διάλυση των πάρκων, όπου έχουν επενδύσει δεκάδες εταιρείες τόσο από τη Νορβηγία όσο και από άλλες χώρες, όπως η γερμανική Stadtwerke Muenchen και η ελβετική BKW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης