Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν τις τελευταίες αποφάσεις της Federal Reserve, τις εκπλήξεις από την Tράπεζα της ΑγγλίαςΗ Τράπεζα της Αγγλίας εκπλήσσει τις αγορές – Αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και το πλήθος των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,4% υψηλότερα, με τον τεχνολογικό κλάδο να κερδίζει 1,4% και τον τραπεζικό να χάνει 2%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 7.279 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 16.029 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 6.987 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse έκλεισε με απώλειες που άγγιξαν το 5%, καθώς αν και ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες το τρίτο τρίμηνο, το πλήγμα από τις χρεώσεις για τη διευθέτηση των κατηγοριών για διαφθορά στη Μοζαμβίκη και από άλλα νομικά ζητήματα, ήταν μεγάλο.

Στον αντίποδα όμως, η γαλλική Societe Generale ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα το τρίτο τρίμηνο, με σημαντικά έσοδα από τις δραστηριότητες του επιχειρηματικού και επενδυτικού βραχίονα. Η μετοχή της σημείωσε κέρδη άνω του 3,4%.

Ψύχραιμη αντίδραση

Πάντως οι αγορές σήμερα έδειξαν να αντιδρούν ψύχραιμα στην έκπληξη που τους επιφύλαξε η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της σε ιστορικά υψηλά επιτόκια. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι η BοE θα γινόταν σήμερα η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αποφάσιζε να αυξήσει τα επιτόκια μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ψήφισε 7-2 για να διατηρήσει το τραπεζικό επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και 6-3 υπέρ της συνέχισης του υπάρχοντος προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την άλλη, η Fed έδωσε την Τετάρτη του πολυαναμενόμενο σήμα εκκίνησης του tapering, αρχής γενομένης εντός του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη ανακοίνωση η διαδικασία περιορισμού του ύψους 120 δισ. δολαρίων προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει «αργότερα μέσα στο μήνα». Μάλιστα, η διαδικασία της απομείωσης θα κυμανθεί στα 15 δισ. δολάρια το μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, άλμα της τάξης του 16% κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη και 16,2% και στην ΕΕ, διατηρώντας την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών στην οποία αποτυπώνονται οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και -με διαφορά- στην ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες