Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλείται από την COVID-19. Το γονίδιο γνωστό ως LZTFL1 φαίνεται να σταματά τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος από την σωστή καταπολέμηση του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που είχαν εντοπίσει περιοχές DNA στο χρωμόσωμα 3 που διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε ενήλικες κάτω των 65 ετών. Η ομάδα εξήγησε τώρα ποιο γονίδιο δημιουργούσε την αύξηση του κινδύνου και πώς.

«Ο γενετικός παράγοντας που βρήκαμε εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ βαριά μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό. Δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πνεύμονας ανταποκρίνεται στη μόλυνση είναι κρίσιμος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τζέιμς Ντέιβις, σε ανακοίνωση του.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι έξι στους δέκα ανθρώπους με καταγωγή από τη Νότια Ασία έφεραν αυτό το γονίδιο, σε σύγκριση με το 15 τοις εκατό των λευκών Ευρωπαίων και το 2 τοις εκατό των ανθρώπων με καταγωγή από την Αφρική και την Καραϊβική. Ο γενετικός παράγοντας μπορεί να εξηγήσει ορισμένες αποκλίσεις στα αποτελέσματα σχετικά με την υγεία μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων αλλά όχι όλων. Για παράδειγμα, οι μαύροι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από τους λευκούς συμπολίτες τους.

«Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι επίσης πιθανό να είναι σημαντικοί στη εξήγηση του γιατί ορισμένες κοινότητες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα άσχημα από την πανδημία COVID-19», πρόσθεσε ο καθηγητής Ντέιβις.

Ενώ ο παράγοντας κινδύνου είναι ανησυχητικός, η ομάδα δηλώνει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για την προστασία του καθενός και της υπόλοιπης κοινωνίας από τον ιό.

«Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική μας σύσταση, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό. Εφόσον το γενετικό σήμα επηρεάζει τον πνεύμονα και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, σημαίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος θα πρέπει να ακυρωθεί από το εμβόλιο», κατέληξε ο καθηγητής Davies.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News