Τη στήριξη 320 απολυμένων εργαζομένων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή της Αραγκόν στην Ισπανία, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας, με το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ, προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

To ποσό θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για τους Απολυμένους Εργαζομένους (ΕΤΠ) και στόχο έχει να βοηθήσει τους απολυμένους  να βρουν νέες θέσεις εργασίας μέσω περαιτέρω εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Τα μέτρα lockdown που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η έλλειψη ημιαγωγών ανάγκασαν τις εταιρείες αυτοκινήτων να διακόψουν ή να επιβραδύνουν σημαντικά την παραγωγή τους, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Renault: Μερική αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στην Ισπανία

Παρά την ευρεία και επιτυχή χρήση προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας, ορισμένοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Πώς θα αξιοποιηθούν

Τα κονδύλια του ΕΤΠ ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσουν τις αρχές της Αραγκόν να χρηματοδοτήσουν μέτρα που κυμαίνονται από τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την εξατομικευμένη υποστήριξη αναζήτησης εργασίας, έως την απόκτηση νέων ή πρόσθετων δεξιοτήτων, έως την παροχή συμβουλών για την έναρξη μιας δικής τους επιχείρησης.

Η εκπαίδευση θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικά με τις νέες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής, συμβάλλοντας επομένως στην ψηφιακή μετάβαση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν επιδόματα για συμμετοχή σε αυτά τα μέτρα και συνεισφορά στα έξοδα μετακίνησής τους.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των μέτρων στήριξης είναι 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΕΤΠ θα καλύψει το 85% (1,4 εκατ. ευρώ). Η περιφέρεια της Αραγκόν θα καλύψει το υπόλοιπο ποσό (0,3 εκατ. ευρώ). Η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της Αραγκόν (INAEM) θα επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους που είναι επιλέξιμοι για υποστήριξη και θα διαχειριστεί τα μέτρα.

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ, δήλωσε: «Η επένδυση σε ανθρώπους σημαίνει επένδυση στις δεξιότητές τους και στις ευκαιρίες για επιτυχία στην αγορά εργασίας. Σήμερα, η ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη σε 320 πρώην εργαζόμενους στον τομέα του αυτοκινήτου στην Ισπανία, βοηθώντας τους να ξεκινήσουν ξανά την καριέρα τους με νέες και πρόσθετες δεξιότητες, στοχευμένη υποστήριξη για αναζήτηση εργασίας και συμβουλές για το πώς να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση».

Ιστορικό

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2020, η παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ισπανία μειώθηκε κατά 18,9% σε σύγκριση με το 2019, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Στην Αραγκόν, οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 2,4% της καθαρής απασχόλησης. Τον Ιούνιο του 2021, το συνολικό περιφερειακό ποσοστό ανεργίας ήταν 10,7% – 3,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (7,1%).

Οι περιφερειακές αρχές της Αραγκόν αναμένουν ότι οι περισσότεροι απολυμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εύρεση νέων θέσεων εργασίας, εκτός εάν λάβουν πρόσθετη και εξατομικευμένη υποστήριξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ανήκουν σε κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση στην περιφερειακή αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή