Πολύ… μπλα, μπλα, όπως καταγγέλλει και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, και λίγη πρακτική δράση εξακολουθούμε να βλέπουμε από τη σύνοδο του COP26 στη Γλασκόβη, με μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αφορά τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικού ορίου για τη διακοπή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων να δυσκολεύεται να μαζέψει υπογραφές.

Βέβαια, η συμμαχία του «Beyond Oil and Gas Alliance» που δημιουργήθηκε με αρχική πρωτοβουλία της Δανίας (που είναι η κυριότερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στην Ε.Ε.) και της Κόστα Ρίκα πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, την προσθήκη επιπλέον μελών. Όμως, για την ώρα τον μεγαλύτερο ντόρο προκάλεσε η είδηση της χώρας που αποφάσισε να μείνει… μακριά. Πρόκειται για τη Βρετανία που δήλωσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί στη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων διότι κάτι τέτοιο θα της προκαλούσε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα.

Η βρετανική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στις εγχώριες περιβαλλοντολογικές και ακτιβιστικές ομάδες που έσπευσαν να κάνουν λόγο για υποκρισία της Ντάουνινγκ Στριτ που υποτίθεται πως έχει ανακοινώσει, από το Μάρτιο, την πρόθεση της για απολιγνιτοποίηση της χώρας και μείωση της παραγωγής στα κοιτάσματα της Βορείου Θάλασσας, αλλά αποφεύγει να βάλει την υπογραφή της σε μια διεθνή συμφωνία που θα την δέσμευε.

Σύμφωνα δε, με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο Μπορίς Τζόνσον σκοπεύει το αμέσως επόμενο διάστημα, ήτοι εσκεμμένα μετά το πέρας της συνόδου, να ανακοινώσει την χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης ενός νέου κοιτάσματος στη Βόρεια Θάλασσα, του project στο Κάμπο με δυνατότητα εξόρυξης τουλάχιστον 170 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Σε κίνδυνο ο στόχος για το κλίμα – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Το τελευταίο βέβαια επιβεβαιώνει αυτό που έχει καταγγείλει εδώ και καιρό ο ΟΗΕ: πως δηλαδή αντί η παγκόσμια κοινότητα να έχει μπει σε μια τροχιά μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, πρόκειται να προχωρήσει σε νέα σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια, μέσα από σειρά project που έχουν ανακοινωθεί από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η παραγωγή άνθρακα θα υποχωρήσει, όμως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εκτιναχθεί στο ανώτερο σημείο της εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και βέβαια σε επίπεδα που δεν συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους, σίγουρα όχι με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού, πόσο μάλλον με τους πιο φιλόδοξους στόχους που θέλει να ορίσει η Γλασκόβη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως η παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 110% πάνω από τα επίπεδα που θα έπρεπε να βρίσκεται, αν όντως θέλαμε να «πιάσουμε» τον στόχο για υπερθέρμανση μόλις κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις